TULBURRILE DE PERSONALITATE Dezvoltarea conceptelor de personalitate i personaliti patologice slide 0

TULBURRILE DE PERSONALITATE Dezvoltarea conceptelor de personalitate i personaliti patologice

 • Published on
  13-Jan-2016

 • View
  36

 • Download
  0

DESCRIPTION

TULBURRILE DE PERSONALITATE Dezvoltarea conceptelor de personalitate i personaliti patologice Termenul de personalitate se refer la calitile comportamentale stabile ale unui individ ntr-o mare varietate de circumstane. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript

 • TULBURRILE DE PERSONALITATEDezvoltarea conceptelor de personalitate i personaliti patologice

  Termenul de personalitate se refer la calitile comportamentale stabile ale unui individ ntr-o mare varietate de circumstane. Distincia conceptual ntre tulburare de personalitate i tulburarea mintal este valoroas n practica clinic dar nu este ntotdeauna uor de realizat. n cadrul conceptului n discuie, problema central este durata comportamentului neobinuit.Dac persoana s-a comportat mai nti normal i ncepe, la un moment dat, s se comporte anormal, se presupune despre ea c ar avea o tulburare mintal.

 • Dac ns comportamentul su a fost ntotdeauna la fel de anormal cum este i n prezent, se presupune c are o tulburare de personalitate. Distincia este uoar atunci cnd schimbarea de comportament este rapid (ca de exemplu ntr-o tulburare maniacal acut), dar este dificil cnd aceast schimbare este lent (de exemplu n unele cazuri de schizofrenie).Dup DSM IV (2000) trsturile de personalitate sunt tipare durabile de percepere, relaionare i gndire despre ambian i sine nsui, care sunt manifestate ntr-o gam larg de contexte sociale i personale. Numai cnd trsturile de personalitate sunt inflexibile i dezadaptative i cauzeaz deteriorare funcional sau detresa subiectiv semnificativ constituie tulburri de personalitate.

 • Elementul esenial al tulburrii de personalitate l constituie un tipar durabil de experien intern i de comportament care deviaz considerabil de la expectaiile culturii individului i se manifest n cel puin dou din urmtoarele domenii: cunoatere, afectivitate, funcionare interpersonal ori control al impulsului. Acest tipar durabil este inflexibil i pervasiv, vis-a-vis de o larga gam de situaii personale i sociale i duce la detres sau deteriorare semnificativ clinic n domeniul social, profesional sau n alte domenii importante de funcionare. Tiparul de comportament este stabil i de lung durat, iar debutul su poate fi trasat retrospectiv cel puin pn n adolescen sau nceputul perioadei adulte.

 • Acest tipar comportamental nu poate fi explicat mai bine ca manifestare sau consecin a altei tulburri mentale i nu se datoreaz consecinelor fiziologice directe ale unei substane (de ex. un drog de abuz, medicament, expunere la un toxic) ori ale unei condiii medicale generale (de ex. un traumatism cranian) (DSM IV, 2000).Diagnosticul de tulburare de personalitate necesit o evaluare a tiparelor de funcionare ale individului pe termen lung, iar elementele de personalitate particulare trebuie s fie manifeste de la nceputul perioadei adulte. Trsturile de personalitate care definesc aceste tulburri trebuie, de asemenea, distinse de caracteristicile care apar ca rspuns la stresori situaionali specifici sau de stri mentale tranzitorii (de ex. tulburrile afective sau anxioase, intoxicaia cu o substan).

 • Clinicianul trebuie s evalueze stabilitatea trsturilor de personalitate n decursul timpului i vizavi de diverse situaii (DSM IV, 2000).Tulburrile de personalitate sunt modele durabile de comportament inadaptat. Cnd trsturile de personalitate devin prea inflexibile, inadaptate, astfel nct s afecteze semnificativ abilitatea individului de a funciona, ele poart denumirea de tulburri de personalitate.Tulburrile de personalitate constituie modaliti imature i inadecvate de control al stresului sau de rezolvare a problemelor. Sunt de obicei evidente n perioada adolescenei i pot continua pe tot parcursul vieii.

 • Schneider, 1934 afirma c personalitile psihopatice sunt acele personaliti anormale care sufer datorit anormalitilor structurale sau care, prin acestea fac societatea s sufere (apud Tudose i colab., 2002). Psihopatiile reprezint un grup polimorf de dezvoltri patologice ale personalitii caracterizate clinic printr-o insuficient capacitate sau printr-o incapacitate episodic sau permanent de integrare armonioas i supl la condiiile obinuite ale mediului familial, profesional sau n general social (Predescu, 1989).Psihopatiile au ca elemente definitorii: controlul incomplet al sferelor afectiv-voliionale i instinctive, nerecunoaterea defectului structural, incapacitatea de integrare armonioas n mediul social .

 • Tulburarea de personalitate este o structurare rigid, n mod dezechilibrat i limitativ de personalitate, care predispune persoana n cauz la eecuri adaptive permanente, ori episodice, n raport cu mediile sale conjucturale de via. Aceste eecuri nu sunt obligatorii, apar doar n raport cu anumite condiii de mediu, stabile sau dinamice. Eecurile exist ca potenial pe toat durata vieii persoanei n cauz. Acest potenial se atenueaz treptat, odat cu vrsta, pentru majoritatea tulburrilor de personalitate. Pentru altele (paranoicii), ele se pot chiar accentua.

 • Tulburarea de personalitate este un pattern persistent de experien interioar i comportament care deviaz n mod clar de la ateptrile pe care le avem din partea insului; acest pattern este pervaziv i inflexibil, cu debut n adolescen sau timpuriu n viaa adult, stabil n timp i care determin disfuncionalitatea (DSM - IV).Tulburarea specific de personalitate este o perturbare sever n constituia caracteriologic i n tendinele comportamentale ale individului, implicnd de obicei mai multe arii ale personalitii i asociate aproape ntotdeauna cu un considerabil dezechilibru personal i social. Tulburarea de personalitate tinde s apar n copilrie sau n adolescen i continu s se manifeste n viaa adult. Din aceast cauz, este improbabil ca diagnosticul de tulburare de personalitate s fie cel corect pentru un pacient care nu a mplinit nc 16 sau 17 ani. (ICD - 10, 1998).

Recommended

View more >