grile rez noi 2012

  • Published on
    08-Aug-2015

  • View
    55

  • Download
    0

DESCRIPTION

tema nr 2

Transcript

2. Boala cardiac ischemic - fr denumiri comerciale (ECN) PAG 59-74; 127-137 COMPLEMENT SIMPLU 1. Etiologia anginei pectorale stabile are n 95% din cazuri drept cauz ateroscleroza coronarian i n 5% din cazuri urmtoarele, exceptnd una ((pag. 64-65)) A: coronarit B: anemie C: pericardit D: tahicardie E: colaps 2. Supradenivelarea persistent de segment ST prezent n derivaiile V1,V2,V3,DII,DIII,aVF, corespunde unui infarct miocardic acut (pg. 69) A: anteroseptal B: inferior i anterior C: inferior i anteroseptal D: septal profund E: inferior i posterior 3. La 2 ore de la debutul durerii, pentru diagnosticul pozitiv al unui sindrom coronarian acut, dintre markerii de necroz miocardic se poate utiliza ((pag. 69)) A: Troponina I B: Troponina T C: Mioglobina D: CK-MB E: ASAT 4. [BCI10005] Stadiul II al Clasificrii Killip se caracterizeaz prin (pg. 71) A: Infarct miocardic complicat cu tulburri de ritm ventricular B: Infarct miocardic complicat cu raluri crepitante care nu depaesc jumtate din ariile pulmonare C: Infarct miocardic complicat cu edem pulmonar acut D: Infarct miocardic cu oc cardiogen E: Infarct miocardic cu hipotensiune i fr raluri de staz pulmonar 5. [BCI10006] n evoluia unui infarct miocardic acut apariia unui suflu holosistolic n spie de roat este sugestiv pentru (pg. 71) A: Insuficien mitral ischemic B: Infarct de ventricul drept asociat unui infarct inferior C: Ruptura peretelui liber ventricular D: Ruptura septului interventricular E: Embolie pulmonar cu regurgitare tricuspidian sever 6. Urmtoarele reprezint contraindicaii ale testelor de ischemie, cu excepia (pag.65) A: IM care dateaz de mai puin de 5 zile

B: Insuficien cardiac sever C: Hipertrofie ventricular stng D: Stenoza aortic strns simptomatic E: Cardiomiopatia obstructiv simptomatic 7. Care din urmtoarele reprezint o CI absolut a tromboliticelor (pag.128) A: Endocardita infecioas B: AIT de mai puin de 6 luni C: AVC ischemic < 6 luni D: Puncie a vaselor mari necompresibile E: Tratament cu AVK 8.Care din urmtoarele reprezint o CI relativ a tromboliticelor (pag.128) A: Sngerare GI care dateaz de mai puin de 1 lun B: Coagulopatie cunoscut, patologie a hemostazei C: Disecie aortic D: Puncie a vaselor mari necompresibile E: Malformaie vascular sau tumor cerebral 9. Inducerea catabolismului hepatic al AVK se produce datorit urmtoarelor medicamente (pag.134) A: AINS B: Griseofulvin C: Cimetidin D: Laxative E: Amiodaron 10. Nu este una dintre caracteristicile durerii () A: Apsare sau constricie B: Sfietoare C: Junghi D: Foarte rapid (angor) E: Arsur (digestiv) 11. Nu caracterizeaz modificrile ECG din pericardita acut () A: Subdenivelare difuz B: Supradenivelare concav n sus C: Subdenivelare convex n sus D: Subdenivelare de PQ E: Fr evoluie spre unda Q 12. Durerea toracic asociat cu asimetrie tensional i ischemia membrelor se regsete n () A: Pneumotorax B: Infarct miocardic C: Pericardit

D: Disecie de aort E: Embolie pulmonar 13. n etiologia angorului stabil nu este inclus () A: Takayasu B: Spasm coronar C: Aterocleroza D: Sifilis E: Lupus 14. ntre testele de ischemie nu este inclus (pg. 65) A: ECG de efort B: Scintigrafie de efort cu dobutamin C: Ecografie cu dobutamin D: Ecografie de efort E: RMN cu dipiridamol 15. Care dintre urmtoarele teste nu are specificitate excelent () A: Ecografia cu dobutamin B: Ecografie de efort C: Scintigrafie de efort D: ECG de efort E: Scintigrafie cu dipiridamol 16. Care din urmtoarele trombolitice nu este utilizat n infarctul miocardic () A: Actilyse B: Streptokinaza C: Urokinaza D: Metalyse E: Tenectaza 17.Reprezint contraindicaie absolut de tromboliz () A: Vrsta>70 ani B: HTA necontrolat C: Endocardita infecioas D: AIT < 6 luni E: Disecie de aort 18. Reprezint CI absolut de tromboliz () A: Ulcer < 1lun B: Sngerare gastrointestinal < 1lun[ C: Masaj cardiac recent D: Ciroz E: Tratament cu AVK

19. [BCI10058] Reprezint efecte secundare ale tromboliticelor () A: Trombocitopenia B: Purpura C: Hemoragia D: Anemia E: Nici una 20. Infarctul miocardic acut apical se vede pe ECG in derivatiile: (pg 69) A: V1V2 B: V3V4 C: V5V6 D: V1V2V3 E: V1V2V3V4 21. In durerea toracica alterarea starii generale sugereaza urmatoarele CU EXCEPTIA: (pg59) A: Tumora rahidiana B: Tumora timica C: Tumora pleurala D: Tumora bronho-pulmonara E: Tumora ORL 22. In diagnosticul durerii toracice febra NU sugereaza: (pg 59) A: Pericardita B: Infarct C: Pneumopatie D: Flebita E: Pleurezie 23. Urmatoarea afirmatie este adevarata despre caracteristicile durerii toracicie: (pg 59) A: Durerea sfasaietoare sugereaza pericardita B: Durata foarte rapida sugereaza angor instabil C: Iradierea in falci sugereaza reflux D: Activarea la palpare sugereaza angor E: Calmarea foarte rapida la trinitrina sugereaza spasm esofagian 24. In durerea toracica urmatoarele semne ECG sunt caracteristice infarctului pe cale de constituire CU EXCEPTIA: (pg60) A: Semn in oglinda B: Subdenivelare focalizata la un teritoriu vascular C: Subdenivelare concava in sus D: Evolutie spre unda Q E: Subdenivelare a ST rezistenta la trinitrina 25. In durerea toracica detresa respiratorie sugereaza urmatoarele cauze CU EXCEPTIA: (pg60) A: Embolie pulmonara

B: Pneumotorax compresiv C: Pericardita cu tamponada D: Pneumopatie hipoxemianta E: EPA din infarct 26. Clasic, NU este indicatie de coronarografie: (PG66) A: Angor atipic B: Angor jenant C: Angor refractar la tratament medical D: Disfunctie ventriculara stanga E: Diagnostic indoielnic in ciuda testului de ischemie 27. Este FALS despre heparine: (pg128) A: Cele nefractionate au greutate moleculara mare B: LMWH sunt obtinute prin selectia lanturilor scurte a polimerilor fragmentati de heparina nefractionata C: Pierderea lanturilor lungi de catre LMWH provoaca o pierdere partiala a efectului anti-Xa D: Pentazaharidul este responsabil de activitatea anti-Xa E: Proportia anti IIa/Xa este de 1 pentru heparinele nefractionate 28. Sunt contraindicatii relative pentru adminsitrarea de heparine cu EXCEPTIA: (PG 130) A: Chirurgie recenta B: Asocierea cu AINS C: Injectii intramusculare D: Pericardita E: Disectia aortica 29. NU este factor de risc tromboembolic la pacientii purtatori de valve mecanice: (PG133) A: Inlocuire valvulara in pozitie aortica B: Antecedente de AVC C: Contrast spontan intens in atriul stang D: SM asociata E: FEVS < 35% 30. In tratamentul infarctului miocardic fara supradenivelare de ST avem, cu EXCEPTIA: (73) A: analgezice B: aspirina C: clopidogrel D: repaus E: betablocante 31. Teritoriile EKG pentru diagnosticul unui infarct INFERIOR sunt: (pag. 69) A: DI, aVL B: DI, DII, aVL C: DII, DIII, aVF

D: DII, DIII, AVL E: DI, DII, DIII

RASPUNSURI COMPLEMENT SIMPLU 1)C 2)D 3)C 4)B 5) D 12) D 13) E 14) B 24) C 15) D 25)C

6) C

7) C

8) D 19)C

9) B; 20),B

10) D

11) C

16) C

17) E 18) B

21)B 31) C

22)D 23) E

26) A

27)C

28)C 29)A 30) A

COMPLEMENT MULTIPLU 1. Diagnosticul de anevrism ventricular stng la un pacient cu infarct miocardic acut se bazeaz pe urmtoarele (pg. 72) A: Persistena supradenivelrii segmentului ST peste 3 sptmni B: Fenomene de insuficien ventricular stng C: Apariia Sindromului Dressler D: Tulburri de ritm ventricular recurente E: Suflu sistolic de insuficien mitral ischemic nou aprut 2. Complicaii mecanice precoce ale unui infarct miocardic acut de ventricul stng sunt (pg. 71) A: Ruptura peretelui liber ventricular B: Sindromul Dressler C: Insuficiena mitral ischemic D: Tromboembolismul pulmonar E: Blocurile atrio-ventriculare 3. Indicaia de cardiostimulare temporar la un pacient cu infarct miocardic anterior se impune n prezena (pg. 71) A: BAV de gradul 2 cu sediul infrahisian B: BAV de gradul 3 cu sediul infrahisian C: Bloc complet de ramura stng cu ritm de fibrilaie atrial D: Alternana de bloc de ramur stng cu bloc de ramur dreapt E: Asocierea bloc de ramur dreapt cu hebloc anterior stng 4. Sindromul coronarian acut fr supradenivelare de segment ST se caracterizeaz prin urmtoarele (pg. 72) A: Apare n special la pacienii tineri fr circulaie colaterala eficient B: Apare deseori la pacieni cu leziuni trivasculare severe i complexe C: Evolueaz frecvent spre insuficien cardiac ischemic D: Asociaza frecvent complicaii mecanice gen ruptur de perete liber ventricular E: Apare consecutiv rupturii plcii de aterom pe fondul unei circulaii colaterale deficitare

5. Aspectul electrocardiografic sugestiv pentru sindromului Prinzmetal este sugerat de urmtoarele (pg. 60) A: Supradenivelare de segment ST difuz tranzitorie B: Supradenivelare de segment ST concav n sus C: Supradenivelare de segment ST gigant convex n sus, unde T gigante D: Supradenivelare de segment ST corectat de nitroglicerin E: Subdenivelare de segment ST focalizat la un teritoriu vascular 6. Care din urmtoarele elemente sugereaz o pericardit acut (pag.60) A: Supradenivelare concav n sus B: Subdenivelare convex n sus C: Supradenivelare ST rezistent la trinitrin D: Subdenivelare ST rezistent la trinitrin E: Subdenivelare a PQ, microvoltaj 7. Spasmul coronarian Prinzmetal este sugerat de (pag.60) A: Supradenivelare ST rezistent la trinitrin B: Supradenivelare ST corectat cu trinitrin C: Supradenivelare focalizat la un teritoriu vascular D: Supradenivelare moderat, fix, neevolutiv E: Supradenivelare gigant, convex n sus, unde T gigante 8. Care dintre urmtoarele afirmaii legate de markerii de necroz miocardic sunt adevrate (pag.69) A: Troponina I are vrful la 12 ore B: LDH are pozitivare la 48 ore C: Mioglobina se normalizeaz la 3 zile D: CPK-MB se normalizeaz la 2 zile E: TGO-ASAT se normalizeaz la 5 zile 9. Despre Troponina I se pot spune urmtoarele (pag.69) A: Se normalizeaz n Z3 B: Se pozitiveaz n H4 C: Are vrful n H12 D: Se normalizeaz n Z7 E: Are vrful n H24 10. Despre mioglobin sunt adevrate urmtoarele, cu excepia (pag.69) A: Se pozitiveaz la 2-4 ore B: Are vrful la 16 ore C: Se normalizeaz la 3 zile D: Se normalizeaz la 24-36 ore E: Se pozitiveaz la 24 ore 11. Care dintre urmtorii markeri de necroz se monitorizeaz la fiecare 24 ore n SCA cu supradenivelare permanent de ST (pag.70)

A: Mioglobina B: TGO-ASAT C: Troponina D: LDH E: CK 12. Reprezint indicaii ale cardiostimulrii (pag.71) A: BAV indiferent de grad B: asocierea bloc drept i hemibloc anterior stng sau posterior stng C: BAV ale infarctului anterior D: alternana bloc stng/bloc drept E: BAV ale infarctului inferior 13. Despre infarctul de ventricul drept sunt adevrate urmtoarele (pag.71) A: Tratamentul cuprinde diuretice i derivai nitrai B: Se complic frecvent cu stare de oc i tulburri de conducere C: Pe ECG apare supradenivelare a segmentului ST n V3R i V4R D: Prognosticul este pozitiv E: Se evit efectuarea coronarografiei 14. Despre clasificarea internationala Killip se pot spune urmtoarele (pag. 71) A: Mortalitatea n stadiul III este 44% B: n stadiul II ralurile crepitante depesc 1/2 din cmpurile pulmonare C: EPA este prezent n stadiile II-III D: n stadiul I ralurile crepitante nu depesc 1/2 din cmpurile pulmonare E: n stadiul II mortalitate este 30% 15. Contraindicaii relative ale tromboliticelor sunt urmtoarele, cu excepia (pag.128) A: Masaj cardiac recent B: Coagulopatie cunoscut, patologie a hemostazei C: AIT care dateaz de mai puin de 6 luni D: Traumatism cranian