Gonartroza in afectiunile locomotorii

  • Published on
    19-Jan-2016

  • View
    26

  • Download
    1

DESCRIPTION

recuperare

Transcript

Gonartroza sau artroza genunchiului este o afectiune degenerativa ce consta in distrugerea cartilajului hialin prezent pe extremitatile osoase articulare. Studii recente au aratat ca artroza nu se rezuma doar la distrugerea cartilajului hialin, ci afecteaza intreaga articulatie, inclusiv osul subcondral.

Factori de ric in dezvoltarea gonartrozei:- Varsta- Obezitatea;- Diabetul zaharat;- Tulburari hormonale;- Tulburari sistemice: guta, hemocromatoza, tulburari metabolice.- Boli neuromusculare;- Traumatisme fizice si accidente;- Sarcina;- Afectiuni congenitale caracterizate prin articulatii anormal dezvoltate, ligamente cu rezistenta scazuta.Gonartroza se poate impartii in doua forme: primitiva si secundara. Forma secundara se refera la boala degenerativa a articulatiei genunchiului ce apare secundar unor factori predispozanti, cel mai adesea un traumatism sau o anomalie congenitala de deviatie a axului biomecanic al membrului pelvin, si apare la persoane relativ tinere. Forma primara este legata in special de procesul de imbatranire si apare la persoane mai in varsta, la care se asociaza si alti factori.

CLASIFICAREA se face pe baza examenului clinic, radiologic si examenului artroscopic. Astfel gonartroza a fost impartita in 4 stadii.Stadiul I in care modificarile sunt minime, redoare articulara de repaus, durere moderata si uneori edem local, radiologic nu exista modificari, artroscopic exista semne de degenerare cartilaginoasa Stadiul II simptomele sunt moderate, cu durere locala permanenta, de intensitate medie, redoare articulara matinala, impotenta functionala usoara, tumefactie, radiologic apare ingustarea spatiului articular, artroscopic apare fibrilarea cartilajului si degenerare meniscala.Stadiul III simptome moderate,redoare matinala si dupa repaus semnificativa, limitarea mobilitatii articulare, cracmente osoase (zgomote articulare), radiologic ingustarea spatiului articular, osteofite, artoscopic frgmentarea cartilajului, corpi liberi intraarticulari, leziuni degenerative meniscale.Stadiul IV simptome severe, durere in repaus, noaptea, la schimbari de vreme, deformare articulara in var sau valg, instabilitate, radiologic spatiu articular redus, scleroza osoasa in punctele de sprijin, osteofite, dezaliniere, artroscopic dezgolirea osului subcondral pe zone intinse.Deficitele functionale determinate de genunchiul artrozic: Instabilitate Limitarea mobilitatii articulare Mobilitate patologica TRATAMENTULGONARTROZEI-tratament de recuperare (balneo-fizio-terapie), care consta in terapie fizica si educarea pacientului. Este recomandat stadiilor incipiente de gonartroza. Terapia fizica consta din exercitii fizice menite sa tonifice musculatura (in special muschiul cvadriceps) si sa amelioreze mobilitatea genunchiului: exercitii de aerobic, innothidroterapie, si in general exercitii care nu supun genunchii la incarcare suplimentara.Educarea pacientului este o componenta importanta a tratamentului gonartrozei in special modificarea stilului de viata, si anume exercitiile fizice si scaderea in greutate acolo unde este nevoie. Reducerea greutatii corporale catre limitele normale, prin exercitii fizice sau diete (impuse de un cadru medical), duce la scaderea stresului asupra genunchilor, diminuarea simptomatologiei dar si incetinirea modificarilor patologice la nivelul cartilajului articular. Termoterapia este un alt tratament care amelioreaza uneori simptomele bolii.-tratament farmacologic: consta in antiinflamatoare locale (unguent sau gel), cu aplicare locala fara a masa zona dureroasa. In cazul in care simptomatologia persista se poate trece la folosirea antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) neselective sau selective. Tratamentul poate fi completat cu un relaxant muscular. -tratamentul chirurgical:

KINETOPFILAXIAConceptul de profilaxie/kinetoprofilaxie nseamn ansamblul tuturor msurilor medico-sanitare sau de alt natur impuse pentru prevenirea apariiei bolilor.Kinetoprofilaxia, prin intermediul exerciiului fizic studiaz procesul deoptimizare a strii de sntate a organizmului, de prevenire a mbolnvirii i a mbtrnirii timpurii a acestuia.Profilaxia n mod general este clasificat n:-profilaxie primar urmrete prevenirea apariiei bolii;-profilaxia secundar dup diagnosticul bolii urmrete prevenireaapariiei sechelelor specifice;-profilaxia teriar urmrete prevenirea apariiei unor agravri icomplicaii.Profilaxia la persoanele n vrst este de cele mai multe ori secundar sau degradul II i urmrete prevenirea agravrii decondiionrii fizice i pshice.

Programul kineticObiective:scderea durerilor;creterea stabilitii;creterea mobilitii;creterea gradului de coordonare i echilibru la mers

Programul va cuprinde: Posturari Mobilizari articulare Tractiuni- exerciii analitice de tonifiere muscular, ct i n lan kinetic nchis pentru refacerea stabilitiiatt - ex coordonare, echilibru, abilitate astfel nct s fie evitat mersul chioptat;

Pacientul trebuie sa:- menina o buna funcionaliti mioartrokinetice la nivelul articulaiilor adiacente, ct i la membrul opus; - Tonifierea musculaturii. n gonartrozse va urmri tonifierea musculaturii care nzvorte genunchiul n mers cvadricepsul, n principal, dar i ischiogambierii, se va urmri refacerea forei extensoare pentru ultimele 20 de grade.- Respectarea regulilor de profilaxie i terapia ocupaional. Exerciiile indicate trebuie s in cont de tipul micrii care trebuie conservat sau eventual recuperat, de eventualele limitri ireversibile, de grupele musculare care trebuiesc lucrate preferenial pentru obinerea unui rezultat funcional optim;

Respectarea regulilor de profilaxie secundara care alcatuiesc igiena ortopedica a genunchiului : greutatea corporala normal evitarea ortostatismului si mersului prelungit evitarea mersului pe teren accidentat mersul cu sprijin in baston evitarea pozitiilor de flexie maxima evitarea mentinerii prelungite a unei anumite pozitii a genunchiului miscari libere de flexie extensie dupa un repaus mai prelungit si inainte de trecerea in ortostatism corectarea cu sustinatoare plantare (talonete) a piciorului plat evitarea tocurilor inalte evitarea traumatismelor directe (lovituri, stat in genunchi, etc.)

Terapia ocupaional n gonartroz va ine seama de evitarea ortostatismului.Ca sporturi indicate menionm : notul, ciclismul, canotajul.