Diferenta intre sentimentul apartenentei proprii la un gen sau altul si orientarea sexuala

  • Published on
    28-Nov-2015

  • View
    24

  • Download
    3

DESCRIPTION

Diferenta intre sentimentul apartenentei proprii la un gen sau altul si orientarea sexuala

Transcript

http://blog

Diferenta intre sentimentul apartenentei proprii la un gen sau altul si orientarea sexuala

Transgender, homosexualitate, LGBT ...Termenul transgender se referea initial la persoane care adoptau in permanenta rolul social care nu era asociatcu sexul lor la nastere, dar care nu faceau apel la chirurgie genitala ca modalitate de a suprima acest rol de gen (V.Prince).

In timp ce travestitii se imbraca episodic in haine specifice sexului opus, iar transexualii isi modifica definitiv organele sexuale, transgenderii isi schimba cu regularitate genul social prin mijloace non-chirurgicale.

Termenul transgender se refera la sentimentul apartenentei proprii la un gen sau altul, pe cand orientarea sexuala constituie atractia erotica pentru persoane apartinand unui anumit gen.

Persoanele transgender pot fi heterosexuale, lesbiene, gay, bisexuale sau chiar asexuale, in functie de genul persoanelor de care sunt atrase erotic si interpersonal. Atunci cand ne referim la orientarea sexuala a unei persoane transgender, tentatia de a o cataloga in functie de sexul biologic al acesteia este mare, insa nu este mai putin neavenita.

Este necesar sa respectam modul in care fiecare persoana transgender isi defineste orientarea sexuala, in functie de modul in care isi percepe identitatea proprie.

Astfel, o persoana transsexuala cu identitate de gen feminina (dar nascuta cu sexul biologic masculin) care este atrasa de barbati este in realitate heterosexuala, nu gay (cum este adesea etichetata atat de profani, cat si de anumiti specialisti din domeniile stiintelor sociale sau medicale).

Identitatea transgender cuprinde mai multe categorii, ale caror limite se suprapun uneori. Astfel, putem vorbi de persoane transsexuale, travestiti, travestiti, drag queens si drag kings, androgini, bigender, persoane care se considera neutre din punct de vedere al genului, persoane genderqueer. De asemenea, persoanele intersexuale (hermafrodite) sunt incluse in categoria transgender.

Persoanele care practica fetisismul transvestic nu sunt, insa, considerate a fi persoane transgender (intrucat fetisismul transvestic este o parafilie, o forma alternativa si atipica de sexualitate, nu o identitate de gen; fetisismul transvestic se refera la interesul sexual pentru travesti si la persoanele care se travestesc exclusiv in scopul obtinerii gratificarii sexuale).

Transsexualul barbat sau femeie este profund nefericit in calitate de membru al sexului (sau identitatii de sex) de care este sau a fost desemnat prin structura anatomica a corpului, in special a organelor genitale. Transsexualii simt ca apartin celuilalt sex, ei doresc sa fie si sa functioneze ca membrii ai sexului opus. Transsexualul are sentimentul ca s-a nascut intr-un alt corp, ca natura a gresit.

Spre deosebire de travestiti care doresc numai sa preia in mod episodic roluri de sex opuse identitatii lor, transsexualii se caracterizeaza prin dorinta coercitiva de modificare a corpului. Ceea ce e un joc pentru travestit, e viata pentru transsexual.

Un travestit doreste doar sa se imbrace ca o femeie. El nu doreste sa parcurga tot drumul si sa efectueze o operatie pentru a trai ca o femeie.

Travestitul obtine multumire emotionala si senzatii adecvate atunci cand se imbraca in femeie. Transsexualul nu.

Diferenta intre un homosexual si un transsexual sau un travestit este ca homosexualul stie ca este barbat, sa spunem, dar este atras sexual de cei de acelasi sex cu care intretine raporturi sexuale.

Drag kings si drag queens sunt persoanele care se travestesc pentru anumite ocazii speciale, precum diverse spectacole, evenimente culturale etc. Drag kings sunt femei care se travestesc, drag queens sunt barbati travestiti. Travestiul in forma drag queens/kings are o lunga traditie in comunitatea gay, este o arta a spectacolului.

Intersexualitatea (intersexed) este o caracteristica a persoanelor care sufera anomalii congenitale ale sistemului reproductiv ai sexual. Mai pe scurt sistemul reproductiv intern nu este standard.

Intersexualitatea (hermafrodismul) este data de prezenta unei ambiguitati genitale, fiind imposibil sa spui cu usurinta daca nou nascutul este baiat sau fata. De cele mai multe ori dupa nastere se apeleaza la chirurgia plastica a organelor genitale, pentru a pastra aparenta unui sex sau altul si a fi inregistrat din punct de vedere legal cu sex masculin sau feminin. De regula alegerea este facuta de parinti, la sfatul medicului, suferind astfel mutilari genitale care conduc la disconfort fizic si/sau psihologic, sau la disfunctii sexuale mai tarziu in viata. Multi dintre copiii care au fost supusi unei interventii chirurgicale de acest tip, mai tarziu, nu agreeaza de regula identitatea genului aleasa de medicul pediatru pentru ei; nu se identifica cu genul ales de medic si de aceea ncearca sa corecteze acest lucru prin operatii.

Persoanele androgine considera ca nu se pot incadra in tiparele diferentiate strict in functie de gen. Identitatea lor de gen cuprinde un amestec de elemente masculine si feminine. Ele se identifica ca fiind intre barbat si femeie din punct de vedere psihologic sau ca nefiind nici barbat, nici femeie.

Persoanele bigender se caracterizeaza prin adoptarea alternativa si fluctuanta a comportamentelor si expresiilor de gen, miscandu-se constant pe continuum-ul masculin-feminin. Deosebirea fata de persoanele androgine este ca acestea din urma mentin constant un anumit set de comportamente de gen (specifice ambelor genuri), pe cand persoanele bigender isi modifica comportamentele si expresiile de gen, constient sau inconstient, de la o situatie la alta.

Queer este termenul folosit pentru a defini o perspectiva ce pune la indoiala ideea ca in realitate exista categorii fixe legate de sexualitate sau gen, despre cine suntem sau cum ar trebui sa traim, este o atitudine intemeiata pe o noua viziune asupra vietii/lucrurilor, viziune care respinge regulile si rolurile predeterminate despre gen, dragoste, sex si relatii. Atitudinea queer respinge sistemul binar de gen si heteronormativitatea.

Pansexualitatea - http://nonjustice.wordpress.com/2013/03/11/ce-este-pansexualitatea-si-cine-este-pansexual/Pansexualitatea sau omnisexualitatea este atractia sexuala, dorinta sexuala, dragostea romantica sau atracia emotionala fa de persoane de toate felurile, indiferent de gen, nationalitate, conditie sociala ori religioasa.

Pansexualii sunt adeptii acestui curent, ei nedefinindu-si sexualitatea, ba mai mult, considera ca intre sexualitate si gen (masculin-feminin) nu exista mari diferente. Pansexualii sunt atrasi de romantism, emotii, empatii si pot percepe diverse forme de atractie pentru ambele sexe. De regula sunt interesati de transsexuali, lesbiene si persoane cu un fizic/fizionomie intersexe.

Pentru pansexuali, genul nu are nici o relevanta, fiind complet nesemnificativ.

Pansexualii sunt considerati a fi transbarbati, transfemei, intersexuali ori androgini.Pansexualitatea este opusul asexualitatii , cea din urma definind grupul de persoane neatrase de vreun gen/sex. Pansexualul nu este atras de oricine! El poate intalni persoane fata de care sa nu simta nici un fel de sentimente ori emotii fizice.

La femeie:1. Asexualitatea

Femeia nu prezinta niciun fel de atractie sexuala, libido-ul fiind 0. Asta nu inseamna ca nu va face sex sau ca nu va fi implicata in relatii. Poate incerca sexul cu barbati, femei, insa dorinta sexuala fata de alte persoane nu va aparea oricat de mult ar incerca.

Femeile asexuale leaga relatii sentimentale, nu bazate pe sex. Isi pot satisface partenerii, insa ele nu vor fi niciodata satisfacute.

Asexualitatea se confunda deseori cu castitatea. Aici persoanele nu fac sex, dar acest lucru nu inseamna ca nu prezinta dorinta sexuala pentru alte persoane de sex opus sau de acelasi sex!

Asexualitatea este o orientare sexuala caracterizata prin lipsa de interes fata de sex. Unii critici nu sunt de acord cu faptul ca asexualitatea este considerata o orientare sexuala, deoarece asexualii nu manifesta un comportament sexual. Potrivit altor specialisti, dezinteresul fata de sex a persoanelor asexuale este tocmai o abordare a sexualitatii. In concluzie, identificarea asexualitatii ca orientare sexuala este intemeiata.

Conceptul de asexualitate a inceput sa fie analizat inca din anii '40 si a fost recunoscut in 1970. Dupa 1990 a luat nastere prima comunitate asexuala, s-au creat retele sociale prin care adeptii acestei convingeri stabileau conexiuni.

Definitia acestui termen nu este extrem de clara. Unele persoane cu aceasta convingere au relatii sexuale si romantice sub diferite forme.

Potrivit studiilor, aproximativ 1% din populatiea globala este asexuala. Asexualitatea nu exclude prietenia, dragostea si relatiile profunde cu alte persoane. O persoana asexuala pur si simplu nu manifesta atractie sexuala fata de alti oameni. Cu toate acestea, pot experimenta atractie romantica sau o relatie mai complexa. Unele cazuri de acest gen pot implica existenta a doua orientari sexuale; de exemplu, situatia unei femei care se simte atrasa din punct de vedere romantic, ar putea fi identificata ca lesbiana asexuala.

Un studiu din 1994 a constatat ca 1.05% dintre respondenti nu au fost niciodata atrasi sexual de o persoana.

Un studiu din 1982 care i-a avut ca si subiecti pe cititorii revistei Playboy, a conchis ca 2% dintre respondenti sunt asexuali.

Femeile prefera asexualitatea intr-un procent mai mare decat barbatii.

In urma unor cercetari s-a demonstrat ca 33.57% dintre persoanele asexuale au probleme cu stima de sine.

Potrivit asexyality.org, asexualii considera ca nu trebuie luate masuri rezolvarea problemei lor. Asexuatii se simt confortabil fara sex!

2. Bisexualitatea

Femeile care sunt atrase sexual si de barbati si de femei sunt bisexuale. Dorinta sexuala este aceeasi si catre barbati si catre femei.

O femeie NU este bisexuala daca a facut sex cu o alta femeie din curiozitate si apoi nu a mai repetat experienta, dorinta sexuala catre partenerele de sex opus devenind 0, iar ideea de a o repeta dezgustand-o!

O femeie bisexuala face sex si cu barbati si cu femei, simtind o puternica atractie fata de ambele sexe.

3. Heterosexualitatea

Femeia este atrasa strict de barbati, nu accepta gandul ca intre doua femei poate exista ceva mai mult de o prietenie.

Poate incerca din curiozitate sexul cu o alta femeie, nu pentru ca ar exista vreo atractie, dar aceasta va ramane o experienta de genul "o data in viata".

4. Homosexualitatea

Femeia este atrasa numai de persoanele de acelasi sex. Aceasta va avea relatii sentimentale si sexuale cu alte femei.

Poate incerca si sexul cu barbati pentru a capata o certitudine legata de adevarata sa orientare sexuala. Imediat ce va realiza ca dorinta sexuala este legata numai de alte femei va incerca sa isi gaseasca pe cineva cu aceeasi orientare pentru a lega o relatie de lunga durata, care ii va oferi intelegere si stabilitate.

5. Transexualitatea

Persoanele transexuale sunt cele care manifesta o dorinta puternica de a capata anumite caracteristici fizice ale sexului opus, care pentru a capata ceea ce isi doresc recurg la tratamente hormonale si operatii pentru schimbarea sexului.

Femeile transexuale sunt cele care aleg sa devina barbati. Simt o dorinta sexuala puternica pentru femei, insa nu sunt lesbiene, vor sa fie partea masculina intr-o relatie. Iar pentru aceasta isi schimba radical viata si aspectul fizic.

Se poarta ca un barbat, arata ca un barbat si sunt dispuse sa faca orice pentru a fi considerate de gen masculin.

Fie ca se vor imbraca strict ca un barbat (travestism) sau ca vor recurge la tratamente hormonale puternice si la operatii de schimbare de sex, acestea vor sa fie recunoscute ca "masculi"... Femeile transexuale se simt captive intr-un corp care nu le reprezinta!

http://transgen.ro/pdf/pliant_trans.pdfORIENTAREA SEXUALA - Ghid pentru profesori

http://transgen.ro/link.htm - aici e o lista de linkuri de studiat

http://blog.activewatch.ro/rubrica-cetateanului-necenzurat/o-eleva-din-colegiul-cosbuc-vorbeste-despre-scandalul-lgbt/