Curs 6 Bis Postul

  • Published on
    07-Nov-2015

  • View
    214

  • Download
    2

Transcript

CURS 1

Curs 6 bis: Formare duhovniceasc (anul I Past., Didactic i Art Sacr, 2013-2014, sem. 1)POSTUL2 decembrie

CUVIOII PRINI SIHATRI

IOAN, IRACLEMON, ANDREI I TEOFIL

Aceti cuvioi prini erau de loc din cetatea Oxirih, care se afl n Egipt, aproape de rul Nilului; iar prinii lor au fost cretini. i ndeletnicindu-se ei mult vreme cu citirea Sfintelor Scripturi, li s-au umplut sufletele de cin. De aceea au prsit lumea, i fiind pov-uii de Dumnezeu, s-au dus n cele mai adnci locuri ale pustiului. Acolo au dat de un brbat sfnt foarte btrn i s-au nevoit mpreun cu el un an.

Dup moartea btrnului, au rmas n locul acela aizeci de ani, trind n post i aspr vieuire. Se hrneau numai cu poame i beau ap din Nil; i aceasta numai de dou ori pe sptmn. Ei triau desprii unul de altul, umblau prin muni, locuiau prin peteri i se rugau lui Dumnezeu. Smbta i Duminica se ntlneau, svreau Sfnta Euharistie i erau mprtii de ngerul Domnului cu Sfintele Taine.

Acestea ni le-a povestit marele sihastru Pafnutie, care i-a vzut i a scris viaa lor.

3 decembrie

CUVIOSUL PRINTE IOAN TCUTULnc i aceasta s-a povestit lui Chiril, de ctre un ucenic al lui Ioan, cum c acest mare pustnic muli ani s-a hrnit numai cu pine, iar n loc de sare obinuia s pun cenu, i cu cenu i mnca pinea sa. Iar odat, uitnd s-i nchid fereastra chiliei n vremea mesei sale, s-a aplecat ucenicul i l-a vzut mncnd pine cu cenu; deci s-a mhnit stareul c s-a vzut o postire ca aceea a lui; iar ucenicul, vrnd s-l mngie, a zis: Nu numai tu faci aceasta, printe, ci muli prini ai lavrei acesteia mplinesc scriptura care zice: Cenu ca pinea am mncat. i aa a mngiat pe stare.

Sf. Marcu de la M-tele Fracesc: 20 de ani a mncat doar pmnt, apoi un nger i aducea hran

Sf. Maria Egipteanca: 47 de ani a mncat doar trei pini

Cuv. Onufrie cel Mare; Cuv. Onufrie atonitul; Cuv. Petru atonitul

Protos. Ioanichie Moroi (20 de zile), Ieroschim. Calistrat (2x20de zile).

NCEPUTUL SFNTULUI POST AL SFINILOR PRINILOR I NTRU TOT LUDAILOR APOSTOLI

n care datori suntem ca n fiecare sptmn a acestui Post s pzim trei zile, adic: Luni Miercuri i Vineri, n care mncm n Ceasul 9 mncare uscat, dup Vecernie. Iar n ziua nti adic Luni dup Pomenirea Tuturor Sfinilor, dac nu va fi pomenirea vreunui Sfnt ce se prznuiete, atunci cntm Aliluia pe glasul Octoihului i apoi Treimicile glasului, fcnd metanie dup rnduiala Postului Mare. Tot acum citim i dou Catisme cele obinuite, iar a treia o punem la Vecernie, de asemenea i Ceasurile, cu Jumtile lor de Ceasuri i Obernia, i pe acestea le punem. Dar pentru toate acestea i pentru toat Slujba Bisericii, ca i pentru dezlegrile Posturilor caut n ziua a 15-a a lunii Noiembrie.

PROLEGOMENA

DESPRE IOAN POSTNICUL Cel ntre Sfini Printele nostru Ioan cel numit Postnic [ajuntor] dup chipul petrecerii sale, se afla n anul 580. Ajungnd trei mprai, pe Iustin, pe Tiberie, i pe Mavriki: cu sftuiri ns a lui Eutihie Patriarhului Constantinopolului celui din scolastici, se numr n Cler i se hirotonete Diacon. Iar dup ce s-a svrit Eutihie, apucat fiind spre a se hirotoni, nu se ndupleca. Fiind ns c a vzut o nfricoat uimire, i ngeri a auzit zicndu-i s tac, i la aceasta s nu se mpotriveasc, i nevrnd s-a ridicat la Patriarhicescul scaun al Constantinopolului, al patrulea fiind n irul Patriarhilor Constantinopolului, celor ce se numesc cu numele de Ioan. i cel nti acesta a nceput a se scrie nsui pe sinei cu titlul acesta, Patriarh Ecumenic. Pentru care, iar mai vrtos, pentru numirea aceasta, au urmat smintelile cele ce se istorisesc, ntre acesta i ntre Papii Romei, Pelaghie al doilea i Dialogul. i atta nevoin i post a ntrebuinat pururea pomenitul, nct n ase luni nici ap a but. Iar n 13 ani i jumtate, n care a Patriarhit, altceva n-a mncat, fr numai marole, sau puin puin pepene [zmos], sau struguri, sau smochine. i somn nc preapuin i msurat primea. Pentru care i darul facerii de minuni, de la Dumnezeu a luat de trei ori fericitul, i n viaa aceasta, i dup moarte. (C prin rugciunea sa i orb a vindecat, i muieri sterpe le-a artat bine nsctoare, i ndrcit a tmduit, i bolnavi a vindecat. Iar dup moartea sa nfricoat minune a artat: c mort s-a sculat i a srutat pe eparhul Nil, care mersese s-i dea srutarea cea mai de pe urm, ca unui mort dup obicei, i puine oarecare i-a zis la ureche, toi vznd cu nspimntare.) i dup ce a pstorit cu cuvioie turma sa, s-a mutat ctre Domnul n anul 619. Lsndu-ne Canoanele acestea, care mai obtete Carte Canoniceasc a Postnicului se numesc.

CANOANELE CELE 35 ALE LUI IOAN POSTNICULUI TLCUITE

CANON 1 (sau Apologie [dezvinovirea])

A mpuina noi anii pocinei precum socotesc eu, nu s-ar prea c nu este cuvnt mntuitor la cei ce drept cuget. C de vreme ce, nici de marele Printe Vasilie, nici nc de cei mai vechi Dumnezeieti Prini ai notri, oarecare ajunare, sau priveghere, sau numr de plecri de genunchi, s-au hotrt pentru cei ce pctuiesc, fr numai deprtare de Sfinita mprtire. Am socotit c trebuie noi, pentru cei ce cu curenie se pociesc, i cu srguin i chinuiesc trupul cu aspre petreceri, i cu mulumire i schimb viaa mpotriva rutii celei mai dinainte, dup msura nfrnrii s cumpnim pentru dnii i mpuinarea timpului pocinei. Adic, dac cineva ar primi a nu bea vin n zile rnduite, am judecat i noi s-i ridicm un an, din anii certrii celei rnduite de Prini pentru greeala lui. Aiderea i de ar jura nfrnare de carne pn la un timp, alt an am socotit a-i curma. Iar dac de brnz i de ou, sau de pete, sau de untdelemn, i aa, pentru fiecare nfrnare din felurile cele ca acestea, un an s-i ridicm. Aiderea i, de va alege cu dese plecri de genunchi a mblnzi pe Dumnezeu, s facem asemenea. i mai ales de va arta filotimie ctre milostenie, i nu-i va opri voina cea dup putere. Iar dac dup greeal cineva a luat i viaa cea singuratic i iubitoare de Dumnezeu, nc mai scurt s-i facem lui lsarea, am socotit a fi bine, cu acest fel de petrecere potrivit, a petrece viaa n viitorime cu ptimire rea.

TLCUIRE

ntru acest 1 Canon Sfntul se dezvinovete ctre acei ce poate l-ar prihni, pentru ce a mpuinat anii pocinei, i zice, c aceast mpuinare ce o a ntrebuinat, la cei nelepi i cunosctori nu poate fi fr socoteal i dreapt judecat. i se ntemeiaz aceast socoteal pe aceast pricin. Cci, fiindc nici marele Printe Vasilie, nici ceilali mai vechi Prini au rnduit celor ce se pociesc vreo canonisire cu postire, sau cu priveghere, sau cu plecri de genunchi, ci i-au canonisit pe ei, cu singur deprtarea Dumnezeietii mprtiri; pentru aceasta zice, noi am judecat de cuviin s mpuinm anii pocinei, la cei ce cu curenie se pociesc, i se silesc a-i chinui trupul cu aspr petrecere, i a vieui de aici nainte viaa mbuntit potrivnic vieii celei rele mai de nainte ce o avea. mpuinnd ns anii lor, dup msura nfrnrii ce ar arta.

CANON 2

Nvlirea [sau lovire] dulceii prin gnduri n inim, ca un pcat nc nefcut este i cu totul necanonisit.

TLCUIRE

Lovirea aceasta care (grecete se zice prosvoli) dup Sfntul Ioan al Scrii (cuvntul 15) este un cuvnt gol, sau i Icoan oarecrui lucru, care din nou i ntiai dat se arat n minte, i n inim. Deci la acesta zice Sfntul c, ca la un pcat nefcut, nu urmeaz canonisire. Trebuie ns a ti c de obte toate gndurile cele rele lovesc n suflet, ori n luntru, ori dinafar. i din luntru adic lovesc, ori prin idee i icoan nchipuit n nlucire, teoreticeasc. Ori prin cuvntul cel nfiinat al inimii, care s-a nchipuit ntru aceeai nlucire dup chipul auzirii. Ori pe dinafar lovesc n inim prin lucrurile cele simite simirilor noastre celor cinci. Adic prin lucrurile cele ce se vd, prin cele ce se aud, prin cele ce miros, prin cele ce se gust, i prin cele ce se pipie. Iar pricini i gndurilor acelor ce pe dinluntru, i a celor ce pe dinafar se mic sunt trei. Cei nti i cu adevrat sunt dracii, iar a doua i dup reaua ntrebuinare sunt patimile. Adic rnile ce am apucat a le lua pe dinluntru n inim cu voia noastr dup deprindere. Ori urnd vreun lucru, ori iubindu-l cu mptimire. Iar a treia i departe pricin este, aezarea firii celei omeneti cea stricat prin neascultare.

CANON 3

nvoirea, se spal cu 12 metanii.

TLCUIRE

Iar nvoirea este dup acelai Sfnt Ioan, cnd primete sufletul i mpreun vorbete, cu patim, sau fr patim, cu gndul ce i se nfieaz, carele acestai Ioan postnicul zice, c este sub canonisire, i c se vindec cu 12 metanii. Fiindc n voia omului st, ori s primeasc ceea ce i s-a artat prin lovirea gndului, ori s o deprteze, i nicicum s o primeasc.

CANON 4

Lupta este vrednic ori de cununi, ori de certare.

TLCUIRE

Lupta este, dup acelai Ioan al Scrii, o putere a sufletului de o potriv cu gndul cel ce se lupt, dup care, de voiete sufletul, biruiete pe gnd, iar de nu voiete, se biruiete de el. Pentru aceasta, att Scrarul, ct i Dumnezeiescul Postnic, zic c lupta aceasta, se face pricin, ori de a se ncununa sufletul, de va birui pe gndul cel ru, ori de a lua munc, i certare, de se va birui de el.

CANON 5

nduplecarea, este cauz [pricin] i nceput a canonisirilor.

TLCUIRE

nduplecarea este, dup acelai Ioan al Scrii, o ndeplecat ndulcire a sufletului, pe care o face ctre gndul cel mptimit ce-l lupt. Pentru care zice acest sfnt Postnic, c se face nceptur i pricin a certrilor.

CANON 6

Cel ce s-a ntinat n somn, cu patima scurgerii, o zi se scoate de la mprtire. Iar Psalmul 50 cntndu-l, i 49 de metanii fcnd, aa se crede c s-a curit de ntinciune.

TLCUIRE

Acest Canon rnduiete, c cel ce s-a spurcat n vis cu scurgerea n ziua nopii aceleia s nu se mprteasc. i zicnd Psalmul 50 i fcnd 49 de metanii, aa se cur de spurcciunea aceasta. Fiind ns c i muierile ptimesc aceasta n vis, trebuie s se canoniseasc asemeni cu brbaii.

CANON 7

Iar cel ce s-a ntinat, detept fiind cu trupul, apte zile se oprete de la mprtire, Psalmul al 50-lea n fiecare zi zicndu-l, i fcnd 49 de metanii.

TLCUIRE

A ptimi cineva scurgerea treaz fiind vine, ori de la o vie nlucire i nchipuire a feei ce iubete, nefiind aceea de fa, sau de la ndulcitoare privire a feei, sau de la auzul glasului, sau din pipirea iubitei sale persoane, cnd aceea este de fa. i aceasta mai de multe ori urmeaz la cei ce sunt de un snge i temperament [alctuire] fierbinte, i la cei ce s-au deprins la curvie n mult vreme. C la acetia porii seminei fiind deschii, din puin pricin, li se face scurgerea, precum zic doctorii.

CANON 8

Cel ce a fcut malahie, patruzeci de zile se canonisete, cu mncare uscat petrecnd. i n fiecare zi, o sut de metanii fcnd.

TLCUIRE

Canonul acesta rnduiete, c cel ce face malahie (sau onanie) 40 de zile s nu se mprtesc, petrecnd cu mncare uscat, adic cu pine numai i ap, fcnd i cte o sut de metanii pe zi.

CANON 9

Iar amestecarea cea cu alii, ca una ce ndoit face pe malahie, pn la 80 de zile primete pe artata canonisire.

TLCUIRE

Amestecare aici Canonul zice, nu pe pcatul desvrit sodomicesc, ci cnd doi oarecare, unul altuia fac pe malahie. Pe care pcat ndoit l canonisete Sfntul, fiindc cel ce face, nu numai pe sinei se vatm, ci i pe fratele su, i face ndoit pcatul.

CANON 10

Iar dac vreunul din cei ai Clerului, mai nainte de a se sfini a czut n patima malahiei, nesocotind poate c pentru singurul acesta pcat va fi oprit de hirotonie, mai nainte primind potrivit canonisire, aa s vin spre hirotonie. Iar dac s-a prins cu acest pcat dup hirotonie, ntru un an de lucrarea (Ieraticeasc) oprindu-se, i nelpindu-se cu obinuitele canonisiri, s se ntoarc la Preoie. Iar dac i dup cunotina pcatului, a doua oar sau a treia oar o ar face aceasta, ncetnd despre Preoie, s vin n rnduiala anagnotilor.

TLCUIRE

Acest Canon zice, dac cineva mai nainte de a se hirotonisi (Diacon sau Preot adic) a czut n patima malahiei, netiind c i numai pentru aceasta poate fi oprit, acesta fcndu-i mai nainte canonul cel potrivit, s se hirotoneasc. Iar dac i dup hirotonie a czut, ntru un an s fie oprit, i nelepindu-se cu canonisirile cele rnduite asupra acestui pcat, iari s rmn slobod a lucra cele ale treptei sale. Iar dac dup cunotina rului, de dou, sau trei ori va face malahie, s nceteze de toat lucrarea, i s se pogoare n ceata Citeilor.

CANON 11

Dar i din muieri, ceea ce a venit ntru srutri de brbat, i ntru pipiri, nestricndu-se ns, primete certarea malahiei.

TLCUIRE

Canonul acesta cu certarea malahiei canonisete pe muierea ceea ce ar veni ntru srutare i apucare de brbat.

CANON 12

Tot monahului sau mireanului ce a curvit, i punem timp de doi ani a nu se mprti, dac se va srgui a ntrebuina mncare uscat dup ceasul al 9-lea i a face cte 250 de metanii. Iar de se va lenevi, plineasc timpul cel hotrt de Prini.

CANON 13

Pe preacurvarul dup trei ani l nvrednicim a se cumineca cu Dumnezeietile Taine, de nu se va mpotrivi mncrii celei uscate dup ceasul al 9-lea i a face i cte 250 de metanii n fiecare zi, iar cu lenevire petrecnd s atepte ncheierea timpului pe care l-au hotrt prinii.

CANON 14

Cel ce s-a turbat asupra surorii sale, dup trei ani poruncim a se nvrednici mprtirii, de va primi a posti pn seara, i a mnca bucate uscate, i a face n fiecare zi ct 500 de metanii.

CANON 15

Pe cel ce cu cumnat-sa va pctui, n doi ani l scoatem de la mprtire, de va mnca bucate uscate dup al noulea ceas, i de va face n fiecare zi 300 de metanii. Iar de va erbi lenevirii, plineasc anii cei hotri de Prini.

CANON 16

Acestorai canonisiri se supune i cel ce se turbeaz asupra soacrei sale, de muierea lui nedesprindu-se, dup legea ce zice: Cele din nceput adeverite, de ctre cele ce se ntmpl nu se stric.

CANON 17

Muierile cele ce au curgerea de snge cea obinuit lor, de nimic de cele sfinte s se ating, pn la a aptea zi, poruncete Canonul al 2-lea al Sfntului Dionisie; dar nc i cel al 7-lea al lui Timotei. Acestea i legea cea veche o poruncete; Ci nici iart a se mpreuna cu brbaii. C se ntmpl din aceasta, a se face slabi i nentregi cei ce se seamn. De aceea i Dumnezeiescul Moise pe tatl copilului celui lepros l-a ucis. Cci pentru nenfrnarea sa nu a atepta curirea muierii. Iar ceea ce va defima n timpul necuriei sale, i se va atinge de Dumnezeietile Taine, 40 de zile ne poruncesc a fi nemprtit.

CANON 18

Cel ce se turbeaz asupra prii brbteti, s-a socotit 3 ani a se opri de mprtire, plngnd i ajunnd, i ctre sear usctur mncnd, i 200 de metanii fcnd. Iar de iubete mai mult lenevirea, s plineasc cei 15 ani.

TLCUIRE

Canonul acesta pe cei ce se culc cu brbaii (adic pe cei ce fac pcatul sodomiei) trei ani i canonisete a nu se mprti, i a-i plnge pcatul, i pn seara postind, s mnnce usctur, i s fac n fiecare zi 200 de metanii. Iar de nu va voi s pzeasc acestea pentru lenevire, s urmeze dup Canonul 62 al marelui Vasilie.

CANON 19

Copilul de se va strica de oarecine, nu vine la Preoie. C dei acela pentru nevrstnicie nu a pctuit, dar vasul su s-a rupt, i spre sfinita Slujb netrebnic s-a fcut. Iar de a primit scurgerea pe coapse potrivit canonisindu-se, nu se va opri a se ridica la Preoie.

TLCUIRE

Acesta rnduiete c, dac vreun copil pn la vrsta de apte ani, s-a stricat de oarecine, mcar dei atunci pentru nedeplinita vrst, cu socotin, nu a pctuit, Preot ns s nu se fac, fiindc vasul trupului su s-a spart, i de Preoie netrebnic s-a fcut. Iar de a primit scurgerea strictorului numai pe coapsele sale, adic fr a intra mdularul aceluia n afedron, s se certe mai nti cu potrivitul canon, i aa voind a se face Preot, nu se oprete.

CANON 20

Pe uciderea cea de bun voie n 5 ani, iar cea fr de voie n 3 ani, o scoatem de la mprtire, dac ns, dup ajunarea cea pn seara, ucigaul cel cu mna sa va ntrebuina preaamrunit uscat mncare, i se va sili a face n fiecare zi cte trei sute de metanii. Iar cu lenevire petrecnd, plineasc hotrrea Prinilor.

CANON 21

Cele ce stric pe fei [pruncii n pntece] cu meteugire, i cele ce dau, i cele ce iau buruieni, ca s piard, i negata fac s cad pruncii, noi hotrm acestea a se iconomisi pn la cinci, sau i pn la trei cel mult.

CANON 22

Ceea ce fr voie a pierdut pruncul, ntru un an primete canonisirea.

CANON 23

Iar ceea ce asupra pruncului adoarme i-l neac, dup trei ani se nvrednicete mprtirii. Deprtndu-se n zile rnduite de mncarea crnurilor, i de brnz , i celelalte cu osteneal svrindu-le. Iar dac din lenevire, sau din nenfrnarea nsctorilor s-a ntmplat aceasta pruncului, se potrivete cu uciderea cea de voie. Iar dac din bntuirea vrjmaului, este lucru vrednic de iertare. ns i aceasta are trebuin de msurate canonisiri. C pentru alte greeli s-a fcut prsirea aceasta.

TLCUIRE

Acest Canon oprete de mprtire trei ani pe muierea aceea, care dormind i-a nduit pruncul. ns, s nu mnnce carne, sau brnz, ntru atta hotrt vreme, dar s fac i alte faceri de bine, cu durerea inimii sale. i de s-a fcut aceasta din lenevire, sau din multa mncare i butur, sau din alt neastmprat poft a nsctorilor, cu uciderea cea de bun voie se potrivete. Iar de au urmat, nu din o pricin ca aceasta a nsctorilor, ci din vrjmia i lucrarea diavoleasc, este lucru vrednic de iertat, ns iari trebuie msurat a se canonisi. Pentru c deprtarea lui Dumnezeu aceasta, ce au urmat lor, s-a fcut pentru alte pcate ale lor trecute, sau de fa, sau din viitorime.

CANON 24

Murind copilul nebotezat, din nepurtarea de grij a nsctorilor si, n trei ani nsctorii se scot de la mprtire, mncnd uscat ntru acetia, i mblnzind pe Dumnezeu cu plecri de genunchi, cu plngere i cu milostenie dup putere, fcnd i n fiecare zi cte 40 de metanii.

CANON 25

Vreo Clugri, tiind pe altele c preacurvesc, sau c au stricat pruncii, i neartnd proestoasei, asemenea are canonisirea cu ceea ce a fcut rul, dup Canonul 71 al marelui Vasilie.

CANON 26

Pe cele ce-i leapd pruncii lor, pe la intrrile Bisericilor, ca pe nite ucigae le pedepsete legea, mcar dei oarecare lundu-i pe ei, le-ar purta de grij.

CANON 27

Pe furul cel ce de bun voie se pociete, l oprim pn la 40 de zile de mprtire. Iar pe cel ce s-a vdit, pn la 6 luni, mncnd uscat pn la al 9-lea ceas, i n fiecare zi fcnd cte 100 de metanii.

TLCUIRE

Se nelege, c ntorcnd pgubaului ceea ce a furat; ori de nu se afl acela, s dea de sufletul aceluia poman cele ce a luat.

CANON 28

Cel ce s-a prins fur public, n furtiaguri ce se zic de cap, nu vine la Preoie. Dar i dac dup Preoie ar cdea n patima aceasta, de Preoie se dezbrac, dup cel 25 al Apostolilor.

TLCUIRE

Acesta oprete a se face Diacon sau Preot, pe acela ce s-ar prinde i s-ar mrturisi, c a furat lucruri de cap, adic pricinuitoare de pedeaps de cap. Dar i dac, dup ce s-a hirotonit, va fura acest fel de lucruri, se caterisete dup Apostolescul Canon 25.

CANON 29

Sprgtorul de morminte hotrm a fi nemprtit ntr-un an, dup al 9-lea ceas mncnd uscat, i fcnd n fiecare zi cte 200 de metanii.

CANON 30

Furarea de cele sfinite [Ierosilie], mai n puin timp se pedepsete dect preacurvia, dup Sfntul Grigorie Nisis. Se iconomisete ns pn la al treilea an.

CANON 31

Cel ce de voie (sau fr de voie) a clcat jurmntul, socotim c trebuie vreme de un a le prelungi nemprtirea, dup al 9-lea ceas mncnd uscat, i n fiecare zi fcnd cte 250 de metanii.

CANON 32

Celor ce se mrturisesc de sinei de pcatul vrjitoriei, sau de farmece, la trei ani le scurtm iconomia pocinei, dac se vor srgui n fiecare zi mai mult s ajuneze, i dup al 9-lea ceas, s ntrebuineze hran puin i uscat, nct numai s fie vii. Dar i nchinciuni s fac 250 cu evlavie plecndu-i fruntea la pmnt. Cu acestea ndreptm i pe muierile cele ce fac baere, i ntrebuineaz vrji.

CANON 33

Muierea nici clugri, nici mireanc, pentru orice fel de greeal de Biseric nu se desparte, fr numai de mprtirea. C zice Canonul c aceasta o facem, pentru c multe de ruine se omoar pe sine. Precum nici Presbiterul, nici Diaconul, pentru ceea zice c nu vei izbndi de dou ori pentru aceeai greeal [Naum 1: 9].

CANON 34

De va cdea vreun lucru necurat n pu, sau n unt de lemn, sau n vin, cel ce va gusta din acelea, n trei zile, de carne i de brnz s nu se ating. Iar apte s nu se mprteasc.

TLCUIRE

Acest Canon rnduiete, c cel ce ar mnca sau ar bea din acele necurate ntru tiin, trei zile carne i brnz s nu mnnce, i apte s nu se mprteasc.

CANON 35

Cel ce a vrsat dup Dumnezeiasca mprtire, 40 de zile se oprete de Dumnezeiasca Cuminectur, cntnd n fiecare zi Psalmul 50 i fcnd cte cincizeci de metanii, mcar oricum s-ar ntmpla aceasta. C dei nu s-ar socoti c nsui a dat pricin, dar ns pentru alte oarecare greale ale sale, i s-a slobozit aceasta cu adevrat.

NSEMNEAZ, c ntru o Codic manuscris, s-a aflat Canoniceasca Carte a Postnicului, cuprinznd Canonisirile acestea mai de jos, afar adic de cele de Vlastar pomenite.

De va cdea cineva cu mateh-sa, trei ani se canonisete; postind adic pn seara, i uscat mncnd, i n fiecare zi fcnd 500 de plecri de genunchi.

De va cdea mpreun cu maic i cu fiic, patru ani se canonisete, uscat mncnd pn la al 9-lea ceas, i n fiecare zi fcnd cte 300 de metanii mari.

De va face cineva pcatul sodomiei cu doi frai, asemenea se canonisete.

De va face cineva sodomie cu ginerele sau cu cumnatul su, patru ani se canonisete, uscat mncnd dup al noulea ceas, i cte dou sute de metanii mari n fiecare zic fcnd.

De va face cineva sodomie cu fratele su, opt ani se canonisete, i mncnd uscat dup al 9-lea ceas, i n fiecare zi fcnd cte 400 de metanii mari.

Dac un frate mai mic s-ar spurca cu acest pcat de fratele su cel mai mare, fr a-l face i el acest pcat, trei ani se canonisete, uscat mncnd pn la al noulea ceas, i fcnd cte 100 de metanii mari.

De va cdea cineva cu fiic-sa odat, cinci ani se canonisete, iar de va cdea mai de multe ori, ase ani, i apte mncnd uscat dup al 9-lea ceas, i n fiecare zi fcnd cte 500 de metanii mari.

De va cdea cineva cu maic-sa odat, apte ani se canonisete; iar dac mai de multe ori, doisprezece ani mncnd uscat dup al 9-lea ceas, i cte 500 de metanii mari fcnd.

De va cdea cineva cu fiic-sa cea din sfntul Botez odat, opt ani se canonisete. Iar de mai de multe ori, zece ani, mncnd uscat dup al 9-lea ceas, i cte 500 de metanii mari fcnd.

De va cdea cineva cu cumtra sa, se canonisete opt ani, mncnd uscat dup al 9-lea ceas, i fcnd n fiecare zi cte 300 de metanii mari. (Vezi i la capul 8 al rudeniei celei din Botez, ce certare iau acetia de la legile mprteti. Adic s li se taie nasurile amnduror.)

De va cdea cineva cu dobitoc de multe ori, avnd i muiere, opt ani se canonisete. Iar de nu are muiere, i odat, sau de dou ori, sau mai mult de trei ori a czut, trei ani se canonisete, dup al 9-lea ceas mncnd uscat, i fcnd 300 de metanii mari.

Aceste canonisiri s le ia i muierea ce va pctui cu dobitoc.

De va cdea cineva sa cu vara sa preamare, doi ani se canonisete, mncnd uscat dup al 9-lea ceas, i n fiecare zi fcnd cte 500 de metanii mari.

De va cdea cineva cu muiere de alt neam, adic cu evreic, ori turcoaic, ori i eretic, neavnd muiere legiuit, trei ani se canonisete, mncnd uscat dup al 9-lea ceas, i fcnd n fiecare zi cte 200 de metanii mari. Asemenea se canonisete i muierea care nu are brbat legiuit, de va pctui cu unii ca acetia. Iar brbatul ce are muiere legiuit, i muierea care are brbat legiuit, de vor cdea cu nite fee ca acestea, patru sau cinci ani se canonisesc, mncnd uscat dup al 9-lea ceas, i fcnd cte 250 de metanii mari.

Iar muierea Presbiterului, sau a Diaconului de ar preacurvi, trei ani se canonisete, mncnd uscat dup al 9-lea ceas, fcnd 300 de metanii mari n fiecare zi. Mai greu adic dect celelalte preacurve, pentru c ucid pe brbaii lor, fcndu-se pricin a se caterisi ei. C brbaii lor, de vor voi a le mai avea soie, se caterisesc. Iar de vor voi a avea Ierosirea, se despart de ele mai nainte de a se mpreuna cu ele dup preacurvie, dup Canonul 8 al Sinodului celui din Neocezaree.

Iar dac vreo muiere ar cdea n curvie cu doi frai, trei ani se canonisete, dup al 9-lea ceas mncnd uscat, i fcnd n fiecare zi cte 200 de metanii mari.

Dac vreo muiere va cdea n pcat cu un famen, trei ani se canonisete, mncnd uscat dup al 9-lea ceas, i fcnd n fiecare zi cte 300 de metanii mari.

De va face cineva pcatul sodomiei cu muierea sa, 8 ani se canonisete, mncnd uscat dup al 9-lea ceas, i fcnd n fiecare zi cte 200 de metanii mari.

Pentru toate vezi la 2 septembrie, Sinaxar.

Blestemata malahie, care n ziua de astzi este o obteasc i de suflet pierztoare cium, stricnd i pierznd pe cei mai muli oameni ai lumii, i mai ales pe ticloii tineri. Asupra creia, i oricte ar zice cineva, avnd scop de a dezrdcina din lume rul acesta nfricoat i urt de Dumnezeu, niciodat s-ar socoti c sunt zadarnice i de prisos. Deci malahia este un pcat att de urt lui Dumnezeu, nct a omort pentru el pe Ainan fiul lui Iuda, carele mai nti a artat rul acesta, pe pmnt. De la carele i s-a numit pcatul acesta ainanism. C zice Duhul cel Sfnt la Facere (cap 38: 10): i ru s-a artat naintea lui Dumnezeu, cci a fcut el aceasta, i l-a omort pe el. i este socotina a oarecror nvtori, c Dumnezeu att de mult urnd pe filosofii cei mndri ai elinilor, i-a lsat s se stpneasc de pcatul acesta, pentru pedeapsa slujiri de idoli, cci cunoscnd pe Dumnezeu, nu ca pe Dumnezeu l-au slvit. i se ncheie aceasta din ceea ce zice Pavel pentru dnii: Pentru aceea i i-a dat Dumnezeu ntru poftele inimilor lor, de a necinsti trupurile lor ntru sinei [Romani 1: 24]. De unde cu aceasta lor ntru sinei au artat pe patima malahiei, dup care, acelai trup, i lucreaz, i ptimete, el ntru sine. Malahia precum zice Ioan al Scrii (n cuvntul 15) este o curvie ce se face fr de alt trup, din care a czut marele sihastrul acela, ce mai nainte poruncea mgarilor celor slbatici, iar n urm de slbaticii mgari diavoli s-a batjocorit. Despre care a zis atunci Dumnezeiescul Antonie, c mare stlp a czut. Pe malahie acelai Ioan (ntru acelai cuvnt) moarte i pieire a cderii o numete, care de-a pururea se afl i mpreun cu noi se poart, i ntru nine noi, i mai ales n tinereile noastre. Deci, fiindc pcatul acesta mpreun cu noi se poart, foarte cu anevoie este a nceta despre el, i a se poci cel ce a apucat a se prinde de el. Pentru aceasta un nvtor pe malahie o aseamn cu o mare mreaj a diavolului i a iadului, cu care a tras pe lume n pieire, i muli se prind de dnsa, iar puini scap. i se bucur inima lui pentru multul vnat ce face cu aceast mreaj, i tmiaz, pentru c ia prins mult hran, i multe suflete, precum zice proorocul Avvacum (Cap 1: 15): Pieirea n undie a tras (pe lume) i o au tras pe ea n mreje, i o strns n cursele sale. Pentru aceasta se va veseli i se va bucura inima lui, i va jertfi mrejei sale i va tmia nvodului su c ntru acestea a ngrat partea sa, i mncrile lui alese. Ce s zic multe? Acest pcat pricinuiete sufletului nu numai vtmare venic, ci i sntii trupului vtmare. Venic vtmare sufletului pentru c l lipsete de mpria Cerurilor, i l osndete n munca iadului. Pricinuiete i vtmare trupului, la sntate, pentru c precum toi doctorii de obte zic, i cei vechi i cei mai noi, c malahitii sunt ticloi i vrednici de jale, pentru c nti se nglbenesc, al 2-lea slbete stomacul lor i nu pot mistui. 3. Slbete vederea ochilor lor. 4. i pierd glasul. 5. i pierd agerimea i ascuimea minii. 6. i pierd inerea de minte. 7. i pierd somnul cu oarecare visuri ngrozitoare. 8. Le tremur trupul. 9. i pierd toat brbia trupului i a sufletului, i se fac slabi ca muierile. 10. Le vine dambla. 11. Adeseori le urmeaz scurgerea n vis, iar de multe ori i detepi fiind. 12. n sfrit n grab mbtrnesc, i mor ru.

Unii ns mestecare au neles pe acea frecare a mdularelor unul cu altul; i nu pe pcatul cel desvrit sodomicesc, ori brbat cu brbat, ori muiere cu muiere, ori brbat cu muiere. i este aceasta amestecare dup greutatea pcatului, ntre malahie i curvie, dect malahia mai mare, iar dect curvia mai mic.

A se canonisi attea zile muierea ceea ce are cele lunatice, i se mprtete, aceasta nu se cuprinde n Canoanele lui Dionisie i ale lui Timotei, ci este rnduirea a nsui Postnicului, precum am aflat aceasta n manuscrisul canonic al Postnicului. Iar Vlastar aa l-a alctuit pe Canon.

nsemneaz, c de vreme ce Canonul 70 al marelui Vasilie caterisete pe Diaconul, sau Preotul, cel ce va face ceva mai mult dect srutarea, adic de va face scurgerea asupra altui trup. i prin urmare se oprete de el cel ce face un pcat ca acesta. Pentru aceasta noi gsind conglsuit cu marele Vasilie un vechi manuscris, ce cuprinde Canoanele Postnicului, am primit rnduirea ce acela o a adugat n Canonul acesta. C zice, ce cel ce a primit scurgerea pe coapsele sale, s se fac Preot. ns 1. Dac odat o a pit aceasta, ori cel mult de dou ori. 2. De este procopsit la nvtur, i mbuntit. 3. S plng pcatul acesta n toat viaa sa. 4. De a fost copil nevrstnic cnd a ptimit. Iar ci o au ptimit una ca aceasta, ori o au i fcut, fiind n vrst s nu se fac Preoi, unit cu marele Vasilie.

nsemneaz c ntr-o codic manuscript ce cuprinde Canoanele Postnicului, am aflat i acesta, dup Canonul acesta, c n multe feluri ntrebuineaz muierile nite buruieni ca acestea, altele le beau, sau le mnnc, ca s nu zmisleasc vreodat. Altele omoar pruncii n pntece, dup ce zmislesc, sau cnd sunt aproape s nasc (care este i mai ru pcat dect cel dinti), iar altele n toat luna fac ucidere cu nite buruieni ca acestea. Care este i mai ru pcat dect celelalte. Pentru aceea cele ce au fcut una ca aceasta, trei ani s se opreasc de mprtire, i n fiecare zi s mnnce mncare uscat (dup al 9-lea ceas adic) i s fac cte o sut de metanii.

Pentru aceasta mare luare aminte se cuvine a avea att muierile ce sunt ngreunate, s nu ridice vreo greutate (i mai ales cnd sunt n 7 sau 8 luni), s mnnce cnd simt vreo mirodenie de bucate, sau de altceva. S se pzeasc de toate lucrurile, cte le pricinuiesc greutate i suprare. Ct i brbaii, care ndat ce vor zmisli muierile lor, trebuie a nu se culca mpreun n pat. Nici a se mpreuna mai mult cu dnsele. Nici s le loveasc sau alt vreo ntristare i suprare s le fac lor. Pentru c din toate pricinile acestea pierd muierile pe prunci, i se fac ticloii ucigai. Pentru aceasta i Preoii ci sunt nsurai, i Diaconii, sau au s se fac Diaconi sau Preoi, de vor face vreuna din acestea, i va pierde muierea pruncul, cei ce au apucat a se hirotoni, se caterisesc, iar cei ce vor s se hirotoniseasc, se opresc de sfinenie, pentru uciderea ce au fcut.

Mcar c trebuie a fi osebit canonisirea celui ce de nevoie, i celui ce fr voie a clcat jurmntul, vznd ns noi pe Vlastar c arat pe Canonul Postnicului fr osebire, dup ce a zis: cei ce de sil i fr de sil au clcat jurmntul, aa l-am scris. Iar Arhiereii i Duhovnicetii Prini s dea canonisirea cu deosebire, i cu dreapt judecat lor.

Poate pentru aceasta se canonisete cel ce mnnc aceast spurcciune, pentru c mai nainte de a sfini acelea cu stropirea apei celei sfinite, a mncat sau a but osndindu-se de a sa contiin, sau pentru c a mncat, i a but dup ce acea vietate necurat a putrezit n luntru. i se pare c a mncat mortciune, i snge de dobitoc, care sunt oprite. Dup Canonul 63 Apostolesc.

S nu m prihneasc cineva cci am scris aici aceste pcate nefireti i afar de fire. C aceasta o am fcut, fraii mei, de nevoie, pentru ca s dau tire Prinilor celor Duhovniceti cum s le canoniseasc. De vreme ce n celelalte Canoane pentru nite pcate ca acestea nu se afl. C dei rar, ns nu lipsesc a se ndrzni i unele ca acestea. Drept aceea Prinii cei Duhovniceti neavnd tiina aceasta, nu se dumiresc i nu tiu cum s le ndrepteze precum se cuvine i canonicete.

PAGE 2