Curs 11 Falsuri Mf

  • Published on
    25-Sep-2015

  • View
    215

  • Download
    2

Transcript

Tema 11 EXPERTIZE I EVALURI

APLICAII ALE EXPERTIZELOR I EVALURILOR DE MRFURI DENATURRI, FRAUDE, FALSURI, CONTAMINRIGeneraliti i terminologie

Evoluia problemei i impactul actual

Reglementri antifraud i factori responsabili

Metodologia decelrii falsificrii unor mrfuri

Poluani i contaminani ai mrfurilor alimentare

Determinarea gradului de poluare a produselor alimentare

.................................

Problematica acestei teme este orientat spre aplicaii merceologice care au ca obiect litigii generate preponderent de aciuni umane i numai ntr-o mic msur cauzate de factori nonantropici.Generaliti i terminologieDenaturrile (anomaliile) mrfurilor constituie abateri de la caracteristicile normale ca urmare a aciunii dominante a unui factor sau aciunii conjugate a mai multor factori, obiectivi i/sau subiectivi, specifici mrfurilor i mediului n care mrfurile se deplaseaz pe parcursul logisticii merceologice. Factorii obiectivi sunt specifici n etapele de transport i depozitare-pstrare i se refer la proprietile mrfurilor i factorii de mediu, mai mult sau mai puin controlabili; factorii subiectivi sunt n aproape toate cazurile, factori antropici: neglijen, lips de profesionalism, aciuni intenionate.

Fraud = nelciune, act de rea credin svrit de cineva, de obicei pentru a realiza un profit material de pe urma atingerii drepturilor altuia; hoie (DEX 1996).Principalele forme de manopere frauduloase sunt falsificarea, contrafacerea, frauda sanitar i substituirea. Fraudele sunt aciuni antropice, intenii i fapte de rea-credin svrite cu scopul de a obine avantaje nemeritate, ilicite, cel mai frecvent nsoite de efecte duntoare asupra consumatorilor /utilizatorilor. Caracterul imoral i ilicit al acestor aciuni determin considerarea fraudelor ca acte antisociale, pentru care legea prevede sanciuni severe.

Producia de bunuri i comerul sunt domenii n care fenomenul fraudelor este foarte frecvent, rezultatul acestor manopere frauduloase constituindu-l falsificrile, contrafacerile i substituirile.

Falsificare nseamn obinerea unui produs asemntor cu altul (reproducere, imitaie), deja existent n comer / pe pia, n scop de nelciune i de obinere a unor venituri ilicite. Falsul este un termen juridic nsemnnd infraciunea svrit prin alterarea adevrului ntr-un act scris, prin adaosuri sau tersturi fcute cu rea-credin, prin imitarea semnturii, denaturarea coninutului, substituirea de persoane etc. sau produsul unei aciuni de falsificare (a falsifica = a confeciona un lucru asemntor cu altul, cu scopul de a nela - DEX 1996). Referindu-ne la mrfuri, falsificarea este o operaiune frauduloas care const n modificarea raportului ponderal ntre componentele unui produs, fr a efectua vreo aditivare cu alte substane. n cazul produselor alimentare, falsificarea presupune adaosul oricrei substane naturale sau sintetice n produse n scopul mascrii unor defecte ale produselor alimentare, precum i n scopul modificrii sau conferirii de proprieti pe care produsele nu le justific prin compoziia lor natural i prin normele de fabricaie (Ordinul M. S. 661/1995).

Principalele direcii posibile de falsificare, n cazul produselor alimentare, pot fi rezumate dup cum urmeaz:

- ndeprtarea uneia sau mai multor componente naturale;

- modificarea proporiei normale de componente chimice specifice;

- introducerea n produs a unor substane nespecifice i nici normale naturii acestuia;

- nlocuirea unor componente naturale cu altele sintetice sau artificiale, fr aviz sanitar favorabil;

- comercializarea unui nlocuitor de produs drept produs natural; produsul este complet falsificat, fiind obinut prin asocierea unor componente chimice asemntoare celor din care se obine produsul natural;

-remanierea sau recondiionarea unui produs degradat sau viciat, n scopul mascrii defectelor care ar fi evideniat proprietile necorespunztoare ale produsului respectiv.

n cazul mrfurilor nealimentare, pe lng unii factori analogi celor care favorizeaz falsurile produselor alimentare, opereaz i unii factori specifici, ntre care:

- orizontul limitat de cunoatere al cumprtorilor cu privire la mrfuri, ndeosebi n rile mai puin dezvoltate, unde nivelul de educaie tehnic este mai redus, este un factor obiectiv care faciliteaz producia de falsuri;- tendina de epatare, prin portul unor categorii de produse cu funcie de personalizare evident (confecii, nclminte, obiecte de podoab etc.), este o trstur mereu speculat de falsificatori;- fenomenul mod, care creeaz permanent presiune asupra ofertei, genereaz condiiile succesului produsului falsificat prin susinerea acestuia chiar de ctre cumprtorii care, cu bun tiin uneori, consider c achiziia unor bunuri la mod, la un pre mai mic, este un avantaj pentru ei.

Contrafacerea este aciunea de reproducere a unui obiect original n scop fraudulos, dndu-l drept autentic. Produsul contrafcut introdus n comer are caracteristici de calitate diferite (inferioare) de cele ale produsului veritabil sau de cele declarate de fabricant (cel mai adesea necunoscut sau cu identitate fals). n artele plastice, se consider c nu s-a comis o fraud dect dac operele contrafcute sunt oferite spre vnzare. n viaa economic, chiar realizarea de contrafaceri este sancionat de lege.

Substituirea este operaiunea frauduloas de inducere n eroare a cumprtorului prin prezentarea ca marf veritabil a unei mrfi contrafcute; tot substituire se consider i modificarea compoziiei produselor, prin nlocuirea parial a uneia sau mai multor substane cu altele, de calitate i valoare inferioar. Prezentat astfel, n cazul mrfurilor de natura produselor tangibile, falsificarea este rezultatul unei contrafaceri urmat de o substituire. Aceast schem general poate avea configuraii diferite n situaii particulare. Tot mrfuri substituite sunt i acelea care prezint defecte i boli specifice, dar care se prezint la vnzare fr informarea cumprtorului asupra strii lor, nelnd buna credin a acestuia, asociat, deseori, cu lipsa de cunotine merceologice i minima vigilen a sa. Literatura comercial a consacrat un fond consistent de cunotine i de practici legate de tranzaciile comerciale cu mrfuri care prezint vicii aparente i vicii ascunse, care au darul s asigure soluionarea corect a unor litigii de aceast natur.

Contaminarea constituie unul din termenii cu utilizare neunitar, deseori incorect din punct de vedere merceologic. Caracterul derutant, nedelimitativ este consacrat chiar de dicionarele oficiale: a contamina = a infecta, a molipsi (DEX, 1996). n merceologie, se face distincie net ntre contaminare (punerea n contact cu substane duntoare, nevii) i infectare (punerea n contact cu ageni microscopici duntori, vii). Contaminarea mrfurilor constituie efectul aciunilor antropice sau nonantropice prin care mrfurile au ajuns n contact cu substane strine de compoziia lor, deseori substane care le produc denaturri ori care sunt nocive pentru consumator.

n legislaiile unor ri este definit i frauda sanitar, care const n nocivizarea produselor prin falsificare, contrafacere sau prin substituire (legislaia italian).

Actele de contrafacere i substituire genereaz o categorie tot mai larg de mrfuri frauduloase, cu o problematic de complexitate crescnd. Factorii care favorizeaz producia de mrfuri frauduloase sunt:

- libera reglare a cererii cu oferta;

- lrgirea i intensificarea schimburilor comerciale pe pieele interne i internaionale;

- creterea complexitii circuitului mrfurilor; - structuri neadecvate de reglementare i control asupra pieei;

- cadru normativ neadecvat i nerespectat.

Terminologia din domeniul mrfurilor frauduloase este neunitar, incoerent i inconsecvent chiar i n actele normative, aa cum rezult din textul urmtor: falsificarea sau substituirea n domeniul calitii constituie orice nelciune sau tentativ de nelciune privind natura, caracteristicile calitative, compoziia, coninutul n substane utile, nlocuirea n componena produsului a unor substane cu altele vtmtoare sntii, precum i falsificarea de denumiri, descrierea sau alte declaraii false privind originea, cantitatea sau identitatea mrfurilor sau serviciilor, care contribuie la stabilirea valorii produsului (O.G. 39/1995).

Expertizele avnd drept obiect mrfuri frauduloase (falsificate, contaminate etc.) sunt n general expertize complexe, cu participarea unor specialiti din diverse domenii, necesitnd investigaii laborioase i de durat.

Evoluia problemei i impactul actualFalsificarea produselor nu este un fenomen recent. Ea s-a practicat din cele mai vechi timpuri i se dovedete a fi o problem perpetu a societii umane. Dac n trecutul nu prea ndeprtat falsificrile se manifestau n special n cazul produselor alimentare, treptat ele s-au extins i la produsele industriale. Astzi, se poate afirma c nu exist produse, mai ales cu preuri mari, care s nu constituie obiect al falsificrii. De-a lungul anilor, falsificatorii lipsii de scrupule i-au investit toat priceperea i concentrarea n produserea de sticle false de whisky, de exemplu, i de alte tipuri de mrfuri, incluznd aici orice, de la jeani de marc la cutii de fasole (Brian Innes, Introducere la Falsuri i contrafaceri, Mladinska knjiga, Bucureti, 2007).

La nivelul anului 2008, se aprecia c, la nivel mondial, daunele care apar anual prin falsificarea produselor depec 100 miliarde dolari, afectnd 5-9% din comerul internaional.

Fenomenul contrafacerii n date statistice (APCR, 2007) se prezint astfel : 80% din produsele cosmetice comercializate pe piaa romneasc sunt contrafcute; frauda n domeniul produselor petroliere, n Romania, se estimeaz la 600-700 milioane dolari; 60% din mrfurile vndute n Romnia sunt contrafcute (la acest aspect, Romnia ocup locul 2 n Europa, dup Ucraina), n timp ce la nivelul Uniunii Europene acest indicator arat doar 20%, iar la nivel mondial este i mai mic: 5-9%; profitul din mrfuri contrafcute este uria: 1 kg de CD-uri piratate aduce un profit de 3000 euro, comparativ cu un kg de canabis care aduce un profit de 2000 euro; 90% din mrfurile contrafcute comercializate n Romnia ptrund n ar prin portul Constana. Datele evideniaz poziia de neinvidiat a Romniei n ceea ce privete comerul cu mrfuri frauduloase.Reglementri antifraud i factori responsabili

innd seama de amploarea i pericolul pe care-1 prezint falsificarea produselor, n ara noastr au fost luate o serie de msuri de prevenire i sancionare a eventualelor falsificri, n special n domeniul produselor alimentare.

Astfel, Legea nr. 12/1990 privind protejarea populaiei mpotriva unor activiti ilicite stipuleaz c folosirea ori substituirea de mrfuri sau orice alte produse, precum i expunerea spre vnzare sau vnzarea de asemenea bunuri, cunoscnd c sunt falsificate sau substituite constituie activiti comerciale ilicite i atrag rspundere contravenional sau penal.

Legislaia naional aplicabil: Legea nr 84/1998 privind mrcile i indicaiile geografice cu modificrile i completrile ulterioare; Legea nr 64/1991 privind brevetele de invenie; Legea nr 129/1992 privind protecia desenelor i modelelor industriale; Legea 21/1996 legea concurenei, O.G. nr. 39/1995 privind producia de produse alimentare destinate comercializrii, Normele de igien privind alimentele i protecia sanitar a acestora, aprobate prin Ordinul Ministerului Sntii nr. 661/1995.

Stoparea contrafacerii mrfurilor se poate realiza de urmtoarele organizaii guvernamentale i nonguvernamentale :

-Organizatii guvernamentale: Oficiul de Stat pentru Invenii i Mrci OSIM; Oficiul Romn pentru Drepturile de Autor ORDA; Autoritatea Naional pentru Protecia Consumatorilor ANPC; Autoritatea Naional a Vmilor ANV; Agenia Naional de Administrare Fiscal ANAF; Garda Financiar; Autoritatea Naional Sanitar Veterinar i pentru Sigurana Alimentului ANSVSA; Ministerul Sntii; Inspectoratul General de Poliie (Poliia de Frontier i Poliia Economico Financiar).-Organizatii nonguvernamentale: Asociaia Naional pentru Protecia Proprietii Industriale; Asociaia European Anticontrafacere n Romnia REACT; Organizaia de Antipiraterie n Audiovizual - RO-ACT; Asociaia Romn pentru Combaterea Contra-facerilor - ARCC; Asociaia pentru Protecia Consumatorilor din Romnia APCR.

Un rol important n diminuarea acestui flagel l au instituiile europene i internaionale cu activitate n acest domeniu: Convenia de la Paris din 20 martie 1883 pentru protecia proprietii industriale; Convenia Brevetului European ncheiat la Munchen pe 5 oct. 1973; Aranjamentul de la Madrid din 14 aprilie 1891 privind nregistrarea internaional a mrcilor, revizuit la Stockholm -1967 i la Madrid - 1989; Organizaia Mondial de Proprietate Intelectual.

Metodologia decelrii falsificrii unor mrfuri

Decelarea (identificarea falsului) manoperelor frauduloase la mrfuri presupune cunoaterea temeinic a produsului normal, a proprietilor sale eseniale, ca i a principiilor i tehnicilor de intervenie a falsificatorilor asupra produselor cercetate. n metodologia decelrii falsurilor trebuie considerate deopotriv caracteristici tipice produsului normal, alturi de caracterstici imprimate produselor cercetate de manevrele de falsificare; acestea din urm se stabilesc difereniat, pe grupe de produse, n funcie de procedeele specifice de falsificare (modificarea compoziiei chimice iniiale, modificarea unor caracteristici organoleptice sau fizice prin tratare cu anumite substane, aplicarea unor tratamente menite s produc instalarea unor caracteristici noi etc.).

Se falsific cu precdere mrfuri care se cumpr frecvent, ori care sunt dorite i scumpe. Din categoria mrfurilor alimentare, sunt mult falsificate cerealele, cafeaua, zahrul, uleiul, laptele, icrele etc.; dintre mrfurile nealimentare, se falsific pe scar larg: lemnul scump, pielea, mtasea, blnurile i confeciile din acestea, metalele preioase i podoabele, banii, toate produsele de marc, operele de art. Cteva categorii de mrfuri care sunt frecvent falsificate, manevrele de falsificare i decelarea falsurilor respective sunt prezentate n continuare.

Cerealele fac obiectul unor manevre de mbuntire a aspectului sau creterii greutii hectolitrice, care constau n ungerea boabelor cu uleiuri sau umezirea acestora, prin adugare de talc, nlbirea boabelor cu acid sulfuros .a. Identificarea uleiurilor folosite pentru ungerea boabelor de cereale se face prin fierberea unei probe n ap, uleiul separndu-se la suprafaa apei, sub form de picturi. Talcul se identific n soluie alcoolic 10%, dup separarea, evaporarea alcoolului i examinarea reziduului. Acidul sulfuros se identific prin tratarea extractului apos cu o soluie iod-iodurat; decolorarea soluiei evideniaz falsificarea.

Cafeaua se falsific prin adugarea de boabe false, realizate din argil, ori prin adugarea de boabe de la diverse specii de leguminoase, tratate n prealabil. Falsul se evideniaz prin meninerea unei cantiti de boabe ntr-un vas cu lichid i analiza ulterioar a reziduuleui din lichid.

Zahrul se falsific, pentru ngreunare, prin adugarea de gips, cret, barit sau fin. Punerea n eviden a falsificrii presupune realizarea unei serii de soluii de zahr din proba cercetat i cercetarea substanele depuse ca reziduu insolubil.

Mierea de albine se falsific prin adugarea de zaharuri, zahr de amidon, dextrin, melas, substane ndulcitoare artificiale. Urmrirea zahrului de amidon presupune determinarea dextrinei provenit din amidon: mierea se dizolv n ap, se trateaz cu acid tanic i se filtreaz. Filtratul se trateaz cu acid clorhidric concentrat: dac se formeaz o tulbureal lptoas, suntem n prezena falsului. Mierea artificial (zahrul invertit) prezentat ca miere natural este un fals. Cercetarea falsului se urmrete prin tratarea unei probe de miere n eter etilic pur. Se trece apoi eterul ntr-o capsul de porelan i se las s se evapore la temperatura camerei. Reziduul se umezete cu o soluie de rezorcin n acid clorhidric. Apariia unei coloraii roii indic prezena zahrului invertit.

Uleiul de msline poate fi uor falsificat prin adugarea uleiurilor vegetale nesicative (rapi, bumbac) sau prin adugarea srurilor de cupru pentru obinerea nuanei verzui specifice acestui ulei. Decelarea falsificrii se face prin determinarea masei volumice (0,909-0,917), a indicelui de iod (79-88) i a indicelui de refracie. Valorile superioare celor tipice ale acestor caracteristici indic o falsificare.

Laptele se preteaz la numeroase manevre de falsificare, cele mai frecvente constnd n adugarea de ap, concomitent cu adugarea unor substane colorante (pentru meninerea culorii), substane grase (pentru meninerea grsimii), diverse substane pentru meninerea caracteristicilor senzoriale etc. n acceai msur, se falsific unele produse din lapte, ndeosebi smntna (prin adugare de lapte i de fin), brnza (prin nchegare cu coagulani nespecifici). Depistarea falsurilor se face prin teste senzoriale i de laborator (clasica reacie a amidonului cu iod-iodura de potasiu).Poluani i contaminani ai mrfurilor alimentare

Poluarea i contaminarea mrfurilor sunt situaii tipice cu inciden asupra sub condiiei igienico-sanitare i inocuitii, cerine eseniale pentru mrfurile alimentare.

Starea de poluare i contaminare a mrfurilor este generat de:

- coninutul de bacterii condiionat patogene peste limitele admise;

- prezena petelor de mucegai (altele dect mucegaiurile selecionate admise);

- coninutul de substane chimice peste limitele admise sau al celor neautorizate de Ministerul Sntii;

- prezena urmelor de roztoare;

- prezena unui miros sau gust strin de natura produsului;

- coninutul de corpi strini peste limitele admise.

Contaminanii i poluanii bunurilor alimentare se clasific, conform Comisie CodexAlimentarius (FAO/OMS), n urmtoarele grupe:

- pesticide (insecticide anorganice, uleiuri sau emulsii, insecticide vegetale, insecticide organice de sintez, fungicide i bacteriostatice ierbicide, desfoliante, alte pesticide, nematocide, rodenticide etc.;

- produse chimice industriale (dioxine, difenili policlorurai, alte produse chimice, recipiente i materiale de ambalaj improprii);

- metale grele i alte elemente;

- micotoxine;

- ali contaminani microbiologici.

Din aceast grupare lipsesc, dup cum se poate observa, substanele toxice antinutriionale (existente n unele materii prime agroalimentare), substanele nocive (care se pot forma n anumite condiii, n timpul prelucrrii i pstrrii unor produse alimentare), paraziii animali etc., care se afl att n ara noastr, ct i n alte ri, sub incidena legislaiei sanitare i a controlului sanitar, fito-sanitar sau sanitar-veterinar.Contaminanii fizici sunt constituii din particule metalice, nisip, pietri etc., precum i din reziduuri radioactive ale izotopilor (Co60, Sr89, Cs137, I131, Ba140, Ra226 .a.). Radiaiile ionizante ale izotopilor radioactivi, depind doza critic sau acumulndu-se n organism peste doza critic, provoac stri morbide. Aceti ageni radioactivi pot fi purtai de produsele de origine vegetal sau diferite produse de origine animal (lapte, carne, pete sau alte vieti acvatice) contaminate cu deeuri sau emanaii radioactive scpate de sub control.

Contaminanii chimici cuprind numeroase grupe de substane chimice anorganice i organice care pot ptrunde accidental n diferitele etape ale produciei i circulaiei produselor. Sunt contaminani chimici combinaiile arsenului, cadmiului, cuprului, plumbului, mercurului, zincului, staniului i chiar ale fierului. O poziie distinct ntre contaminanii chimici o au pesticidele care, n condiiile agriculturii moderne, se folosesc pe scar larg (numai n SUA exist mai mult de 900 pesticide de sintez n peste 60.000 preparate comerciale). Comisia Codex Alimentarius (FAO/OMS) a elaborat limite maximale internaionale recomandate pentru reziduurile de pesticide, cantitatea maxim admis de reziduuri fiind exprimat n mg/kg (ppm).

Contaminani biologici de origine vegetal sunt, n principal, urmtoarele:

- scleroii sau pulberea de Claviceps purpurea;

- scleroii care provoac ergotismul; varieti toxice din leguminoase: Vicia faba;

- ciuperci slbatice otrvitoare din speciile Amanita i altele;

- cartofii nverzii (care acumuleaz solanin).

Asemenea ageni conin alcaloizi i alte substane cu proprieti toxice mai mult sau mai puin pronunate.

Otrvurile de origin animal sunt constituite din icrele unor peti (mreana etc.), carnea unor specii de pete i alte vieti oceanice.

Ingerarea de alimente infectate genereaz toxiinfeciile alimentare, care sunt stri morbide cauzate de toxine microbiene elaborate la nivelul alimentului sau la nivelul organismului uman. Bioagenii toxiinfeciilor alimentare pot fi grupai n patru categorii:

* coci patogeni enterotoxici (stafilococi i streptococi); * enterobacteriacee; * bacterii sporogene (aerobe i anaerobe); * bacterii care degradeaz anumite substane din alimente, cu formare de substane toxice.

Bioagenii enterotoxici din genul Staphylococus pot habita produsele lactate relativ proaspete i nepasteurizate sau alimente pe baz de derivate lactate proaspete, preparate din carne proaspt i cu un coninut relativ mare de ap, precum i unele preparate pe baz de pete. Cei mai frecveni bioageni din grupele enterococilor sunt din genul Streptococus i Viridans (streptococi alfa) care pot polua laptele, unele produse lactate i diferite preparate din carne.

Bioagenii din grupa enterobacteriaceelor sunt reprezentai prin genurile: Salmonella, Arizona, Shigella, Escherichia i Proteus. Genul Salmonella cuprinde circa 400 de tipuri dintre care mai rspndite sunt: S. enteritidis, S. paratyphi, S. typhimurium. Toi aceti bioageni au o sfer larg de contaminare.

Bioagenii din genul Arizona pot contamina ngheata i amestecurile pe baz de lapte, ou i ciocolat. Din genul Shigella bioagenii care dau forme de toxiinfecii explozive sunt cuprini n patru subgrupe: Sh. dysenterie, Sh. Boydi i Sh. Sonnei. Germenii de Shigella pot contamina numeroase produse alimentare, de origin vegetal i de origin animal. Bioagenii din genul Escherichia se ntlnesc n produsele provenite de la animale bolnave, precum i n produsele contaminate n timpul prelucrrii (lapte, preparate lactate, mai rar carnea). Genul Proteus cuprinde speciile P. vulgaris, P. mirabilis, P. Morgani, P. Rettgeri, care pot contamina carnea i produsele de abator n timpul sacrificrii i prelucrrii primare, principalele surse de infectare fiind prul i pieile animalelor, dejeciile fecale etc.

Bioagenii din grupa bacteriilor sporulate cuprind specii aerobe (B. subtilis, B. cereus, B. antracis) i specii anaerobe (Clostridium Welchii i Clostridium botulinum). n timp ce unele specii au o sfer restrns de contaminare (ca de ex. B. subtilis - salamuri fierte; B. antracis - carnea crud), alte specii au un spectru larg de contaminare.

n ultima grup de bioageni sunt cuprinse speciile microbiene care provoac clivajul proteinelor prin mecanism enzimatic. Ca alimente incriminate se menioneaz petele. Tot n aceast grup este inclus i microflora de putrefacie.

n expertizele de acest tip, n sarcina experilor intr, printre alte obiective, stabilirea prezenei substanelor poluante precum i dozarea acestora, spre a stabili n ce condiii coninutul de substane poluante se ncadreaz sau nu n limitele stabilite, influennd astfel destinaia produselor.

Determinarea gradului de poluare a produselor alimentare

Stabilirea gradului real de poluare constituie un obiectiv important n comerul internaional cu produse alimentare. Pentru aceasta se efectueaz analize fizico-chimice prin metode sensibile i precise, dar laborioase.

Corectitudinea determinrii depinde de tehnica de prelevare a probelor, de modul de pregtire al acestora pentru determinrile analitice, precum i de modul de determinare.

Particularitile determinrii reziduurilor de pesticide constau n necesitatea utilizrii unor operaiuni prealabile de prelucrare a probelor, cum sunt extracia, purificarea i concentrarea. Scopul n care se efectueaz aceste operaii este cel al creterii exactitii determinrilor.

Extracia. Pesticidele de natur organic sunt, n general, liposolubile. Separarea lor din probe se realizeaz prin folosirea unor solveni organici (eter etilic, eter de petrol, benzen etc.) sub forma unor amestecuri bogate n lipide. Pesticidele hidrosolubile se extrag cu ajutorul acetonitrilului sau altor solveni. n cazul n care se urmrete o determinare global a reziduurilor de pesticide, este necesar a se face o dubl extracie.

Esenial pentru calitatea extraciei este mprosptarea continu a solventului, ceea ce permite recuperarea reziduului i sporirea exactitii determinrilor.

Purificarea. n general extractele conin, pe lng sistemul solvent - reziduuri de pesticide i alte substane susceptibile de a mpiedica efectuarea determinrilor. n aceast categorie intr plastificanii clorurai i clorura de vinii, monomer care migreaz n produsele alimentare din recipienii de policlorur de vinil utilizai la ambalarea unor produse. Aceasta oblig la purificarea extractelor prin splri repetate cu ap distilat i treceri cantitative prin coloane umplute cu pudr de silicat de magneziu, unde reziduurile sunt reinute selectiv. Reziduurile de pesticide sunt apoi antrenate cu solveni selectivi.

Concentrarea. Scopul este reducerea volumului extractelor purificate, prin ndeprtarea unei pri a solventului sau solvenilor utilizai n fazele anterioare. De regul, concentrarea se realizeaz prin evaporarea solvenilor. Pentru a preveni antrearea moleculelor de pesticide de vaporii de solvent, operaia se efectueaz la temperaturi sczute, sub vid, adugnd n extract ulei de parafin.

n expertizele din domeniul comerului internaional, coninutul rezidual de pesticide se determin prin procedee colorimetrice, enzimatice i cromatografice.

Metodele colorimetrice au la baz realizarea unor reacii specifice ai cror produi pot fi identificai i determinai colorimetric. Aa de exemplu, prin mineralizarea extractului, pesticidele organoclorurate elibereaz ioni de clor, care n prezena tiacianatului de mercur i a cationului feric Fe+3, conduc la formarea tiacianatului feric - substan de culoare roie care poate fi examinat colorimetric.

Cunoscnd c intensitatea culorii specifice produilor de reacie este proporional cu concentraia acestor produi, compararea cu o gam de soluii etalon permite stabilirea coninutului n pesticide al probelor analizate.

Metodele enzimatice sunt caracteristice insecticidelor organofosforice i se bazeaz pe aciunea inhibitorie a acestor pesticide n cadrul reaciei enzimatice.

Aa de exemplu, hidroliza acetilcolinei sub aciunea enzimelor poate fi inhibat de prezena n mediu a insecticidelor organofosforice. Aceast inhibiie poate fi pus n eviden colorimetric. Acetilcolina poate reaciona cu hidroxilamina n prezena ionului feric, rezultnd un complex specific de culoare roie. Introducerea enzimei n mediu produce hidroliz acetilcolinei, reacia de culoare nemaiavnd loc. Prezena unui insecticid organofosforic inhib ns enzima i reacia de culoare se produce, ceea ce face posibil un examen organoleptic.

Metodele cromatografce se bazeaz pe capacitatea difereniat i selectiv de absorbie a unui mediu poros, la traversarea acestuia de ctre extractul purificat i concentrat al reziduurilor de pesticide. Cromatografia n strat subire se caracterizeaz prin faptul c faza staionar este constituit din silicagel, iar cea mobil dintr-un amestec de eter de petrol i metanol. Un volum cunoscut de extract este depus pe stratul poros. La trecerea fazei mobile constituenii eantionului migreaz difereniat potrivit afinitii lor pentru faza fix sau mobil. La sfritul migrrii examenul n raze ultraviolete evideniaz poziia i cantitatea reinerilor pe sistemul poros, iar compararea lor cu o gam de etaloane permite identificarea i evaluarea diferiilor constitueni ai extractului. Alte metode cromatografice sunt: cromatografia n faz gazoas i cromatografia n coloan.Prof. dr. I.Schileru

8 mai 2009PAGE 3