Boli _ Tratamente Naturiste

  • Published on
    16-Jan-2016

  • View
    27

  • Download
    7

DESCRIPTION

Boli _ Tratamente Naturiste

Transcript

Aftele reprezinta ulceratii ale mucoasei bucale, cu un contur regulat, galbui cenusiu, inconjurat de halou rosu

Aftelereprezinta ulceratii ale mucoasei bucale, cu un contur regulat, galbui cenusiu, inconjurat de halou rosu.

Simptomul principal alafteloreste durerea iar etiologia este probabil virala.

Localizareaaftelorpoate fibucala si genitala.Plantele cu efectele binefacatoare in cazulaftelorsuntafinul (vaccinium myrtillus)silamaiul (citrus limonum).

Anexitaeste o boala ce apare indeosebi datorita frigului, umezelii, bailor reci.

Pentru vindecare trebuie in primul rand evitati toti acesti factori, dar si aplicarea unor tratamente naturiste pe baza unor plante.

Fierbereafanului de padureintr-o cantitate suficienta de apa, si asezarea pacientei deasupra aburilor degajati ajuta la tratamentul anexitei.

De asemenea, baile de sezut cu infuzie depelinsunt foarte ajutatoare, mai ales capelinul este antiinfectios, si antiinflamator.

Exista si alte plante (matura neagra -Kochia prostata-,varza cruda) care supuse fierberii degaja aburi care au un rol vindecator intratarea anexitei.

Se recomanda ca pacientele sa se aseze deasupra aburilor.

Pentru efecte vindecatoare talpile picioarelor se mai pot masa cu ulei debranca ursului, si apoi acoperite pentru mentinerea caldurii.

Astmul bronsiceste o boala manifestata prin crize reversibile de dispnee paroxistica, cu suieraturi si tuse datorita unei obstructii generalizate a cailor respiratorii, data de factori multiplii, variati.

Crizele trec spontan sau prin tratament, dar reapar la intervale nedeterminate, sub influenta unor factori mai mult sau mai putin cunoscuti.

Persoanle care sufera deastmmanifesta alergie la mucegai, diferite alimente, polen, medicamente, par de animale, fibre de bumbac.

Medicina naturista ofera nenumarate solutii pentru tratareaastmului bronsic.

Astfel, daca pacientul consuma trei cesti de ceai cald pe zi din urmatorul amestec de plante: radacini denalba mare (Althaea officinalis)sicimbru (Thymus vulgaris)va obtine efecte binefacatoare.

Remediu excelent in tratareaastmului bronsicil constituie si urmatoarul ceai din amestecul de plante:

- frunze de patlagina ingusta (Plantago lanceolata),

- frunze de podalb (Tussilago farfara),

- flori de soc negru (Sambucus nigra),

- toporasul doamnei (Viola odorata),

- seminte de chimen (Carum carvi),

- seminte de fenicul (Foeniculum vulgare).

Din acest ceai se recomanda a se bea cate trei cesti pe zi.De asemenea, si ceaiul preparat din:frunze de castan comestibil (Castanea vesca),cimbru (Thymus vulgaris), roua cerului (Drosera rotundifolis), flori de toporasul doamnei (Viola odorata) are efect vindecator in cazulastmului bronsicdaca se va bea cate o ceasca de trei ori pe zi.

Alte plante medicinalecare sunt recomandate a fi utilizate in tratareaastmului bronsicsunt: afinul, anghinarea, ardeiul iute, cimbrul, calinul, feniculul, isopul, hreanul, iarba mare, ignama, lemnul dulce, lumanarica, lucerna de cultura, musetelul, morcovul, maghiranul, nucul, nalba, odoleanul, orzul,papadia, potbalul, patrunjelul, socul, tataneasa, urzica, ungurasul, usturoiul, vascul.

Arteriosclerozaeste o boala foarte grava, o amenintare aupra vietii omului, care se manifesta prin modificarea peretelui arterelor, ce se poate scleroza, ingrosa, sau isi poate pierde elasticitatea.

Se recomanda consultarea medicului specialist.

Medicina naturista recomanda cateva ceaiuri, ca ajutor in tratamentularteriosclerozei.Astfel, se recomanda a se bea trei cani de ceai cald, zilnic, din urmatorul amestec de plante:

-arnica (Arnica montana),

- vasc alb (Viscum album),

- flori de roinita (Melissa officinalis),

- sunatoare (Hypericum perforatum).

Din aceste plante se obtin doua lichide unul din vasc (lasat sa stea 8 ore) si celalalt din arnica, flori de roinita si sunatoare (lasat sa stea cinci minute), care se amesteca intre ele pentru obtinerea ceaiului,sau a se bea in cursul zilei, trei cani de ceai dinfrunze de mesteacan raios(Betula verrucosa).

Daca pacientul este diagnosticat cu arterioscleroza, insotita de hipertensiune i se recomanda a bea zilnic, trei cani de ceai cald, preparat astfel:

peste trei lingurite de vasc alb (Viscum album), se adauga trei cani de apa rece, dupa care se lasa sa stea opt ore. Virnantul (Ruta graveolens), coada racului (Potentilla anserina), coada soricelului (Achillea millefolium) sicoada calului(Equisetum arvense) se amesteca, apoi se adauga apa si se lasa sa stea cinci minute. In final, cele doua lichide se amesteca, obtinandu-se astfel ceaiul dorit.

Arterioscleroza mai poate fi insotita pe langahipertensiunesi de dureri cardiace.

In acest sens urmatorul ceai, preparat ca si cel mai sus, este recomandat a se bea zilnic inghititura cu inghititura (doua cani):

- vasc alb (Viscum album) si flori de paducel (Crataegus oxycantha),

- fructe de paducel (Crataegus oxycantha),

- coada calului (Equisetum arvense),

-catei de usturoi (Allium sativum),

- flori de arnica (Arnica montana),

- coada soricelului(Achillea millefolium).

Anxietateareprezinta o stare de neliniste, tulburare, insecuritate,frica, de care pacientul nu este constient.

Anxietatea poate aparea in urma unor boli mintale si poate provoca probleme inimii (dureri sau palpitatii).

Important este a nu se confundaanxietatatea cunevroza, aceasta din urma avand o nota foarte ridicata de tulburare nevrotica.

Medicina naturista vine in ajutorul pacientilor care sufera de aceasta boala, recomandand a se bea in fiecare searadoua cani de ceaicald preparat asftel:

- radacini de valeriana (Valeriana officinalis),

- frunze de roinita (Melissa officinalis),

-frunze de rozmarin (Rosmarinus officinalis),

-sunatoare (Hypericum perforatum).

Anxietateapoate fi urmata de crize puternice, de aceea trebuie consultat medicul specialist.

Simptomele acestei boli sunt de natura psihica si comportamentala, cele mai intalnite fiind:ganduri negative, traspiratie, tremuraturi,palpitatii,probleme respiratorii, senzatia de greata, tendinta de a evita multe situatii.

Astenia de primavaraeste o stare ce se instaleaza din cauza lipsei vitaminelor, dupa o iarna lunga, lipsita de lumina soarelui.O serie de plante ajuta la vindecarea acestei astenii.

Cele mai cunoscute sunt:anghinarea, caisul,castanul comestibil, ceapa, cicoarea, ciupercile, feniculul, fragul,lamaiul, murul, marul, orzul.

Persoanelor care acuza aceasta stare de astenie li se recomandaa consuma trei cani de ceai calddin urmatorul amestec de plante:

- radacini si frunze depapadie (Teraxacum officinale),

- coada soricelului (Achillea millefolium),

- rotungioara (Glechoma hederacea),

- bobornic (Veronica beccabunga),rostopasca (Chelidonium majus).Ameteala-VERTIJ-pot fi un semn al existentei unei afectiuni in organism (hipertensiune arteriala, arterioscleroza) si poate avea drept cauzedurerile de cap, instalarea unor toxine in organism, inhalarea unor substante toxice si periculoase.Medicina naturista recomanda caremediu naturalin tratarea si disparitia ametelilor urmatorul ceai preparat din plantele:

- virnant (Ruta graveolans),

-cimbrisor(Thymus serpyllum),

- frunze de roinita(Melissa officinalis).

Pacientul trebuie sa bea din ceast ceai, in fiecare zi, o cana.

Ametelile pot cauza sislabirea puterii de concentrare.In acest sens remediul natural recomandat constituie ceaiul preparat cu ajutorul plantelor:

-flori de arnica (Arnica montana),

- coada soricelului(Achillea millefolium),

- sunatoare(Hypericum perforatum).

Pentru obtinerea unor efecte binefacatoare trebuie sa se bea trei cani pe zi.Anemia, reprezinta scaderea cantitatii de hemoglobina pe unitatea de volum; etiopatogenia este complexa: feripriva, hemolitica, megaloblastica, posthemoragica acuta, etc.

Diagnosticul se orienteaza pe datele clinice (paloare, astenie, ameteli, tulburari trofice) si paraclinice (constantele hematologice, sideremie, teste, imunologie, etc.).

Se recomanda consultarea medicului iar catratament naturistajutator urmatorul ceai:

Pentrucresterea poftei de mancarese recomanda amestecul din urmatoarele plante:

- patlagina ingusta (Plantago lanceolata) 10 g,

- pelin (Artemisa absinthium) 5 g,

-sunatoare (Hypericum perforatum)10 g,

- cretisoara (Alchemilla vulgaris ssp. alpestris) 10 g,

- unguras (Marrubium vulgare) 10 g,

- obligeana (Acorus calamus) 45 g,

- radacina de sclipeti (Potentilla erecta) 10 g,

- flori de tei cu frunza mare (Tilia platyphylos) 10 g,

- flori de paraluta (Bellis perennis) 10 g,

- frunze deurzica mare (Urtica dioica)10 g,

- frunze de nuc (Junglans regia) 10 g,

- pir (Agopyrum repens) 10 g,

- roinita (Melissa officinalis) 45 g;

acest amestec se pune intr-un recipient cu 2 l de vin rosu si se lasa sa stea 14 zile intr-un loc ferit de lumina.

In fiecare zi se bea cate un paharel din acest preparat pentru astimula pofta de mancaresi formarea sangelui.

Pentru stimularea poftei de mancare se recomanda a se lua inaintea celor trei mese principale 20 de picaturi intr-un pahar cu apa de tinct. amarae (50g), procurata din farmacie, cu prescriptia medicului.

Anghina pectoralamai poate fi tradusa si prin "dureri de inima".

Cauzele durerilor de inima pot fi multiple, atat efortul fizic, cat si suprasolicitarile psihice pot duce la aparitia durerilor de inima.

Medicina naturista recomanda caremediu naturalin tratarea si disparitia acestor dureri de inima ceaiul preparat cu ajutorul urmatoarelor plante:

- vasc alb(Viscum album),

- flori de paducel (Crataegus oxycantha),

- virnant (Ruta graveolens),

-coada calului (Equisetum arvense),

- traista ciobanului (Capsella bursa - pastoris).

Din acest ceai pacinetul trebuie sa bea trei cani zilnic. Ceaiul va ajuta latonifierea inimii.Anorexiaeste un semn al prezentei unei posibile boli (cancer stomacal, tuberculoza,ulcer).

Existenta unei boli nu este principala cauza a producerii anorexiei, aceasta putand avea sisubstrat psihic(suprasolicitare psihica, stres, oboseala psihica).

De obicei persoanele anorexice pierd considerabil in greutate.

Urmatoarele ceaiuri medicinale starnescpofta de mancarepacientului si ajuta la revitalizarea organismului.

Se recomanda a se bea in fiecare zi, treptat trei cesti de ceai cald preparat astfel:

- radacini de obligeana (Acorus calamus),

- nasturel (Nasturtium officinale),

- silur (Euphrasia officinalis),

-maghiran (Origanum majorana),

- lingurea (Cochlearia officinalis),

- pelin (Artemisia absinthium).

sau din urmatorul amestec de plante:

- frunze de roinita (Melissa officinalis),

-pelin(Artemisia absinthium),

- tintaura (Centarium erythraea),

-coada soricelului (Achillea millefolium).

Acest ceai se recomanda a se bea inaintea meselor (o cana).

Acneeaeste o inflamatie, destul de des intalnita, a glandelor sebacee, provocata de o tulburare a relatiilor hormonale, proceselor de cornificare secretiilor de sebum si bacteriilor.

Urmarile acestei boli o constituie aparitiacosurilor, punctelor negre si a papulelor.

Acneea este o boala specifica adolescentilor, cateodata legata de un rinichi dereglat. In acest sens se recomanda evitarea manacarurilor puternic sarate si condimentate, a bauturilor acidulate si a salatelor prea acrite.

Pentrutratarea acneeise recomandam a se bea cate doua cani de ceai cald pe zi (dimineata si seara) din urmatorul amestec de plante:

- urzica mare(Urtica dioica),

- frunze de roinita(Melissa officinalis),

- frunze desalvie (Salvia officinalis),

- frunze de mesteacan raios (Betula verrucosa), 25g din fiecare planta.

sau

A se bea in cursul zile trei cani de ceai cald din urmatorul amestec de plante:

- frunze denuc(Juglans regia),

- trei frati patati(Viola tricolor),

- radacini de sanisoara (Sanicula eropea),

- radacini de patrunjel de camp(Pimpinella magna saxifraga),

- flori de porumbar (Prunus spinosa), 20g din fiecare planta.

Anginareprezinta o afectiune a amigdalelor cauzata de o infectie cu unstreptocop.

Simptomele anginei sunt datedureri in gatdificultati la inghitirea lichidelor sau a mancarii. Aceste simptome pot fi precedate defebra.Se recomanda consultarea medicului specialist, deoarece in tratamentul anginei cel mai eficient este antibioticul, mai ales daca amigdalele prezinta sipuncte de puroi.

Ceaiul dinfrunza de salvie (Salvia officinalis)ajuta la vindecarea mai rapida.

Se recomanda a se facegargaracu acest ceai din doua in doua ore.

Ceaiul preparat din urmatoarele plante vine in ajutorul tratamentului recomandat de medicului specialist, contribuind la imbunatatirea starii pacientului:

-seminte de fenicul(Foeniculum vulgare),

-frunze de izma buna (Mentha piperita),

-flori de musetel (Matricaria chammomilla),

- frunze de salvie (Salvia officinalis).

Ca si la ceaiul precedent se recomanda a se face gargara din doua in doua ore. Important de mentionat este ca ceaiul sa fie caldut cand se realizeazagargara.Balonarilereprezinta un semn de boala. Daca ele persista trebuie consultat medicul iar daca sunt temporare se recomanda urmatoarele ceaiuri:

Dupa pranz si seara inainte de culcare se bea o ceasca de ceai cald din urmatoarele plante:

fructe de cardamom (Elettaria cardamomum),

rizomi de obligeana (Acorus calamus),

radacini devaleriana (Valeriana officinalis),

frunze de menta buna (Mentha piperita),

flori demusetel (Matricaria chamomilla).

Ceai pentrubalonari insotite de expulzari de gaze. In cursul zilei se bea trei cani de ceai cald din urmatorul amestec de plante:

flori de musetel (Matricaria chamomilla),

frunze de menta buna (Mentha piperita),

radacini de valeriana (Valeriana officinalis),

seminte de chimen (Carum cavi),

seminte de anason (Pimpinella anisum).

Ceai pentrubalonari cu tendinta la constipatie. Se beau in cursul zilei trei cesti de ceai cald din urmatorul amestec de plante:

seminte de anason (Pimpinella anisum),

seminte de fenicul (Foeniculum vulgare),

frunze de menta buna (Mentha piperita),

flori de musetel (Matricaria chamomilla),

scoarta de crusin (Rhamnus frangula)

Ceai pentrubalonari cu tendinta la diaree. Se beau in cursul zilei trei cesti de ceai cald din urmatorul amestec de plante:

pelin (Artemisa absinthium),

coada calului (Equisetum arvense),

coada soricelului (Achillea millefolium),

radacini de sclipeti (Potentilla erecta).

Efecte binefacatoare asupra balonarilor au urmatoarele plante: anasonul, chimenul, musetelul, nasturelul, obligeana, odoleanul, papadia, pelinul, patlagina, patunjelul, purecarita, salvia, soc, sovarvul, telina, usturoiul, zmeurul.

Bronsitareprezinta o afectiune respiratorie, intalnita mai ales la copii, dar nu numai.

Aceasta poate fi vindecata cu ajutorul unor produse si tratamente naturale.

Si in acest caz plantele medicinale fac minuni.

Siropul de radacina dehrean, amestecat cu miere luat zilnic, de trei ori este foarte eficient intratamentul bronsitei.

Un alt remediu natural, pentrubronistala copii, il reprezinta administrarea o singura data a unei lingurite deulei de ricin, sau se recomanda pentru copil sa manance pana la vindecarea in fiecare zi oceapa rosie, scobita la mijloc pentru punerea zaharului.

In general pentrubronsitacare afecteaza toate varstele,frunzele de podbal, fierte in lapte au efect binefacator.Se recomanda a se bea o ceasca inainte de culcare.

Alte tratamente naturiste pentrubronsitapot fi reprezentate de: cataplasme pe torace cu faina de in, faina de mustar sau hrean,miere cu propolis, inhalatia aburilor rezultati dintr-o infuzie deflori de musetelsi cimbru, trei frati patati (Viola tricolor), tinctura de muguri deplop negru.

Bolile psihicesunt cauzate de o vulnerabilitate psihica.

Acestea sunt reprezentate prinnevroze, depresii, schizofrenii.

Cauzele sunt diverse, in special mentale.

Tulburarile pshihice se pot produce datorita:

- intervenirii in viata pacientului a unui eveniment traumatizant din punct de vedere psihilogic,

-factorilor bilogici, culturali si sociali,

-stresului,

- depresiilor acumulate de-a lungul vietii,

- perturbati biochimice in aer,

- evenimente marcante din copilarie sau din viata cotidiana

- frustrare;

Bolile psihicereprezinta afectiuni ce sunt foarte greu de recunoscut atat pentru medicii specialisti cat si pentru persoanele din anturajul celui afectat de aceasta suferinta.

Urmatorul ceai dinamestecul de plante:

- radacini de fereguta dulce (Polypodium vulgare),

-levantica(Lavandula spica angustifolia)nu este periculos pentru pacient, dar este indicat sa se administreze numai cu acordul medicului.

Bolile stomaculuisunt foarte frecvente. Astazi, cand domina stresul, irascibilitatea generala si cand alimentele sunt pline de ingrediente chimice, bolile de stomac sunt mult mai frecvente decat altadata.

Una dintre afectiunile cele mai des intalnite este gastrita,inflamatia mucoasei stomacului. Ea este provocata, in majoritatea cazurilor, de substante chimice, nicotina, consumul de alimente prea reci, inghetata, etc.

Exista diferite forme de gastrita.

Caracteristice sunt lipsa poftei de mancare, dureri de cap la miscare,dureri si coliciin jumatatea superioara a abdomenului datorita unei alimentatii gresite,arsuri, regurgitatie acida, senzatie de greata si voma.

La acestea se asociaza dureri apasatoare in centrul jumatatii superioare a abdomenului.

Durerea nu depinde de consumul de alimente, dar se instaleaza, de obicei, dupa ce s-a mancat. De multe ori voma produce o usurare.

Ceaiul detintaura (Centaurium umbellatum), planta medicinala ale carei efecte sunt bine cunoscute.

Este recomandat in mod speciala se bea zilnic cate o cana de ceai cald pe stomacul gol.Bolile cailor urinare, de rinichi, uretra, prostata, bazinet sunt din ce in ce mai diverse.

Tratamentul acestora se recomanda a se face pe baza tratamentului prescris de medicul specialist.

Medicina naturista recomanda cateva plante care pot contribui la tratarea acestor boli.

Astfel pentrubolile rinichiuluiefecte binefacatoare au: levantica, tataneasa, traista-ciobanului, pentru boli ale ureterului recunoscute in efectele lor terapeutice sunt: algele brune, ovazul si piesicul.

Pentru vindecarea bolilor prostatei se utilizeaza: algele brune,ceapa, coada-calului,dovleacul, ienuparul, porumbul, pirul, patrunjelul, usturoiul,zmeurul.

Pentru tratamentulinfectiei cailor urinarese recomanda a se bea in fiecare zi, doua-trei cesti de ceai cald din urmatorul amestec de plante:

- rostopasca (Chelidonium majus),

- sunatoare (Hypericum perforatum),

-cimbrisor (Tymus serpyllum).

Bolile de pieleau o serie de cauze, atat externe cat si interne.

Cele mai frecvente sunt cele interne datorate uneiimbolnaviri a organelor interne.

Medicina naturista vine in sprijinul pacientilor care sufera de boli de piele cu recomandarea unor ceaiuri din diverse amestecuri de plante. Aceste ceaiuri avand rolul de a ameliora starea pacientului bolnav.

Pentru tratarea bolilor de piele cronice, se recomanda a se bea in fiecare zi trei cani de ceai cald din urmatorul amestec de plante:-frunze de mesteacan raios(Betula verrucosa),

-trei frati patati (Viola tricolor),

- flori de cretusca (Filipendula ulmaria),

- urzica mare (Urtica dioica).sau din plantele:

- radacini de cicoare (Cichorium intybus),

-radacini de papadie(Teraxacum officinale),

- frunze de trifoiste de apa (Menyanthes trifoliata),

-seminte de fenicul (Foeniculum vulgare),

- trei frati patati (Viola tricolor),

- scoarta de crusin (Rhamnus frangula).

De asemnea si din urmatoarele plante amestecate rezulta un ceai considerat un remediu excelent in tratarea bolilor de piele cronice:-scoarta de crusin(Rhamnus frangula),

- frunze de mesteacan raios (Betula verrucosa),

- trei frati patati (Viola tricolor),

- flori de soc negru (Sambucus nigra),

- seminte de fenicul (Foeniculum vulgare),

- radacini de lemn dulce (Radix liquiritiae).

Acesta se administreaza asemenea celordoua ceaiuriprezentate anterior.

Bolile de ochise manifesta de obicei prin inflamatia si inrosirea pleoapelor.

Conjunctivitapoate avea ca semn aparitia unei inflamatii la pleoape.

De asemenea inflamatia marginilorpleoapelorpoate fi un semn al aparitiei miopiei sau hipermetropiei (in special la copii).

In acest caz specialistiimedicinei naturisterecomanda folosireaceaiului de salviepentru diminuarea inflamatiei pleoapelor.

Exista si cazuri candpleoapeleseinflameaza in intregime.

In acest caz sigur este vorba de o boala specifica ochilor, de aceea se recomanda consulatarea medicului specialist.

Urmatorul ceai medicinal are un efect binefacator in tratarea acestei afectiuni.

Astfel se recomanda a se utiliza ochelari de baie cu ceai dinamestecul de plante:- flori detei cu frunza mare(Tilia platyphylos),

- frunze de soc negru (Sambucus nigra).

Blenoragiasau gonoreea este oboala venericaextrem de grava, intalnita atat la femei, cat si la barbati.Este o boala contagioasa ce se raspandeste foarte repede.La barbati, blenoragia se manifesta prin observarea uneiscurgeri din uretra, cu aspect purulent si insotita de durere. Daca nu este tratata in timp,blenoragiapoate fi motorul de aparitie a unor boli mult mai grave (prostatita).

La femeisimptomele sunt total diferite, deoarece nu apar semne ca ar exista vreo boala. Aceasta se manifesta prinscurgeri vaginaleneinsemnate, de aici si confundarea cu cele zilnice, normale. Infectia cu blenoragie la femei poate fi depistata prinsenzatia de usturimela urinare.

Se recomanda consultarea medicului specialist, cel mai indicat in diagnosticarea si elaborarea tratamentului medicamentos pentru vindecarea bolilor venerice.

Specialistii medicinei naturiste recomanda a se bea in fiecare zi doua cesti de ceai cald preparat astfel:

- frunze denuc(Juglans regia),

- sunatoare(Hypericum perforatum),

-fructe de ienupar (Juniperus communis).

Ceaiul are un efect binefacator si vindecablenoragia.Boli ale Veziculei biliarereprezinta locul unde este colectatafierea(bila).

Fierea este formata in ficat. In vezicula biliara se pot forma pietre, care in functie de marimi pot provoca dureri, a caror intensitate poate ajunge pana la violent.

In tratarea afectiunilor biliare urmatorul ceai este considerat unremediu naturalcu efecte binefacatoare asupra organismului uman:

- rizomi de revent (Rheum palmatum),

- rostopasca (Chelidonium majus),

- trifoiste de apa (Menyanthes trifoliata),

- radacini degentiana (Gentiana lutea),

- radacini de papadie (Teraxacum officinale),

- frunze de menta buna (Mentha piperita).

Acest ceai se bea in fiecare zi, cu 30 de minute inainte meselor.

Daca afectiunile biliare sunt insotite si dedureri stomacale, urmatorul ceai este eficient pentru imbunatatirea starii pacientului:

- frunze de menta buna (Mentha piperita),

-pelin (Artemisa absinthium),

- scoarta de crusin (Rhamnus frangula),

- radacini de papadie (Taraxacum officinale),

- radacini de curcuma (Curcuma longa).

Pentrudrenarea fieriiceaiurile preparate din vinarita (Asperula odorata) sau radacini de cicoare (Cichorium intybus) sau frunze dementa buna (Mentha piperita)sunt foarte eficiente si au efecte vindecatoare, ameliorand starea pacientului.

Durerile biliarepot fi combatute cu ajutorul ceaiul preprat pe baza plantelor:

- radacini de cicoare (Cichorium intybus),

- fructe de ienupar (Juniperus communis),

- radacini depapadie (Teraxacum officinale),

- fumarita (Fumaria officinalis).

Se recomanda a se bea in fiecare zi, cu 30 de minute inaintea meselor principale.

In cazul durerilor provocate delitiaza biliarase poate administra ceaiul preparat din:

- scanteiuta (Anagallis arvensis),

- fumarita (Fumaria officinalis),

- turita mare(Agrimonia eupatoria),

- unguras (Marrubium vulgare),

- radacini de papadie (Teraxacum officinale),

- frunze de menta buna (Mentha piperita),

-obligeana (Acorus calamus)- extractie la rece,

- coada soricelului (Achillea millefolium).

Bolile ficatuluisunt foarte frecvente si trebuie tratate cu seriozitate, deoarece ficatul este un organ foarte important al organismului uman.

Exista boli de ficat ce sunt insotite deconstipatie.

Urmatorulremediu naturalare efecte binefacatoare si vindecatoare asupra organismul uman afectat de boli ale ficatului.

Acesta consta in administrarea de doua ori pe zi a ceaiului preparat cu ajutorul plantelor:

- unguras (Marrubium vulgare),

- scoarta de crusin (Rhamnus frangula),

- schinel (Cnicus benedictus),

-coada soricelului(Achillea millefolium),

-trei frati patati (Viola tricolor).Exista persoane la care, alaturi de bolile de ficat se instaleaza si insuficienta cardiaca.

Ceaiul de plante:

- radacini devaleriana (Valeriana officinalis),

- flori depaducel (Crataegus oxycantha),

- scoarta de radacina de dracila (Berberis vulgaris),

- frunze dementa buna(Mentha piperita) conduce la tonificarea inimii si ajuta laeliminarea apei din organism.

Acest ceai se bea in fiecare zi pentru rezultate bune (o cana).

Bolile inimiisi alevalvelorpot avea multiple cauze.

Printre plantele ajutatoare in vindecarea acestor afectiuni se numara sicoada caluluisilevantica.

Se recomanda consultarea mediului specialist inainte de admistrarea urmatorului ceai, care poate constitui un remediu natural pentru starea bolnavului.

Se recomanda a se bea in fiecare zi trei cesti de ceai, preparat pe baza plantelor:

- trei frati patati (Viola tricolor),

- toporasul doamnei (Viola odorata),-flori de tei cu frunza mare(Tilia platyphylos),

- flori de soc(Sambucus nigra).

Afectiunile ficatuluisi aleveziculei biliaresunt de obicei intalnite simultan, deoarece cele doua organe sunt foarte apropiate ca distanta (vizicula biliara se afla sub ficat). In continuare sunt prezentate cateva remedii naturale cu ajutorul unorplante medicinale.

Specialistii medicinei naturiste recomanda a se bea in fiecare zi doua cesti de ceai cald, preparat cu ajutorul plantelor:

- tintaura (Centarium erythraea),

- seminte de chimen (Carum carvi),

- frunze deroinita (Melissa officinalis),

- frunze dementa buna(Mentha piperita),

- cimbrisor (Thymus serpyllum),

- muguri de ienupar (Juniperus communis).

Daca aceste afectiuni sunt insotite si deconstipatie, urmatoarele plante medicinale constituie un remediu natural excelnt pentru tratarea lor:

- rizomi deobligeana (Acorus calamus),

- frunze destrugurii ursului(Arctostaphylos uva-ursi),

- frunze de trifoiste de apa (Menyanthes trifoliata),

- seminte de in (Linum usitatissimum),

- coada calului (Equisetum arvense),

- frunze de mesteacan raios (Betula verrucosa),

- teci defasole (Phaseolus vulgare).

Caderea paruluieste de obicei intalnita la persoanele in varsta, dar aceasta afectiune poate aparea si la persoanele mai tinere, atunci cand reprezinta semnul unor boli (hipertiroidism, congestie pulmonara, sifilis, tifos).

Parul incepe sa se rareasca si sa cada in special in regiunea occipitala.

Cauzelecaderii paruluipot fi si constitutia organismului uman, astfel calvitia poate aparea cand pielea la nivelul capului este grasa, sau din contra uscata, fiind precedata si de matreata.

Coada calului (Equisetum arvense)constiutie unremediu natural excelentin tratarea si vindecarea afectiunilor pielii capului. Ceaiul cald decoada caluluieste eficient in acest caz daca se maseaza pilea capului atat dimineata, cat si seara.

Pentrutonifierea pielii capuluiamestecul rezultat cu ajutorul plantelor:

radacini deobligeana (Acorus calamus),radacini situlpini de cicoare (Cichorium intybus)este foarte eficient.

Cu acest amestec se maseaza pielea capului.

Pentrucresterea paruluiun remediu natural il constituie masarea si spalarea pielii capului (dimineata si seara) cu urmatoarele ceaiuri: din frunze demesteacan raios (Betula verrucosa),si din urzica mare (Urtica dioica).

Impotrivacaderii paruluispecialistii recomanda urmatoarea reteta ce poate fi preparata la farmacie:

- tinctura de ardei (Tinct. Capsici) 2.5 g,- tinctura de China(Tinct. Chinae comp.) 2.5 g,

- acid tanic (Tannini) 2.5 g,

- alcool camforat (Spirit. camphorati) 10 g,

- alcool diluat (Spirit. vini dil.) 200 g.

Constipatiareprezinta o intarziere a tranzitului intestinal; eliminare descaune putin abundentesi rare; exista o constipatie zisa simptomica sau secundara (tumori, stari postoperatorii, pareze, convalescente, post etc.) si oconstipatiezisa habituala sau functionala cronica; aceasta din urma poate avea la randul ei cauze diverse: alimentatie saraca in celulozice, saruri minerale, ptoze viscerale, tulburari endocrine, dischinezie biliara hipotona, spasm functional al sfincterului anal, etc.

Daca boala nu are cauze ereditare si nu este urmarea shimbarii unor obiceiuri de viata, a unorboli ale stomaculuisau intestinului, atunci se poate utiliza unul dintre ceaiurile recomandate mai jos.

Ceaiuri laxative pentru combatereaconstipatiei.

Se bea dimineata si seara cate oceasca de ceai calddin urmatorul amestec de plante:

- frunze de sena (Cassia angustifolia),

- flori de soc negru (Sambucus nigra),

-radacini de lemn dulce (Radix liquiritiae),

- scoarta de crusin (Rhamnus frangula),

- seminte de anason (Pimpinella anisum),

- seminte de fenicul (Foeniculum vulgare); sau scoarta de crusin (Rhamus frangula),

-flori de porumbar (Prunus spinosa),

- rizomi de revent (Rheum palmatum).Constipatiaeste de cele mai multe ori insotita si de alte afectiuni ca: balonari, dureri abdominale,marirea ficatului.

Acestea pot fi semnul existentei unor boli grave si se recomanda consultarea medicului.

In tratamentul acestor afectiuni asociatemedicina naturistapropune cateva ceaiuri considerate remedii naturale foarte eficiente.

In cazul in careconstipatiapredomina o perioada mai lunga de timp, se recomanda consultarea medicului specialist.

Atunci cand pacientul sufera deconstipatieinsotita si de balonari, trebuie sa bea in fiecare trei cesti de ceai cald, preparat astfel:

- seminte de chimen (Carum carvi),

- coaja de portocala(Citrus aurantium),

- scoarta decrusin (Rhamnus frangula).Canddurerile abdominalesunt asociate cu acesta stare de constipatie ceaiul din plantele:

- flori de soc negru(Sambucus nigra),

- fructe de verigariu (Rhamnus cathartica),

- scoarta de crusin (Rhamnus fragula) este foarte eficient.

Se recomanda a se bea in fiecare zitrei cesti de ceai.

Dupa cum am mentionat anteriorconstipatiapoate fi asociata si cu marirea ficatului.

In acest caz, un remediu natural excelent il reprezinta plantele:

- flori demac (Papaver rhoeas),

- flori de urzica moarta alba (Lamium album),

-seminte de chimen(Carum carvi),

- flori demusetel (Matricaria chamomilla),

- flori de porumbar (Prunus spinosa),

- scoarta de crusin (Rhamnus frangula).

Ceaiul rezultat din aceste plante trebuie baut in fiecare zi, pentru rezultate binefacatoare (doua-trei cani)

Capacitatea de concentrare scazuta poate avea multe cauze.

Cele mai intalnite sunt: varsta inaintata, factorii de stres, trairile emotionale puternice, factorii sociali, dar si oarterioscleroza avansata.

Daca acesta stare, de descrestere a capacitatii de a gandi si de concentrare, se prelungeste o perioada lunga de timp se recomanda consultarea medicului specialist.

Unremediu naturaleficient in scazul scaderii capacitatii de concentrare si gandire pe termen scurt este ceaiul reprezentat de plantele:

-roinita (Melissa officinalis)sipelin (Artemisa absinthium).

Pentru efecte maxime se recomanda ca acest ceai sa se bea in fiecare zi,inghititura cu inghititura.Carceiice se produc la nivelul gambelor in principal datorita uneilipse de potasiuin organismul uman.

Statul picior peste picioro perioada mai lunga de timp poate provoca la nivelul gambei, carcei.

Daca lipsa de potasiu este cauza aparitiei carceilor la nivelul gambei, se recomanda a se consulta medicul specialist.

Ceaiul decoada racului (Potentilla anserin), reprezinta un remediu naturalindepartarea si prevenirea aparitiei carceilorla nivelul gambei.

Trei cani baute zilnicdin acest ceai sunt suficiente pentru a ajuta in prevenirea carceilor.

Cataractareprezinta o boala ce afecteaza ochii, cauza principala a aparitiei acesteia fiind existenta unor probleme la nivelul rinichilor.

Baile de sezutcucoada calului (Equisetum arvense)ajuta in tratamentul acestei boli.

Aceste bai actioneaza in principal asuprarinichilor.De asemeneacartaractapoate fi favorizata de deficienta devitamina B3in organism.

Cataractamai poate fi tratata daca se foloseste ca remediu natural baile oculare cu ceai de naprasnic.

Acest ceai necesita o atentie deosebita deoarece poate provoca reactii adverse la persoanele de sex masculin care sufera de prostata.

La celelalte persoane nu se inregistreaza reactii adverse.

In alimentatia pacientului trebuie sa se includa sibrocoli,deoarece compozitia acestuia ii confera proprietatea extraordinara de antioxidant.

Se poate consuma ca atare, in salate sau se poate prepara suc de brocoli.

Alte plante medicinale utilizate intratamentul cataracteisunt:

- papadia(Teraxacum officinale),

-galbenelele (Calendula officinalis).Convalescentareprezinta perioada dupa boala cand pacientul incearca sa se refaca,organismulfiind incaslabit, avand nevoie de ajutor pentru a se recupera complet.

Aceasta recuperare va fi mai rapida daca pacientul va bea urmatoarele ceaiuri

-ceaiul de schinduf(Trigonella foenum graecum) se recomanda a se bea trei cani in fiecare zi.

-ceaiul de cerentel (Geum urbanum) este un altremediu nauralpentru recuperarea bolnavului in perioada deconvalescenta.Crampele stomacalecreeaza pacientului indispozitie si disconfort.

Acestea pot avea drept cauza existenta uneigastritesau a unui ulcer gastric.

De asemenea cauzele pot varia, crampele stomacale putand aparand si ca urmare a prezentei unor substante toxice in stomac.

Specialistii din medicina naturista recomanda pentru reducerea sieliminarea crampelor stomacaleceaiul preparat din urmatorul amestec de plante:

- seminte de anason(Pimpinella anisum),

- seminte defenicul(Foeniculum vulgare),

-seminte dechimen(Carum carvi),

- frunze dementabuna (Mentha piperita).

Din acest ceai se beau zilnic trei cani.

De asemea o metoda mai veche de tratare a crampelor stomacale este aplicarea decomprese calde pe abdomencu apa simpla, sau cu apa sarata

Cosmarulreprezinta un vis care provoaca o stare neplacuta, apasatoare.

Acesta apare in timp ce dormim si se poate manifesta diferit la fiecare persoana.

Cosmarurileapar din diverse motive, in special stresul social, psihic si emotional fiind de vina.

De asemenea,persoanele care mananca multsi tarziu la cina pot avea peste noaptevise urateaducandu-le o indispozitie, care se poate manifesta pe tot parcursul zilei urmatoare.

Unremediu naturaleficient in acest caz este ceaiul din radacini devaleriana (Valeriana officinalis).Acesta areproprietati calmante, alungand cosmarurile daca se bea cald, inainte de somnul de seara (doua cani de ceai).

Colitareprezinta o boala careia trebuie sa-i acordam o mare atentie, astfel scaunele sunt frecvente si, de multe ori, sunt amestecate cu mucozitati, chiar cu sange si puroi.

Deseoricolita este insotitade diaree.

Astfel trebuie apelat la medic, deoarece poate fi manifestarea unei boli destul de grave.

Daca este vorba doar de ocolita usoara, se poate folosi ca tratament ajutator un ceai dinamestecul de plante:

- radacini de nalba mare (Athaea officinalis),

-frunze de afin(Vaccinium myrtillus),

- flori de soc negru (Sambucus nigra),

- flori demusetel (Matricaria chamomilla),

- flori degalbenele (Calendula officinalis),

- coada soricelului (Achillea millefolium).

Se beau, zilnic, trei cesti de ceai cald.

Alteplanteeficiente in tratarea acestei boli sunt: anghinarea,musetelul, nalba, obligeana.

Dupa trecerea iernii, organismul uman trebuie fortifiat, deoarece este slabit si lipsit de vitamine.Curatarea sangeluise manifesta prin acest proces de fortifiere. In acest sens specialistii recomanda o serie de ceaiuri care vor duce la revigorarea organismului uman.

Daca pacientul va consuma oceasca de ceai calddin urmatorul amestec de plante:

- frunze de mur (Rubus fructicosus),

- frunze de zmeur,

- frunze de coacaz negru (Ribes nigrum) va avea drept rezultat o tonifiere a organimului.

Acesttratamentpoate fi urmat oricand, pe tot parcursul anului cand organismul da semne de epuizare.Ceaiul rezultat din amestecul de:

- seminte de fenicul (Foeniculum vulgare),

- flori demusetel (Matricaria chamomilla),

- flori de tei cu frunza mare (Tilia platypsylos),

- frunze de roinita (Melissa officinalis),

- flori de soc negru (Sambucus nigra),

- frunze de menta buna (Mentha piperita) baut zilnic (doua-trei cani) are deasemenea efectebinefacatoare asupra organismului uman.

O a treia recomandare pentru curatarea sangelui este ceaiul din amestecul de plante:

- cimbru (Thymus vulgaris),

- frunze de roinita (Melissa officinalis),

-vinarita(Asperula odorata),

- frunze de fag de padure (Fragaria vesca).

Din acest ceai seconsuma doua-trei canipe zi.

Cura de slabire Tot mai multe persoane incearca diversecure de slabirefara consultarea medicului specialist. Ca urmare, efectul asteptat nu se produce, si in plus apar si diferite probleme legate dealimentatia insuficientasau necorespunzatoare.

Cea mai eficienta si sanatoasa cura de slabire este cea"mananca pe jumatate".Aceasta cura este un succes daca persoana in cauza o practica pe o perioada indelungata de timp.

In aceastacura de slabireimportant este sa nu se atinga starea de "satul", ci persoana care vrea sa slabeasca trebuie sa se obisnuiasca cu senzatia de foame. Jumatate din fiecare fel de mancare de pana acum, va fi suficienta pentru bune rezultate. Multi nu au vointa, si nu rezista acestei cure de slabire.

Urmatorulceai, daca va fi baut in timpul acestei cure: "mananca pe jumatate", va ajuta la obtinerea efectului dorit. Astfel se recomanda a se bea in fiecare zi, la masa de dimineata, doua cesti de ceai cald dinurmatorul amestec de plante:

- radacini de leustean (Levisticum officinale),

- scoarta de crusin(Rhamus frangula),

- fructe deienupar (Juniperus communis),

- fucus (Fucus vesiculosus),

- frunze de sena (Cassia angustifolia),- coada soricelului(Achillea millefolium).

Exista de asemenea fructe, legume si sucuri din legume si fructe care ajuta laeliminarea kilogramelor in plus. Acestea sunt:

- merele, prin prevenirea constipatiei;

- radacina de brusture,impiedica pofta de mancare;

- papadia ajuta la eliminarea apei din organism;

- ceapaarde grasimile;

- capsunile si prunele, deoarece au in compozitie peste 90% apa, fiind indicate in curele de slabire;

- sucul demorcovi;

- grefele, ciresele, visinile, ananasul.Diabetului zaharateste un sindrom clinic metabolic manifestat prin cresterea glicemiei si un polimorfism de simptome si semne clinice; factori etiologici cunoscuti: ereditatea, obezitatea, leziuni inflamatorii, pancreatite acute sau cronice,traumele fizice si psihice, boli endocrine (Basedow, Cushing, feocromocitom), agenti patrogeni, evolutia este cronica, terminata cu complicatii diverse: coma diabetica, cataracta, infectiile microbiene, ateroscleroza cu diferite localizari, etc.

Semne ale acestei boli sunt: setea si consumul unor cantitati mult mai mari de lichide.

Consecintele acestui consum sunturinarea foarte frecventasi scaderea in greutate, in ciuda unei alimentatii suficiente sau chiar mai abundenta decat in mod obisnuit.

Simptomelediabetului zaharatsunt: culoarea de piersica a fetei, cu tendinta spre inrosire, mai ales la nivelul fruntii, senzatia de mancarime si eczeme, mai ales in zona organelor genitale externe, caderea parului, mobilitatea dintilor, deci paradontoza, dureri la nivelul picioarelor fara a se putea diagnostica vreo boala specifica, starile de nervozitate si tulburarile de vedere.

Aceste ceaiuri se vor consuma doar cu acordul medicului!

Pentru tratareadiabetului zaharatse recomanda a se bea, inaintea fiecarei mese principale, in fiecare zi cate o ceasca de ceai cald din urmatorulamestec de plante:

- ciumarea (Galega officinalis),

- teci de fasole (Phaeseolus communis),

- frunze deafin (Vaccinium myrtillus),

- radacini depapadie (Teraxacum officinale),

- frunze de papadie (Teraxacum officinale)

sau tot inainte de mesele principale pentrudiabetul zaharatse recomanda a se consuma zilnic cate o ceasca de ceai cal din urmatorulamestec de plante:

- teci de fasole (Phaseolus communis),

- cretisoara (Alchemilla vulgaris),

- frunze deafin (Vaccinium myrtillus)Durerile de cap Numeroase boli , de exemplu: constipatie cronica, epilepsia, insuficienta renala cronica,cefalee, leucemie, intoxicatie, paraziti intestinali, isterie sunt insotite de numeroase simptome, printre care sidurerile de cap.Dacadurerile de capsunt persistente acestei pot fi un indiciu catre o boala grava, de aceea se recomanda sa se trateze cu multa seriozitate.

Urmatoarele plante sunt ajutatoare intratarea si vindecarea durerilor de cap: izma, musetelul, maghiranul, musetelul roman, odoleanul, reventul, salvia, sovarvul, sunatoarea, telina.

In continuare va sunt recomandate de catre specialistii medicinei naturiste cateva ceaiuri inofensive, care sunt considerate un remediul excelent in tratareadurerilor de cap, mai ales cele de origine nervoasa.

Daca pacientul a fostdiagnosticat cu dureri de capde origine nervoasa i se recomanda a bea in fiecare zi, seara, una-doua cesti de ceai cald din radacini devaleriana (Valeriana officinalis).

Daca durerile de cap sunt periodice se recomanada a se consuma ceaiul din urmatorul amestec de plante:

- flori de musetel (Matricaria chamomilla),

- frunze de patlagina ingusta (Plantago lanceolata),

- fructe de ienupar (Juniperus communis).

Se bea in fiecare zi, dimineata si seara, o ceasca de ceai cald.

Un alt ceai, foarte util intratarea migrenelor, in special cele cu durere pe jumatate de cap, este cel preparat din urmatorul amestec de plante:

- radacini de valeriana (Valeriana officinalis),

- frunze de roinita (Melissa officinalis),

- tintaura (Centaurium erythraea),

- toporasul doamnei (Viola odorata),

-frunze de vinarita (Asperula odorata).

Se recomanda a se bea in fiecare zi trei cesti de ceai cald.

Diareeapoate avea mai multe cauze: poate fi vorba de odiareepropriu-zisa, care s-a instalat de putin timp, sau de bolile diareice grave, cum ar fi dizenteria, febra tiroida A sau B, tifosul.

Diareile mai usoare pot fi vindecate rapid, cu mijloace antidiareice cunoscute. Acestea sunt: radacina desclipeti(Potentilla erecta),afinul(Vaccinum myrtillus) sicoacazul negru(Ribes nigrum).

In cazul starilor diareice se vor respecta urmatoarele reguli:

1. bolnavul va sta la pat;2. se va institui o dieta severa, fara consum de alimente;3. dupa vindecare va fi urma un regim alimentar de restabilire constituit.

Pentrutratarea diareeise recomanda a se bea zilnic trei cani de ceai cald din urmatorulamestec de plante:

- muschi de Islanda (Cetraria islandica),

- rizomi de sclipeti (Potentilla erecta),

- flori demusetel (Matricaria chamomilla),

- scoarta de stejar (Quercus robur),

- fructe deafin (Vaccinium myrtillus)sau se recomanda a se bea zilnic inghititura cu inghititura, trei cani de ceai cald din urmatorulamestec de plante:

- pelin (Artemisa absinthium),

- coada calului (Equisetum arvense),

- coada soricelului (Achillea millefolium),

- rizomi de sclipeti (Potentilla erecta).

Pentru tratareadiareeicu tendinta la sangerare se beau zilnic trei cani de ceai din urmatorulamestec de plante:rizomi de sclipeti (Potentilla erecta), rizomi de troscot (Polygonum bistorta), traista ciobanului (Capsella bursa - pastoris).

Pentru tratareadiareeiinsotita de crampe se beau zilnic trei cani de ceai cald din urmatorulamestec de plante:scoarta de stejar (Quercus robur), rizomi de sclipeti (Potentilla erecta), frunze de afin (Vaccinium myrtillus), flori de musetel (Matricaria chamomilla).

Pentru tratareadiareeiinsotita de lipsa poftei de mancare se recpmada a se bea trei cani de ceai cald din urmatorulamestec de plante:scoarta de stejar (Quercus robur), coada calului (Equisetum arvense), mierea ursului (Pulmonaria officinalis).

Alte metode de tratare a diareei:

Se poate face prin consumarea zilnica a doua, trei cani de ceai cald dinTraista ciobanului (Capsella bursa - pastoris)sau sau a trei cani de ceai cald din:rizomi de sclipeti (Potentilla erecta)siscoarta de stejar (Quercus robur).

Un alt mijloc pentru tratareadiareeiusoare este preeparatul cunoscut sub numele de solutie buvabila O. M. S. (Organizatia Mondiala a Sanatatii). (Exista gata preparata in farmacii.)

Solutia buvabila O. M. S.:

1) clorura de sodiu 3.5 g2) carbonat de sodiu 2.5 g3) clorura de potasiu 1.5 g4) glucoza 20 g

Se dizolva substantele de mai sus intr-un litru de apa fiarta. Bolnavul va avea solutia la dispozitie, din care va bea de mai multe ori pe zi, ori de cate ori va simti nevoia de lichid.

Tratament cuafine (Vaccinium myrtillus)

Pentru tratarea diareii se utilizeaza frunzele de afin (Folia myrtilli) si fructele uscate (Fructus myrtilli). Cateva linguri din acestea se fierb cu putina apa pentru a obtine un ceai concentrat. De mai multe ori pe zi, se bea cate un pahar sau o ceasca de ceai din aceasta bautura.

Afinele proaspete au, impreuna cu zaharul, mai curand un efect purgativ!

Alte plantele cu efecte binefacatoare in cazuldiareeisunt: ciresul si visinul, coada racaului, coada-soricelului, cerentelul, coaja de salcie, cimbrul, creasta-cocosului, catusinica, dracila, ghintira punctata, ghintura galbena, gutuiul, izma, iarba mare, lumanarica, mesteacanul, muschi de piatra, musetelul, macesul, murul, marul, morcovul, maghiran, musetelul roman, nucul, nalba, orzul, ovazul, pelinul, patlagina, potbalul, raculetul, reventul, salvia, sovarlul, sunatoarea, tataneasa, traista-ciobanului, urzica, usturoiul, zmeurul.

Digestie proasta/lenta Multe persoane acuza probleme dedigestie.Aceste probleme pot avea drept consecinte o alimentatie neadecvata, stres, viata dezordonata rezultandconstipatia si inflamatia mucoasei stomacului.O serie de plante medicinale sunt recomandate in a regla digestia.

Acestea sunt: alge brune, coada racului, buberic, cicoarea, feniculul, ghintura galbena, ghintira punctata, gutuiul, hameiul, isopul, hreanul, menta, iarba mare, ignama, mustarul, morcovul, odoleanul, obligeana, orzul, ovazul, pelinul, socul, tataneasa, ungurasul.

Daca persoanele acuza odigestie lentaplantele care vor da cele mai bune rezultate sunt: otratelul, gutuiul si reventul.

Ceaiul preparat din urmatorul amestec de plante:

- fenicul(Foeniculum vulgare),

- radacini depapadie(Teraxacum officinale),- radacini de graminee,

- radacini de cicoare(Cichorium intybus)daca este baut zilnic (doua-trei cesti) constituie un remediu excelent in rezolvarea tutror problemelor legate dedigestie.Dismenoreea, sau menstruatia dureroasa reprezinta un sidrom care precede sau se afla in acelasi timp cu instalareahemoragiei menstruale.

In ceea ce priveste durerea simtita in cadrul acestui sidrom, variaza de la senzatia de apasare pana la senzatia de dureri manifestate prin junghiuri sau zvagnituri.

Aceasta durere poate imita angina pectorala, in epigastru sub forma de bara si in membrele inferioare si superioare.

Indismenoree, alte manifestari care pot aparea in afara de durerile propriu-zise sunt: ameteli,febra, tahicardie, cefalee, diaree, varsaturi, greturi, constipatie.

Dismenoreease mai poate instala si datorita unei pozitii vicioase a uterului, unei tulburari endocrine sau inflamatiei colului uterin.

Exista cateva plante medicinale ale caror calitati terapeutice pot fi utilizate ca remedii naturale intratamentul dismenoreei.Acestea sunt: lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra),traista ciobanului (Capsella bursa pastoris), musetelul (Matricaria chamomilla), cerentelul (Geum urbanum), coada soricelului (Achillea millefolium), frasinul (Fraxinus excelsior), urzica moarta (Lamium album),galbenelele (Calendula officinalis).

Denicotinizare -Fumatuleste o problema pe care o au majoritatea oamenilor.

Substantele continute in fumul de tigara sunt foarte periculoase, in special nicotina care creeaza dependenta.

Cauzele fumatului sunt diverse, ele se pot datora anturajului, starilor depresive.

Nici mesajele inscriptionate pe pachetele de tigari nu constituie o piedica in calea marilor fumatori.

Medicina naturistavine in sprijinul celor care doresc sa se lase de fumat, supunandu-i la un proces dedenicotinizarecare se bazeaza pe o metoda veche.

Astfel, se prepara la farmacie un extract alcoolic dinplante verzi de ovaz, care se bea de trei ori pe zi (un paharel plin).

In acest tratament este nevoie si de multa vointa din partea pacientului.

Ovazulare o actiune dezintoxicanta asupra organismului uman. Metoda prezentata anterior s-a bucurat de mare apreciere in vremurile stravechi, astazi fiind una din cele mai de succes metode in procesul de denicotinizare.

Nasul -Secretiile de mucozitati pot fi semnul unor afectiuni sau unor boli destul de grave si avansate.

Problema nasului trebuie tratata imediat.

Se recomanda atatspalaturile cu sapunarita, cat si irigatiile nazale, astfel starea pacientului se va imbunatati cu siguranta.

Radacinile desapunarita (Saponaria officinalis)se fierb circa zece minute, dupa care se strecoara, spalandu-sefosele nazale si gatul, cu ajutorul unui recipient cu cioc.

Nervozitate-epuizare nervoasa Cauzelenervozitatiidifera de la pacient la pacient.

Acestia pot avea simptome si manifestari diferite.

Stresul,starile emotionale puternice, conditiile sociale pot induce unei persoane stari de nervozitate.

Multi se manifesta fizic, afectandu-i atat pe cei din jur, cat si propria reputatie.

Exista si persoane ale caror manifestari de nervozitate nu se exteriorizeaza, acestia consumandu-se in interior.

Medicina naturistavine in sprijunul acestor persoane cu nenumarate preparate, ce pot fi cu usurinta gasite in farmacii.

Astfel, se recomanda: Tinct. Nuc. vomic.;Tinct. Valeriana; a se lua de trei ori pe zi, 20 de picaturi de Tinct. Nuc. vomic.; Tinct. Gentianae.Se recomanda a se lua de trei ori pe zi, cate trei picaturi de: Tinct.Strychni, Tinct. Chinae, Tinct. Nuc. pomat.

Atunci cand se va ajunge la 30 de picaturi pe zi, se descreste pana la doza din prima zi (de trei ori, trei picaturi zilnic)

O alta retetarecomanda administrareaa 20 de picaturi de trei ori pe zi din: Tinct. Calami; Tinct.Gentianae; Tinct.Nuc. vomic.

Nervozitateaeste caracterizata printr-o stare de neliniste.

Aceasta este provocata de o serie de factori ca de exemplu epuizarea sau oboseala, insotita de scaderea capacitatii de lucru.Nervozitateaprovoaca asupra persoanei in cauza stari de ingrijorare, neliniste, agitatie, iritare si dezorientare.

Manifestarile acestei stari pot fi: ticuri nervoase, svacniri alemuschilor fetei sau rosul ungiilor.In acest caz lipseste dorinta pacientului de a se implica in vreo activitate.

Pentru calmarea pacientului se recomanda a se bea zilnic trei cani de ceai cald din urmatoarele plante:frunze de trifoiste de apa (Menyanthes trifoliata),frunze de menta buna (Mentha piperita).

sau a se bea zilnic, inghititura cu inghititura, trei cani de ceai cald din urmatorulamestec de plante:

- flori de galbenele (Calendula officinalis),

- conuri de hamei (Humulus lupus),

- frunze de rozmarin (Rosmarinus officinalis),

- frunze de menta creata (Mentha crispa),

- frunze de mur (Rubus fructicosus),

- sunatoare (Hypericum perforatum),

- radacini de valeriana (Valeriana officinalis),

- frunze de roinita (Melissa officinalis).

sau a se bea zilnic, seara, inainte de culcare, una,doua cesti de ceai cald din:

- frunze de trifoiste de apa (Menyanthes trifoliata),

- frunze de menta buna (Mentha piperita),

- radacini devaleriana (Valeriana officinalis).

Nevralgiareprezinta senzatia de durere vie, cu caracter particular legata de afectiunea unui nerv; poate fi sciatica, faciala, de trigemen, intercostala, branhiala; are cauze locale (compresiuni, traumatisme, tumori), infectii virale, procese inflamatorii de vecinatate.

Pentrutratarea nevralgieise recomanda: frictii cu extracte alcoolice dinurmatoarele plante medicinale:

1. distilat de vin (Spiritus vini gallicus) sa

2. spirt carmelit (Spiritus Melissae compos) sau

3. spirt de ienupar (Spiritus Juniperi) sau

4. spirt de levantica (Spiritus Lavandulae) sau

5. spirt deobligean(Spiritus Calami) sau

6. spirt de roinita (Spiritus Melissae) sau

7.spirt de rozmarin(Spiritus Rosmarini) sau

8. spirt deurzica(Spiritus Urticae)

Negiiafecteaza indeosebi persoanele care au probleme cu functionarea normala a ficatului.

Pentru a-i trata trebuie mai intai vindecatficatul. In acest caz se recomanda consultarea medicului specialist.

Exista o serie de tratamente naturiste care potusca negii, ducand la disparitia lor.

Printre cele mai utilizate sunt: ungerea acestora cu lichidul din tulpinarostopascai(Chelidonium majus), sau cu un macerat preparat dincoaja de lamaie, ungerea cuotet de fructe, dar si cucreta alba (timp de aproximativ doua sapatamani).

Un alttratament impotriva negilorconsta in pisarea plantei medicinale:nemtisor de camp(Delphinium consolida) i aplicarea acesteia in zonele cu probleme.

Uleiul de ricinaplicat penegi, face minuni, ducand la disparitia acestora. Acest ultim tratament trebuie sa dureze in jur de 30 de minute zilnic, pana laretragerea negilor.

Nefritaeste o boala care se intalneste la nivelul rinichilor.

Datorita acestei boli renale se distruge treptat tesutul renal, simptomul fiind deinsuficienta renala, insotita sau nu de hipertensiune.

Urmatoarele plante constituie un ajutor excelent in tratamentulbolilor renale, dar se recomanda consultarea medicului inainte de consumare: anghinarea, ienuparul, lumanarica, paducelul, patrunjelul, piersicul, purecarita.

Bolile renale au un timp de vindecare foarte lung, iar tratamentul este dificil.

In continuare va recomandam cateva ceaiuri din diferiteamestecuri de plantecare au efecte vindecatoare in cazul acestor boli.

Se necesita consultarea medicului specialist, deoarece unele plante pot avea efecte secundare daca tratamentul dureaza timp indelungat.

O mare importanta intratarea bolilor renaleo are urmatorul ceai din plantele:

- seminte de in (Linum usitatissimum),

- grozama (Genista germanica),

-fructe de ienupar (Juniperus communis).

Din acest ceai se recomanda a se bea in fiecare zi, doua-trei cesti.Atentie! Este obligatorie suspravegherea continua de catre medicul specialist.

Pacientul mai poate consuma zilnic trei cesti de ceai cald din urmatorulamestec de plante:- flori de nalba de padure (Malva silvestris),

- radacini de patrunjel de camp (Pimpinella saxifraga),

- fructe demaces (Rosa canina),

- radacini de leustean (Levisticum officinale),

- frunze de strugurii ursului(Arctostaphylos uva-ursi),

- frunze de mesteacan raios(Betula verrucosa),

- radacini de osul iepurelui (Ononis spinosa),

- radacini de pir tarator (Agropyrum repens).

O alta recomandare este ceaiul din:ventrilica (Veronica officinalis), troscot (Polygonum aviculare), turita mare (Agrimonia eupatoria).

Dinacest ceai este recomandat a se consumain fiecare zi o ceasca, la masa de dimineata.

Obezitateareprezinta o depunere de grasimi in organism intr-un exces care face ca greutatea corporala sa fie cu 20 de procente mai mare decat greutatea normala; factorii care duc la obezitate sunt multiplii: abuz de alimente, conditionare genetica, tulburari endocrine (obezitatedupa nastere, Cushing, sidromul adipozogenital etc.).

Simptome conditionate deobezitate: dispnee, palpitatii, dureri articulare, asocieri morbide: hipertensiune arteriala, litiaza biliara, varice, diabet zaharat, cardiopatie ischemica.

Unobezeste expus unui risc de trei ori mai mare de a dezvolta o boala de inima, de patru ori mai mare de a suferi dehipertensine, de cinci ori mai mare de a se imbonlavi de diabet si de a avea niveluri crescute alecolesterolului sangvinsi de sase ori mai mare de a contracta boli ale vezicii biliare.

De asemenea,obeziise imbolnavesc mai des de cancer de colon, rect, prostata, san, col uterin, uter, si ovar si sufera mai des de durere lombara joasa si osteoartrita.

Candobezitateanu este rezultatul unei functii anormale a glandelor ci este consecinta faptului ca bolnavul mananca prea mult efecte nu am decat o vointa de fier sau decizia de a manca numai jumatate din cantitatea de mancare obisnuita.

Se recomanda a se bea zilnic, inghititura cu inghititura doua cesti de ceai cald din urmatorul amestec de plante:

- coada soricelului (Achillea millefolium),

-sunatoare (Hypericum perforatum),

- fucus (Fucus vesiculosus).

sau din:

- fructe de porumbar (Prunus spinosa),

- rozmarin (Rosmarinus officinalis),

- frunze desalvie (Salvia officinalis),

- pelin (Artemisa absinthium).

Oxiurii si limbricii(ascarizii) suntviermi intestinali paraziti.

Principalul loc in care acestia se dezvolta si devin maturi este intestinul subtire si apendicele.

Acestia apar in organismul uman ca urmare a consumului de legume si fructe nespalate (acestea contin oulele femelolor depuse), dar si a contactului cu persoane care deja detin acestiviermi intestinali.Pacientul dupa infestare acuza mancarimi in jurulanusului, cateodata diaree usoara, diaree grava.

Exista si cazuri deosebit de grave candascariziipatrund in pancreas, cavitate bucala, esofag sau sinusuri nazale, punand in pericol viata pacientului.

Plantele ce constituie unremediu excelentin eliminarea acestor viermi intestinali sunt: anasonul, busuiocul, coada-soricelului, buberic,coada-calului, coaja de salcie, cimbrul, catusinca, crusinul, dovleacul, dudul, fragul, ghintura galbena, ghintura punctata, galbenele, graul, hameiul, isopul, hreanul, iarba mare, ienuparul, mesteacanul, macris-stevie, morcovul, musetelul, nucul, odoleanul, pelinul, patlagina, raculetul, reventul, salvia, sunatoarea, ungurasul, usturoiul.

In continuare va prezentam ceaiuri din diferite amestecuri de plante, utile in eliminareaoxiurilor si ascarizilor.Astfel, se recomanda a se bea pe o perioada de trei zile, dimineata si seara, o ceasca de ceai cald dinurmatoarul amestec de plante:- flori de musetel (Matricaria chamomilla),

- flori de vetrice (Tanacetum vulgare),pelin (Artemisa absinthium),

- flori de spanac salbatic (Chenopodium ambrosioides var. anthihelminticum).

Ceaiul dinamestecul de plante:- flori de musetel (Matricaria chamomilla),

-scoarta de crusin (Rhamnus frangula),

- vetrice (Tanacetum vulgare),

- pelin (Artemisia absinthium),

reprezinta o alta modalitate de combatere aviermilor intestinalidaca se bea, timp de tre-cinci zile, atat dimineata, cat si seara, cate o ceasca de ceai cald.Paloarea, la unele persoaneeste ceva normal, care nu alarmeaza in privinta existentei vreunei boli.

Este vorba de persoanele ce mostenesc aceasta stare si se caracterizeaza printr-un aspect alpielii foarte deschis.Aceste persoane se caracterizeaza ca fiindpalide.

Exista foarte multe cazuri in carepaloareareprezinta simptomul uneiboli foarte grave, posibil probleme la nivelul sangelui.

In orice caz, se recomanda consultarea medicului specialist pentru stabilirea cauzelor exacte.

Medicina naturistavine in sprijinul tratarii acestui simptom cu unremediu natural extremde eficient, bazat pe ceai deurzica mare (Urtica dioica).

Timp de aproximativ doua luni trebuie sa se bea in fiecare zi trei cani de ceai cald.

Palpitatiilesunt provocate in special de enervare, astfel pacientul traverseaza o stare foarte nepacuta.Urmatorul ceai are efecte binefacatoare, atat calmante cat si deconectante, acesta fiind alcatuit din:

- radacini devaleriana (Valeriana officinalis),

- frunze de roinita (Melissa officinalis),

- coada soricelului (Achillea millefolium).

Se beau in cursul zilei trei cesti de ceai cald.

Alte plante medicinale cu efecte binefacatoare pentrupalpitatiisunt: calinul, izma (menta), odoleanul, paducelul.

Pneumoniareprezinta inflamatia tesutului pulmonar, afectand unul sau mai multi lobi dint-unplamansau din ambii plamani.

Pot exista mai multetipuri depneumoniein functie de localizarea la nivelul lobului:pneumoniacentralaapare atunci cand este afectat centrul unuilob,pneumonia interstitialaapare atunci cand este afectat spatiul dintre alveolele pulmonare si este produsa in special de virusuri.

Pneumoniamai poate fi clasificata si in functie de zona care este afectata, daca afecteaza strict teritoriul unui lob se numestepneumoniefranca lombara, iar daca se extinde si la nivelul bronhiilor se numestebronho-pneumonie.- ciubotica cucului (Primula officinalis);

- mustarul negru (se recomanda aplicarea unei cataplasme cu faina de mustar negru pe zona pieptului);

- troscotul;

-ceapa (tinctura de ceapa si suc de ceapa cu miere);

- hreanul (cataplasma cu hrean in zona pieptului);

- lichenul de Islanda (Cetraria islandica);

- morcovul (samanta de morcov luata cu vin);

-nufarul alb (Nymphaea alba);

- lavanda (cataplasma rezultata dintr-o pasta preparata din lavanda macinata si apa aplicata pe piele, timp de o jumatate de ora);

- coada calului (pulbere de coada calului).

Printre cele mai frecventecauzecare duc la formarea si aparitia pneumoniei se pot enumera: oboseala,frigul, gripa, surmenajul, pojarul,tusea convulsiva.

Plantele medicinaleutilizate caremediu naturalin tratarea tuturor tipurilor de pneumonie sunt:

Cataplasma cu mamaligaajuta in tratareapneumoniei, se recomanda sa se aplice pe piept timp de o jumatate de ora aceasta cataplasma atat de fierbinte cat poate fi suportata de pacient.

Picioare Cu toti ne confruntam la un moment dat cu senzatia deintepaturi inpicioare.

Acest lucru poate fi temporar, fiind cauzat doar de statul mult timp intr-o pozitie incomoda, sau poate aparea periodic in cazul in care este cauzat detulburari ale circulatiei sangvinela nivelulpicioarelor.

De multe ori cel care sufera de aceasta senzatie are tendinta de a misca degetele, a scuturapicioarelesau a le legana pentru a elimina "intepaturile din picioare".

De asemenea acest lucru poate fi semnul unei boli sau a unei lipse de minerale in organism.Se recomanda consultarea medicului specialist.Ca tratament naturalse recomanda a se beao cana de ceai cald, seara, decoada soricelului (Achillea millefolium)si sa se faca bai calde lapicioareinainte de culcare (aproximativ 10-15 minute).

Pietre rinichi-ficat-Sarurile precum oxalatul de calciu, fosfatul de calciu, acidul uric sau cistina duc la formarea pietrelor (calculi) la nivelul rinichilor, vezicii, uretrei, etc.

Existacalculi micia caror eliminare se face fara dificultate, sicalculi marice pot fi retinuti in organism cativa ani de zile.

Simptomele depind de locul in care pietrele se localizeaza, si de marimea acestora.

Astfel pacientul poate acuza dureri cumplite, durere in abdomen, vomismente, greata, sange in urina.

Se recomanda consultarea medicului specialist. In aceste cazuri el va prescrie medicamente analgezice si antispastice.

Cateva plante sunt recunoscute ca remedii in eliminareacalculilor.

Pentrucalculi, in general, cicoarea si pinul reprezinta tratamentul ajutator; pentrucalculi biliari: brusturul, izma, osul-iepurelui; pentru calculi hepatici: izma; pentrucalculi renali: coada racului, izma, osul-iepurelui, iar pentrucalculi urinari: alunul.

Alaturi de aceste plante se recomanda si consumul a minim trei litri de lichide zilnic.

Medicina naturista recomanda pentru ameliorarea durerilor provocate de acesticalculimai multe ceaiuri.

Aceste ceaiuri ajuta si la imbunatatirea consumului de lichide. Astfel, pentru afectiuni renale cronice se recomanda a se bea in fiecare zi, doua trei cesti de ceai cald din urmatorulamestec de plante:

- fructe de ienupar (Juniperus communis),

- fructe de maces (Rosa canina),

- samburi degutuie (Cydonia vulgaris).

Atentie! Se va consulta medicul pentru consumarea acestui ceai!In ceea ce privestecalculii fosfatici, amestecul de plante:

- frunze demaces (Rosa canina),

- fructe de ienupar (Juniperus communis),

- frunze de mesteacan raios(Betula verrucosa),

- radacini de roiba(Rubia tinctorum)baut zilnic (trei cesti) va avea efecte vindecatoare si de calmare.

Amestecul de plante: seminte deanason (Pimpinella anisum), seminte de patrunjel (Petroselinum sativum), traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris), fructe de ienupar (Juniperus communis), frunze de strugurii ursului (Arctostaphylos uva-ursi), radacini de osul iepurelui (Ononis spinosa), radacini de leustean (Levisticum officinale), radacini depapadie (Taraxacum officinale), ajuta in tratarea calculilor renali si vezicali, baut zilnic (trei cesti).

Impotriva formariicalculilor renalisi vezicali, medicina naturista recomanda a se bea zilnic trei cesti de ceai cald din urmatorul amestec de plante:- grozama (Genista germanica),

- fructe de ienupar (Juniperus communis),

- frunze de strugurii ursului (Arctostaphylos uva-ursi),

- troscot (Polygonum aviculare),

- radacini de soc pitic (Sambucus ebulus),

- coada calului (Equisetum arvense).

Calculii renalisi in ureter pot fi eliminati cu ajutorul urmatorului ceai dinamestecul de plante:- frunze de mesteacan raios (Betula verrucosa),

- radacini de osul iepurelui (Ononis spinosa),

- radacini de pir (Agropyrum repens),

- fructe deienupar (Juniperus communis),

- rostopasca (Chelidonium majus),

- virnant (Ruta graveolens),

- coada racului (Potentilla anserina).

Se recomanda a se urina numai dupa ce se bea toata cantitatea de ceai.

Paradontozareprezinta o afectiune ce se caracterizeaza prin degenerarea tesuturilor care fixeazadintiiducand la mobilitatea si caderea lor.

De obicei,paradontozaapare dupa varsta de35 de anisi uneori poate fi precedata de supuratii gingivale.

Pentru vindecareaparadontozeisunt recomandate in specialplantele medicinalecu actiune antiseptica, antiinflamatorie si anticicatrizanta.

Ca remediu natural este indicat sa se faca spalaturi bucale cu: ceai de musetel concentrat,ceai de salvie, ceai de sunatoare, ceai de scai vanat.

In cazul acestei afectiuni trebuie sa se modifice si alimentatia, sa se evite zaharul rafinat si sa se consume cat mai multefibresi alimente ce contin vitamine (A, C, E).

Hreanuleste o alta planta medicinala ce contribuie la vindecareaparadontozei.

Se recomanda a se rade hrean crud, dupa care sa se maseze gingiile, stimuland astfel circulatia si procesele trofice.

Presiune stomacala Cu totii simtim cateodata oapasare in stomac.

In general, aceasta senzatie apare ca urmare a uneigastrite vechi.Senzatia de apasare in stomac, nu este o boala propriu-zis, ci poate fi simptomul unor diverse afectiuni.

De aceea pe langa tratamentul recomandat demedicina naturista, este necesar si consultarea medicului specialist.

Din ceaiul medicinal alcatatuit din urmatorul amestec de plante:

-radacini de gentiana (Gentiana lutea),

- sunatoare (Hypericum perforatum),

- maghiran (Origanum majoranum),-coada soricelului (Achillea millefolium),

- rizomi de cicoare (Cichorium intybus),

- pelin(Artemisia absinthium),

daca se beau pe parcursul zileitrei cesti de ceai caldpacientul se poate vindeca de aceasta senzatie de apasare in stomac.

Psoriazisreprezinta o dermatoza cronica, evoluand in procese de reactivare, caracterizata prin leziuni eritematos-scumoase, cu scume groase, lamelare, sidefii; dupa indepartarea scuamelor apar foarte micipuncte hemoragice; localizare electiva: coate, genunchi, sacrum, in general in zone expuse traumei mecanice.

Psoriazisulse localizeaza, deseori, la nivelul articulatiilor cotului. si a genunchiului si in zona sacrala, dar poate aparea si in alte parti ale corpului, cum ar fi pe pielea acoperita cu par a capului, peorganele genitale, pe dosul palmei, etc.

Tratamentul bolii este indelungat si fara satisfactii aparand deseori recidive.

Ceaiul din urmatorulamestec de plante medicinaleare efecte vindecatoare in acest caz:fumarita (Fumaria officinalis), trepadatoare (Mercurialis annua). Se recomanda a se bea zilnic trei cani de ceai cald din acest amestec.

Racealaeste adesea insotita de febra.

Virusurile care pot cauza oracealausoara sunt inofensive fata de cele care cauzeaza ogripain adevaratul sens al cuvantului.

In continuare va sunt prezentate cateva ceaiuri pe baza de plante medicinale care reprezinta remedii naturale pentru vindecarea acestui tip deraceala.Se recomanda a se bea in fiecare zi aproximativ trei cani de ceai cald din urmatorulamestec de plante:

- frunze de menta buna (Mentha piperita),

- flori de soc negru (Sambucus nigra),-flori de musetel (Matricaria chamomilla),

- flori de tei cu frunza mare (Tilia platyphyllos) .

Daca acestaracealaeste insotita defebrase recomanda a se bea pe parcursul unei zile intregi, treptat, ceai de traista ciobanului, datorita efectelor antifebrile:traista ciobanului(Capsella bursa-pastoris).

Urmatorul ceai areefect sudorificsi trebuie preparat astfel: flori de porumbar (Prunus spinosa),flori de lumanarica (Verbascum phlomoides), frunze de jaborandi (Philocarpus jaborandi), flori de musetel (Matricaria chamomilla), flori de cretusca (Filipendula ulmaria), flori de tei cu frunza mare (Tilia platyphyllos), flori de soc negru (Sambucus nigra), scoarta de salcie (Salix fragilis-viminalis).

Ridurileapar odata cu inaintarea in varsta. Cel mai adesea sunt afectate femeile, acestea fiind dispuse la incercarea a tot felul de tratamente cosmetice.

Exista o serie detratamente cosmeticepe baza unor plante, care pot duce la indepartarea acestora.

Cunoscut este tratamentul prin care aplicam pe tenul curat comprese cuinfuzie din petale detrandafir.

De asemenea,gutuileau un rol important in tratamentul ridurilor, ducand la indepartarea acestora daca in fiecare zi se aplica pe fata timp de o jumatate de ora amestecul rezultat din fierberea unorcoji de gutuiin putin lapte sau in putin rachiu.

Pentruprevenirea ridurilorse recomanda:

- lamaiul,

-macul rosu de camp,

- sucul de maraplicat pe fata,

-afinul(aplicare pe fata timp de 20 de minute a amestecului rezultat dintreafinesi smantana),

- castravetele(aplicatii curondele de castravete),

- crinul de padure,

- fragii de padure (previn formarea ridurilor).

Reumatismul articular cronicconsta in inflamatia cronica a articulatiilor, ducand in final la atrofierea articulatiilor, creand astfel probleme ale mobilitatii.

Acest tip dereumatismprin manifestarile pe care le are asupra organismului uman, poate conduce laanchiloza.Dupa instalareareumatismului articular cronic, inima poate fi afectata, iar pacientul acuza stari febrile usoare, instalandu-se si anemia.

In acest caz se recomanda consultarea medicului specialist.

Medicina naturistavine in ajutorul tratamentului prescris de medicul specialist, recomandandceaiul dinciubotica cucului(planta cu radacina).

Din acest ceai pacientul trebuie sa bea in fiecare zi trei cesti de ceai cald.

Atentie!! Acest tratament se continua mai multe saptamani.Ranileprovocate prin taiere pot fi tratate prin aplicarea unui tratament natural bazat pe un amestec rezultat dinulei de masline si sunatoare.

Astfel, se lasa,sunatoareain uleiul de masline timp de o zi, dupa care ranile se vor unge cu acest ulei.

Un bun cicatrizant al ranilor estetataneasasi marul lupului. Cu acestea se aplica in fiecare zi cataplasme pana la cicatrizare.

Pentruranilecare se vindeca mai greutataneasapoate face minuni. In acest caz trebuie sa se fiarba cateva crengute detataneasapana cand apa scade la jumatate, apoi cu lichidul rezultat se spala ranile greu vindecabile.

De asemenea,ranilemai pot fi vindecate prin aplicarea pe zona afectat adrojdiei de bere.

Alte plante care pot duce lavindecarea ranilorsunt:gutuiul,hrean, iarba mare,iarba rosie(cicatrizarea ranilor),frunze de afin, frunze de anin alb.

Respiratia urat mirositoareare mai multe cauze: atat dantura si in acest caz este obligatoriu a se consulta medicul stomatolog, cat si stomacul, iar in asemenea situatii pot ajuta hreanul si urzicuta.

Se recomanda a se face gargara si a se clati gura de mai multe ori pe zi, cu urmatorul ceai dinamestecul de plante:- seminte deanason (Pimpinella anisum),

- seminte de chimen (Carum carvi),

- frunze de menta buna (Mentha piperita).

Rinichi atrofiat -Inlocuirea si distrugereatesutului renalprin tesut cicatriceal duce la micsorarea in volum arinichiului, urmarea fiind instalarea hipertensiunii.

Simptomele acestei afectiuni sunt paloarea fetei bolnavului si cresterea in valorii diastolei.

Bolnavul sufera de dureri de cap, paloarea fetei,lipsa poftei de mancare. Poate aparea uremia, cauzata de scaderea eliminariirenale.

In tratarea acestei afectiuni, un rol ajutator il are urmatorul ceai din plantele medicinale:

- radacini de osul iepurelui (Ononis spinosa),

-radacini de leustean (Levisticum officinale),

- radacini de pir (Agropyrum repens),

- radacini de salce (Smilax utilis).

Se recomanda a se bea,zilnic, doua-trei cesti de ceai cald.Reumatismul articular acutse refera la problemele articulatiilor.

Simptomele reumatismului articular acut sunt: umflarea, durerea si roseata articulatiilor, precum siscaderea mobilitatii articulatiilor.Medicina naturista recomanda o serie de plante binefacatoare in cazul acestei afectiuni: cartoful, capsunile, ciresele, ceapa,coacazele negre, fasolea verde, grepfrut, lamaia, marul, morcovul,papadia, patlagea rosie, prazul, strugurii, telina,usturoiul, varza, zmeura.

Pacientii care aureumatism articular acutmai pot avea simptome ca: febra, tensiune arteriala mare.

Se recomanda consultarea mediucului specialist.

Urmatorul ceai recomandat este considerat un remediu excent in tratarea si vindecareareumatismului articular acut.Plantele necesare pentru prepararea ceaiului sunt:

- flori degrozama(Genista germanica),

-splinuta (Solidago virgaurea),

- frunze de mesteacan raios (Betula verrucosa),- urzica mare(Urtica dioica),

- sunatoare (Hypericum perforatum),

- papadie (Teraxacum officinale).

Se recomanda a se beatrei cani de ceaiin fiecare zi.

Sciatica si durerile lombare apar in cazul unor fracturi de vertebre, inflamatia cartilajelor corpului vertebral si sunt foarte dureroase.

Acestea se localizeazala nivelul salelor,dar se pot extinde de la sold la calcaie.Durerile lombarepot fi localizate la nivelul picioarelor si pot fi simptom in cazul existentei uneiafectiuni de prostata.

Se recomanda consultarea medicului specialist, indiferent de cauzele ce determina acestedureri lombare.

Cu acordul medicului in tratamentul prescris pot fi incluse siremediile naturale: ceaiul preparat astfel:

- frunze de rotungioara (Glechoma hederacea),

-osul iepurelui (Ononis spinosa),

- flori de vetrice (Tenacetum vulgare)

trebuie bautin fiecare zi (trei cani)si va ajuta la calmarea durerilor.sau ceaiul preparat cu ajutorulplantelor medicinale:-sunatoare (Hypericum perforatum),

- frunze de virnant (Ruta graveolens),

- ciubotica cucului (Primula officinalis).

Acest ceai se administreaza ca si precedentul.

Stari depresive- Multi oameni ajung sa manifeste stari depresive cauzele fiind diverse.

Aceste stari depind de personalitatea pacientului si de modalitatea acestuia de a face fata unei stari sau unui eveniment stresant sau puternic emotional.

Printre cauze se poate enumera suprasolicitarea psihica, anemia, socurile emotionale etc.

Acesta stare poate afecta si oamenii normali care nu au nicio boala mentala. In cazul lor se poate vorbi de stari depresive usoare.

Medicina naturista recomanda multe remedii naturale impotriva depresiei, cele mai cunoscute fiind preparatele obtinute din substantele continute de sunatoare (ulei de sunatoare, extract lichid de sunatoare), inclusiv ceaiul de sunatoare.

Cand pacientului pe langa starea depresiva i se instaleaza si lipsa de tonus, i se recomanda a bea trei cesti de ceai din urmatorul amestec de plante:

bara_verde- radacini de valeriana (Valeriana officinalis),

- flori de soc negru (Sambucus nigra),

- sunatoare (Hypericum perforatum),

- flori de musetel (Matricaria chamomilla),

- flori de levantica (Lavandula spica),

- flori de tei cu frunza mare (Tilia platyphylos).

Un efect calmant si linistitor in cazul starilor psihice usoare poate fi consumarea zilnica a trei cani de ceai din urmatorul amestec de plante: schinel (Cnicus benedictus), roinita (Melissa officinalis).

Multi oameni ajung sa manifeste stari depresive cauzele fiind diverse.

Aceste stari depind de personalitatea pacientului si de modalitatea acestuia de a face fata unei stari sau unui eveniment stresant sau puternic emotional.

Printre cauze se poate enumera suprasolicitarea psihica, anemia, socurile emotionale etc.

Acesta stare poate afecta si oamenii normali care nu au nicio boala mentala. In cazul lor se poate vorbi de stari depresive usoare.

Medicina naturista recomanda multe remedii naturale impotriva depresiei, cele mai cunoscute fiind preparatele obtinute din substantele continute de sunatoare (ulei de sunatoare, extract lichid de sunatoare), inclusiv ceaiul de sunatoare.

Cand pacientului pe langa starea depresiva i se instaleaza si lipsa de tonus, i se recomanda a bea trei cesti de ceai din urmatorul amestec de plante:

bara_verde- radacini de valeriana (Valeriana officinalis),

- flori de soc negru (Sambucus nigra),

- sunatoare (Hypericum perforatum),

- flori de musetel (Matricaria chamomilla),

- flori de levantica (Lavandula spica),

- flori de tei cu frunza mare (Tilia platyphylos).

Un efect calmant si linistitor in cazul starilor psihice usoare poate fi consumarea zilnica a trei cani de ceai din urmatorul amestec de plante: schinel (Cnicus benedictus), roinita (Melissa officinalis).

Sinuzita- reprezinta o inflamatie a mucoasei sinusurilor nazale.

Exista o serie de tratamente naturale aplicate atat intern cat si extern care pot conduce la vindecarea sinuzitei.

Pentru folosinta interna, se recomanda: sucul de ceapa, ceaiul de cimbru, ceaiul de salcie, dococtul preparat cu ajutorul frunzelor de eucalipt, ceaiul de musetel, cura cu hrean, cura cu arnica, cura cu bors (doua cani consumate in fiecare zi).

Pentru tratamentul extern al sinuzitei, se poate utiliza hreanul.

Astfel se fac comprese cu hrean ras si se aplica pe frunte atata timp cat este suportat de pacient.

Sucul din radacina de ciclama salbateca (Cyclamen coum), poate vindeca pacientul de sinuzita, daca se picura odata pe zi in fiecare nara. Acest tratament se recomanda a se intinde pe parcursul a patru-cinci zile.

Alte plante medicinale utile in tratamentul sinuzitei sunt: obligeana, cimbrul de gradina, coriandrul.

Stomac-Nevroza stomacala, reprezinta rezistenta opusa de organ fata de substantele chimice, ceea ce "atrage atentia" aupra organismului afectat.

Simptomele pacientilor cu nevroze gastrice sunt: nervozitate, maini reci si umede, paloarea fetei, accelerare a ritmului cardiac.

Pentru un efect favorabil asupra starii bolnavului se recomanda a se bea, zilnic, trei cani de ceai cald din urmatorul amestec de plante medicinale:

bara_verde- ventrilica (Veronica officinalis),

- rozmarin (Rosmarinus officinale),

- tintaura (Centarium erythraea).

Cand o persoana sufera de ulcer gastric cronic (apare dupa o gastrita si datorita fumatului excesiv, alimentatiei incorecte, tendintei ereditare sau dobandita la spasme) se recomanda a se bea, trei cani de ceai cald din frunze de trifoiste de apa (Menyanthes trifoliata).Sforaitul reprezinta un zgomot ce poate varia de la usor la agresiv si se produce in timpul somnului.

Sforaitul-poate fi deranjant pentru partener, persoana aflata in cauza nefiind constienta ca sforaie. Sforaitul poate fi precedat si de momente in care pacientul se ineaca.

Aceasta afectiune poate provoca si probleme in cuplu, conducand la separarea partenerilor.

Sforaitul poate fi cauza unor probleme respiratorii, unor traumatisme, consumului de alcool, oboselii exagerate, obezitatii, sau unor corpi straini pe care ii inhalam in timpul somnului pe calea aerului.

Sforaitul poate fi simptomul unor afectiuni ale inimii, de aceea se recomanda consultarea medicului specialist inainte de stabilirea unui tratament.

Aceasta afectiune poate fi indepartata prin scaderea greutatii corporale, renuntarea la fumat si la alcool, prin rezolvarea problemelor respiratorii sau intrebuintarea unor dispozitive care ajuta la echilibrarea respiratiei.

Sforaitul care se datoareza unei deficiente respiratorii poate fi tratat prin aplicare unor remedii naturale ca: inhalatii cu ceai din muguri de pin, sau cu ceai de musetel.

Se recomanda ca aerul din camera sa fie proaspat si niciodata uscat. Iarna de exemplu, se recomanda a se pune pe calorifer un vas cu apa, pentru ca aerul sa nu fie uscat si sa nu ingreuneze respiratia.

Un alt sfat este evitarea somnului pe spate, deoarece s-a constatat ca acesta pozitie conduce la sforait.

Sucul gastric-Sucurile digestive cu ajutorul carora se realizeaza digestia: acidul clorhidric, pepsina si labfermentul sunt secretate de anumite celule din peretele stomacului

Cancerul de stomac este anuntat de disparitia totala a sucului gastric si a pepsinei.

Pentru a suplini absenta sucului gastric, se recomanda a de bea zilnic, trei cesti de ceai cald din urmatorul amestec de plante medicinale:

bara_verde- scortisoara (Cinnamomum ceylonicum),

- radacini de obligeana (Acorus calamus),

- frunze de trifoiste de apa (Menyanthes trifoliata),

- coaja de portocala (Citrus aurantium),

- tintaura (Centarium erythraea),

- pelin (Artemisia absinthium)

Exista cazuri cand secretia stomacala trebuie stimulata. Pentru aceasta se recomanda a se bea zilnic, trei cesti de ceai cald din urmatorul amestec de plante medicinale:

bara_verde- radacini de obligeana (Acorus calamus),

- frunze de trifoiste de apa (Menyanthes trifoliata),

- radacini de gentiana (Gentiana lutea),

- coaja de portocala (Citrus aurantium),

- tintaura (Centarium erythraea),

- pelin (Artemisia absinthium).

Daca secretia de suc gastric este deficitara se recomanda a se bea zilnic, doua-trei cani de ceai proaspat preparat din urmatorul amestec de plante medicinale: schinel (Cnicus bendictus), pelin (Artemisia absinthium).

sau din:

bara_verde- coaja de portocala (Citrus aurantium),

- frunze de trifoiste de apa (Menyanthes trifoliata),

- pelin (Artemisia absinthium),

- schinel (Cnicus benedictus),

- tintaura (Centarium eruthraea).

Tenia reprezinta un vierme intestinal si poate fi de mai multe tipuri.

Odata intalata in organism, tenia produce bolnavului scadere in greutate, accentuarea starilor nervoase, tulburari gastrointestinale, chiar si dureri de cap.

Exista cateva ceaiuri recomandate in eliminarea teniei din organism.

Timp de cinci zile se recomanda se bea dimineata si seara ceaiul de vetrice (Tanacetum vulgare), amestecata cu scoarta de crusin (Rhamnus frangula) sau de flori de musetel (Matricaria chamomilla), pelin (Artemisia absinthium) si vetrice (Tanacetum vulgare).

De asemenea si ceaiul de seminte de dovleac (Cucurbita pepo), amestecate cu vetrice (Tanacetum vulgare) si scoarta de crusin (Rhamnus frangula) administrat ca si precedentele ajuta la imbunatatirea starii pacientului parazitat de tenie.

Transpiratia picioarelor - mai ales vara.

Aceasta transpiratie poate fi suparatoare prin miros dar si abundenta.

Se recomanda o igiena zilnica, prin aplicarea de bai dimineata si seara.

Transpiratia picioarelor poate fi redusa si cu ajutorul plantelor medicinale.

Se recomanda a se face bai zilnice cu amestecul de plante:

- frunze de nuc (Juglans regia) si coada calului (Equisetum arvense).

Infuzia rezultata se toarna peste apa calda pregatita pentru baie, iar seara timp de 20 de minute se face baie la picioare.

Tusea reprezinta un simptom de boala, ea apare si in cazul bronsitei, aceasta fiind o inflamatie a traheei, si a cailor respiratorii pana la plamani.

Se deosebesc doua forme de bronsita:1) bronsita acuta - reactie inflamatorie acuta a mucoasei bronsice, manifestata clinic prin dureri sau arsuri retrosternale, tuse, expectoratie sero mucoasa, sau muco-purulenta;

Aceasta se datoreaza unor agenti infectiosfi microbieni sau virali, dar mai sunt incriminati factori alergici, expunerea la vapori iritanti, gaze.

2) bronsita cronica - hipersecretie de mucus, dand in planul clinic tuse si expectoratie, cel putin trei luni pe an, cel putin 2 ani consecutivi si care nu este datorata altor cauze ca: tuberculoza, bronsiectazia, pneumoconioze, etc.

Bronsita purulenta este caracterizata de o expectoratie usor dulceaga.

Pentru tusea brositica se recomanda a se bea zilnic trei, patru cani de ceai cald din urmatorul amestec de plante medicinale:

bara_verde- unguras (Marrubium vulgare),

- patlagina ingusta (Plantago lanceolata),

- flori de ciubotica cucului (Primula officinalis),

- ventrilica (Veronica officinalis)

sau a se bea in timpul zilei trei cesti de ceai cald din urmatorul amestec de plante medicinale:

bara_verde- frunze de podbal (Tussilago farfara),

- mierea ursului (Pulmonaria officinalis),

- patlagina ingusta (Plantago lanceolata),

- radacini de lemn dulce (Radix liquiritiae),

- toporasul doamnei (Viola odorata);

sau a se bea din trei in trei ore, cate o ceasca de ceai cald din urmatoarele plante medicinale:

bara_verde- flori de podbal (Tussilago farfara),

- flori de lumanarica (Verbascum phlomoides),

- flori de nalba de padure (Malva silvestris),

- flori de mac rosu (Papaver rhoeas),

- frunze de nalba mare (Althaea officinalis),

- frunze de podbal (Tussilago farfara),

- cimbru (Thymus vulgaris),

- seminte de anason stelat (Iliicium anisatum),

- radacini de nalba mare (Althaea officinalis),

- radacini de lemn dulce (Radix liquiritiae)

Cand bolnavul este acaparat de o tuse persistenta se recomanda a se bea in timpul zilei trei cesti de ceai cald din urmatorul amestec de plante medicinale:

bara_verde- seminte de anason (Pimpinella anisum),

- seminte de fenicul (Foeniculum vulgare),

- amareala (Polygala amara),

- radacini de lemn dulce (Radix liquiritiae),

- tapasnic (Galeopsis ochroleuca),

- frunze de podbal (Tussilago farfara),

- lichen de piatra (Cetraria islandica)

sau urmatorul ceai:

bara_verde- frunze de podbal (Tussilago farfara),

- mierea ursului (Pulmonaria officinalis),

- coada calului (Equisetum arvense);

Cand tuse este persistenta, iar bronsita este purulenta este recomandat a se bea zilnic trei cesti de ceai cald din frunze de roinita (Melissa officinalis):

bara_verde- seminte de anason (Pimpinella anisum),

- seminte de fenicul (Foeniculum vulgare),

- seminte de in (Linum usitatissimum),

- cimbru (Thymus vulgaris).

Daca tusea este uscata se recomanda a se bea de la trei pana la cinci cani de ceai cald din urmatorul amestec de plante:

bara_verde- patlagina ingusta (Plantago lanceolata),

- amareala (Polygala mara),

- ventrilica (Veronica officinalis),

- trei frati patati (Viola tricolor).

Transpiratia nocturna De multe ori transpiratia nocturna nu este considerata ceva anormal, mai ales in anotimpurile calduroase.

Trebuie stiut ca transpiratia nocturna poate fi simptomul unei boli, fiind cauzata si de starile de nervozitate, instalarea unei infectii in organism dar si de stari de slabiciune.

Urmatoarele ceaiuri medicinale pot duce la eliminarea acestui simptom.

Se recomanda a se bea in fiecare zi 1-2 cani de ceai cald preparat astfel:

bara_verde- frunze de salvie (Salvia officinalis),

- coada calului (Equisetum arvense),

- radacini de valeriana (Valeriana officinalis).

Cand transpiratia nocturna se datoreaza instalarii tuberculozei trebuie consultat medicul specialist pentru acordarea unui tratament adecvat.

Ceaiul preparat din plantele medicinale:

bara_verde- frunze de salvie (Salvia officinalis),

- coji de nuca (Juglans regia),

- coada calului (Equisetum arvense)

vine in ajutorul tratamentul si poate duce la o amelioarare a starii bolnavului.

Tratamentul cu acest ceai se recomanda a se prelungi pe parcursul a mai multor luni.

Tuse convulsiva - Tusea insotita de crize violente.Aceasta poate fi interceptata prin stropi de saliva infectata si poate afecta toate grupele de varsta, in special copii sub doi ani.

Tusea convulsiva are o perioada de incubatie de trei saptamani timp in care se produce, inflamatia simpla (pacientii acuza tusea in special noaptea, cu timpul si apare si pe parcursul zilei, guturai, lipsa poftei de mancare), apoi crizele violente de tuse (respiratie grea - gafaiala-, eliminarea unor secretii vascoase prin tuse), si in final insanatosirea pacientului (tuse neuropatica, in care crizele de tuse devin mai rare).

Tusea convulsiva trebuie tratata cu mare seriozitate, deoarece este o boala grava ce poate duce chiar la deces, in cazul copiilor sub doi ani, daca apar complicatii.

De aceea, medicii specialisti recomanda efectuarea periodica a vaccinurilor.

Aceasta boala poate fi vindecata si cu ajutorul ceaiurilor din plantce.

Aceste ceaiuri pot ajuta in tratamentul prescris de medicul specialist.

Astfel, se recomanda a se bea una-doua cesti de ceai cald din urmatorul amestec de plante medicinale:

bara_verde- cimbru (Thymus vulgaris),

- radacini de nalba mare (Althaea officinalis),

- flori de ciubotica cucului (Primula officinalis),

- flori de soc negru (Sambucus nigra),

- frunze de salvie (Salvia officinalis),

- seminte de anason (Pimpinella anisum).

sau a se bea zilnic, una doua cesti (in functie de varsta copilului bolnav) de ceai cald din urmatorul amestec de plante mediciale:

bara_verde- frunze de patlagina ingusta (Plantago lanceolata),

- flori de soc negru (Sambucus nigra),

- roua cerului (Drosera rotundifolia),

- toporasul doamnei (Viola odorata).

Alte plante ajutatoare in vindecarea tusei sunt: busuiocul, ciubotica cucului, coada-calului, feniculul, hreanul, iarba mare, ignama, lemnul dulce, macesul, mustarul, morcovul, maghiranul, musetelul, nalba, patlagina, podbalul, piersicul, patrunjelul, purecarita, rostopasca, salvia, sovarvul, trifoiul, ungurasul, usturoiul.

Tuberculoza generala se poate manifesta diferit, avand reactii si asupra pielii.

In acest caz se poate vorbi de tuberculoza cutanata.

Aceasta ataca de obicei tenul bolnavului si evolueaza ca o eroziune. Se recomanda consultarea medicului specialist.

Urmatorul ceai reprezinta un remediu natural in vindecarea tuberculozei cutanate.

Se recomanda a se bea in fiecare zi aproximativ trei cani de ceai cald preparat cu ajutorul plantelor:

bara_verde- steluta (Stellaria medica),

- coada calului (Equisetum arvense),

- patlagina ingusta (Plantago lanceolata),

- pelin (Artemisa absinthium).Tulburari cardiace-Intre existenta balonarilor si tulburarile cardiace exista o stransa legatura.

De obicei balonarea stomacului apare cand o persoana mananca la masa prea repede.

Stomacul balonat apara pe diafragm, iar acesta pe inima.

Medicina naturista recomanda utilizarea a doua ceaiuri ale caror efecte binefacatoare ajuta la tratarea tulburarilor cardiace.

Astfel se recomanda a se bea in fiecare zi treptat trei cesti de ceai cald din urmatorul amestec de plante:

bara_verde- talpa gastii (Leonurus cardiaca),

- coada racului (Potentilla anserina),

- frunze de roinita (Melissa officinalis).

sau:

bara_verde- flori de arnica (Arnica montana),

- frunze de roinita (Melissa officinalis),

- virnant (Ruta graveolens),

radacini de patrunjel de camp (Pimpinella saxifraga).Tremurul membrelor (parkinson) nu reprezinta o boala de sine statatoare, ci simptomul unei boli.

Instabilitatea membrelor poate fi determinata de o varsta inaintata, dar si prezenta unor boli ca: Parkinson, scleroza, tulburari psihice, stare de nervozitate, oboseala foarte accentuata, dar si consumul excesiv de alcool si tigari.

Important de mentionat este ca intai trebuie tratata boala ce cauzeaza acest simptom, astfel acesta va disparea odata cu tratarea bolii respective.

Pentru tratarea tremurului membrelor medicina naturista va recomanda urmatorul remediu natural: ceaiul preparat din:

bara_verde- sunatoare (Hypericum perforatum),

- levantica (Lavandula spica),

- cimbru (Thymus vulgaris).

Acest ceai se bea in fiecare zi (trei cani) si trateaaza numai tremurul membrelor (parkinson) ce are drept cauza varsta inaintata si problemele psihice.Ulcerul gastric este o boala caracterizata anatomopatologic prin prezenta unei ulceratii rotunde sau ovale care depaseste mucoasa gastrica, iar clinic printr-o simptomatologie dureroasa si dispeptica, cu evolutie cronica periodica.

Ulcerul gastric provoaca spasme care pot duce la constipatie.

Pentru tratara ulcer gastric, enterita si colicilor se recomanda a se bea zilnic doua trei cesti de ceai cald din urmatorul amestec de plante medicinale:

bara_verde- seminte de chimen (Carum carvi),

- seminte de fenicul (Foeniculum vulgaris),

- frunze de menta buna (Mentha piperita),

- rostopasca (Chelidonium majus),

- flori de musetel (Matricaria chamomilla).

Pentru alinarea suferintelor provocate de ulcer gastric insotit de constipatie, se recomanda a se bea zilnic trei cesti de ceai cald din urmatorul amestec de plante medicinale:

bara_verde- seminte de chimen (Carum carvi),

- scoarta de crusin (Rhamnus frangula),

- radacini de revent (Rheum palmatum),

- frunze de menta buna (Mentha piperita),

- rostopasca (Chelidonium majus),

- flori de musetel (Matricaria chamomilla).

Alte plante cu efecte vindecatoare asupra ulcerului sunt: ardeiul si ardeiul iute, cartoful, coada soricelului, buberic, coada calului, dafinul, galbenelele, hameiul, ignama, lamaiul, lamnul dulce, lucerna de clutura, macris-stevie, marul, morcovul, musetelul roman, nucul, odoleanul, orzul, papadia, reventul, salvia, usturoiul si zmeurul.

Urinare dificila-Coada calului este folosita ca tratament in cazul urinarii dificile.

In cazul in care prostata este marita, tratamentul cu aceasta planta (coada calului) nu trebuie sa dureze timp prea indelungat.

Se recomanda a se bea zilnic trei cani de ceai cald din coada calului (Equisetum arvense).

Alte plante utilizate in urinarea dificila sunt: ceapa, cicoarea, coada soricelului, ghintura punctata, ghintura galbena, hameiul, hortensia, hreanul, ienuparul, nalba, pirul, patlasina, traista ciobanului si urzica.

Varicele- reprezinta o boala tot mai fecventa in zilele noastre, datorita statului in picioare o perioada lunga de timp si a imbatranirii.

Cum populatia tarii nostre tinde spre imbatranire tot mai multe persoane sufera de varice.

De asemenea varicele apar si ereditar. Peretii vaselor sunt prea subtiri si astfel venele superficiale si cele profunde se dilata, pierzandu-si totodata si elasticitatea.

Cele mai frecvent afectate de varice sunt venele picioarelor in principal la femeile insarcinate sau la persoanele care stau prea mult in picioare sau sufera dezechilibre hormonale.

Ca tratament pentru varice, pacientul trebuie sa se unga cu un amestec rezultat din tinerea la soare timp de 40 de zile, intr-un recipient a unor nuci verzi, amestecate cu ulei de masline.

Un sfat important este de asemnea tinerea picioarelor ridicate atunci cand pacientul sta in pat.

De asemenea alimentatia este un factor care poate reduce sau din contra favoriza aparitia varicelor.

Se recomanda a se manca cereale, spanac, castravete, dovleac.

In schimb trebuie evitate urmatoarele alimente: carne de porc, lamai, alcool, cafea, legume verzi, otet.

Marul lupului este o planta medicinala, din al carui extract se prepara unguente necesare tratamentului varicei.

Persoanele care stau prea mult in picioare sunt predispuse la aparitia varicei.

Aceasta afectiune poate fi si ereditara. In acest sens, persoanele in cauza trebuie sa evite consumarea sarii, dulciurilor, alimentelor bogate in grasimi, conservelor, condimentelor, fainoaselor.

Sfaturi pentru tratarea varicei: practicarea exercitiilor fizice, in care bratele si picioarele sunt ridicate;

in timpul somnului este recomandat ca picioarele sa stea la o inaltime superioara capului;

ciorapii speciali pentru tratarea varicei trebuie imbracati in pozitie culcata si purtati doar ziua;

trebuie excluse alimentele cu mare continut de apa;

parcurgerea a 2-3 kilometri in fiecare zi;

se recomanda a se evita purtarea lucrurilor strimte ca: jartiere, ciorapi stramti, sosete cu elastic;

trebuie evitat sedentarismul;

masajul valurilor marii este foarte benefic impotriva varicei.

Varsaturile- pot fi determinate de o simpla deranjare stomacala.

Daca acestea persista timp indelungat, persoana in cauza trebuie sa i se adresese medicului.

Daca vomismentele se datoreaza deranjarii stomacale, urmatorul ceai din amestecul de plante medicinale este indicat:

bara_verde- scoarta de stejar (Quercus robur),

- frunze de plop (Populus tremula),

- frunze de menta buna (Mentha piperita),

- rostopasca (Chelidonium majus).

Se beau, in timpul zilei, trei cani de ceai cald.

Alte plante cu efecte binefacatoare in cazul vomismentelor sunt: anghinare, cerentelul, menta, iarba mare si pelinul.