8 Curs Pt Studenti Obligatiile Anul III 2013

  • Published on
    14-Feb-2016

  • View
    219

  • Download
    7

Transcript

Din cursul nr 7 ---Cesiunea contractului

Din cursul nr 7 ---Cesiunea contractului1.Noiune. Avnd ca premis dispoziiile art. 1315, doctrina a definit cesiunea de contract convenional ca fiind operaiunea juridic prin care o parte a unui contract, care nc nu s-a executat, (numit contractant cedent) convine cu un ter fa de acel contrat (numit contractant cesionar), ca acesta s se substituie n drepturile i obligaiile celeilalte pri din contractul iniial (numit contractantul cedat), iar aceast parte i d consimmntul pentru realizarea substituirii sale.2. Reglementare. Dei este considerat de doctrin o modalitate de transmisiune a drepturilor i obligaiilor ce rezult dintr-un contract, cesiunea de contract convenional (art. 1513-1520), ca operaiune juridic sui generis, a fost reglementat de legiuitor cu ocazia reglementrii generale a contractului.

Pe lng cesiunea de contract convenional, legiuitorul a reglementat i ceea ce doctrina numete cesiuni de contract legale: cesiunea de contract din materia locaiunii (art. 1811 i urm.), cesiunea de contract din materia asigurrii de bunuri (art. 2220), cesiunea de contract din materia dreptului de preemiune (art. 1733 alin 1).

3. Natura juridic. Cesiunea de contract, sub aspectul naturii juridice, este un act juridic, un contract de substituire de persoane, prin care se asigur continuitatea vechiului contract, dar cu pri noi. Asemenea altor contracte (vnzare, locaiune etc.), cesiunea de contract nu este o instituie juridic (precum contractul), ci o aplicaie a libertii contractuale, o tehnic juridic. Cesiunea de contract este o figur juridic distinct de operaiunile care o compun, avnd trsturi juridice proprii care o deosebesc de alte mecanisme prin care se poate realiza transmisiunea sau transformarea obligaiilor (cesiunea de crean, subrogaia personal, preluarea de datorie, novaia).

4. Tipuri de cesiune de contract. n doctrin se face distincie ntre urmtoarele tipuri de cesiune de contract: a) avnd n vedere temeiul cesiunii de contract, aceasta poate fi convenional (avnd ca temei acordul de voin al prilor) sau legal (temeiul ei fiind dispoziia legii); b) avnd n vedere modul de realizare, cesiunea de contract poate fi: b1) cu titlu principal (care presupune convenia cedentului cu cesionarul i acordul cedatului), b2) cu titlu accesoriu (care se produce ca urmare a nstrinrii unui bun sau cesiunii unui fond de comer) sau b3) realizat prin exprimarea unei prerogative recunoscut legal (cazul dreptului de preemiune).

5. Condiiile cesiunii de contract. Condiiile de fond sunt cele cerute de lege pentru validitatea oricrui contract (art. 1179 i urm.).

Condiia de form este rezumat de legiuitor n urmtoarea regul: forma cerut de lege pentru validitatea contractului cedat trebuie respectat att pentru ncheierea contractului de cesiune, ct i pentru acceptarea cesiunii de ctre contractantul cedat (art. 1316);

Atunci cnd prin intermediul cesiunii de contract este realizat o alt operaiune juridic (vnzare, schimb, donaie etc.), cesiunea de contract trebuie s ndeplineasc i condiiile de fond i de form specifice acelor operaiuni juridice. Prin urmare, dac pentru validitatea contractului cedat a fost necesar forma autentic, cesiunea contractului respectiv trebuie ncheiat n form autentic.

Formele de publicitate necesare pentru contractul cedat trebuie ndeplinite i pentru actul de cesiune a contractului. n acest sens, art. 1317 alin 3 prevede c dispoziiile n materie de carte funciar, precum i dispoziiile referitoare la transferul ori publicitatea anumitor categorii de bunuri mobile rmn aplicabile i n cazul cesiunii de contract.

Obiectul cesiunii de contract poate fi orice convenie; asemenea cesiuni sunt ntlnite att n cazul contractelor cu executare succesiv, ct i n cazul celor cu executare imediat care sunt afectate de un termen suspensiv sau de o condiie suspensiv (de exemplu, cesiunea unei promisiuni bilaterale de vnzare).

n ce privete contractele cu executare intuitu personae, opiniile sunt divergente; astfel, ntr-o opinie se susine c aceste contracte pot fi obiect al cesiunii, ntruct contractantul cedat este ndreptit s-i dea consimmntul dac apreciaz c terul cesionar ntrunete calitile cedentului din contractul originar, n considerarea calitilor cruia a ncheiat contractul; ntr-o alt opinie, se susine categoric c aceste contracte nu pot fi obiectul cesiunii de contract; de asemenea, se susine n doctrin, nu pot fi obiect al cesiunii contractele a cror natur nu permite o cesionare, ntruct drepturile i obligaiile generate de act sunt incesibile sau insesizabile (de pild, contractul de donaie), precum i contractele pentru care legea exclude cesiunea (de exemplu, potrivit art. 2258 drepturile creditorului ntreinerii nu pot fi cedate sau supuse urmririi, deci persoana ntreinutului nu poate fi substituit prin cesiune).

De regul, cesiunea de contract se realizeaz n dou etape interdependente: ncheierea contractului dintre cedent i cesionar i darea declaraiei de consimmnt de ctre contractantul cedat.

Contractul dintre cedent i cesionar este un contract distinct, care, n lipsa declaraiei de acord la cesiune, produce efecte proprii (n temeiul principiului forei obligatorii a contractului - art. 1270) i fiecare parte trebuie s execute prestaiile care-i revin. n lipsa acordului contractantului cedat convenia dintre cedent i terul cesionar poate fi calificat ca fiind o alt operaiune juridic dect cesiune de contract, dac ndeplinete condiiile legale n acest sens. Fa de contractantul cedat contractul de cesiune nu produce nici un efect pn cnd acesta i d consimmntul.

n raport cu momentul ncheierii conveniei dintre contractantul cedent i terul cesionar, consimmntul contractantului cedat poate fi dat anterior (consimmntul anticipat este dat n temeiul unor clauze care au ca scop s permit circulaia contractului prin cesiune) sau ulterior acestui moment. De asemenea, acordul contractantului cedat poate fi dat i concomitent cu convenia dintre cedent i cesionar, chiar prin convenia respectiv (situaie n care suntem n prezena unei convenii tripartite) sau printr-o declaraie separat.

Regula consacrat de legiuitor este c momentul producerii efectelor cesiunii de contract este cel n care contractantul cedat accept cesiunea. Prin excepie de la aceast regul, cnd contractantul cedat a consimit n mod anticipat ca cedentul s i poat substitui un ter n raporturile nscute din contract, cesiunea produce efecte fa de el (contractantul cedat) n momentul n care substituirea i este notificat ori, dup caz, din momentul n care o accept (art. 1317 alin1) .

n cazul n care prile au inserat ntr-un contract clauza la ordin sau o alt meniune echivalent, care permite transmiterea contractului prin gir, aceast clauz, pe de o parte, are semnificaia unui consimmnt anticipat al cedatului la cesiunea contractului respectiv, iar, pe de alt parte, scutete pe cedent de obligaia de a-i notifica cesiunea contractantului cedat, ntruct cesiunea produce efecte fa de cedat prin simpla girare a nscrisului (art.1317 alin 2).

n doctrin s-a pus ntrebarea dac este posibil existena unui consimmnt tacit la cesiunea de contract, n situaia n care nu este necesar ca cesiunea contractului i acceptarea acesteia s mbrace o anumit form pentru validitatea contractului de cesiune i rspunsul a fost pozitiv, cu condiia ca acordul contractantului cedat s fie nendoielnic.

6. Efectele cesiunii de contract. Potrivit Codului civil, efectele cesiunii de contract sunt urmtoarele:

a) de regul, cedentul este liberat de obligaiile sale fa de contractantul cedat din momentul n care substituirea i produce efectele fa de acesta (art. 1318 alin 1); prin urmare, toate drepturile i obligaiile contractantul cedat vor fi transmise terului cesionar. Prin excepie de la aceast regul, n cazul n care contractantul cedat a declarat c nu l libereaz pe cedent, el se va putea ndrepta mpotriva acestuia n cazul n care cesionarul nu i execut obligaiile, cu condiia s i notifice cedentului neexecutarea obligaiilor de ctre cesionar, n termen de 15 zile de la data neexecutrii (sau, dup caz, de la data la care a cunoscut faptul neexecutrii); nerespectarea termenului de decdere de 15 zile se sancioneaz cu pierderea dreptului de regres mpotriva cedentului (art. 1318 alin 2), contractantul cedat putnd urmri n continuare numai pe debitorul principal (terul cesionar);

b) cedentul garanteaz cesionarului validitatea contractului care a fcut obiectul cesiunii, n sensul c pn n momentul cesiunii de contract nu a intervenit nici o cauz de desfiinare a contractului. n doctrin s-a exprimat opinia c cedentul nu rspunde pentru validitatea contractului dac cesionarul avea cunotin despre cauza de invaliditate n momentul cesiunii. De asemenea s-a opinat c garania pentru validitatea contractului este datorat de cedent numai n cazul cesiunilor cu titlu oneros, urmnd ca n cazul celor cu titlu gratuit cedentul s rspund potrivit regulii generale n materia rspunderii pentru eviciune n contractele de donaie .

Prile pot conveni ca cedentul s garanteze i executarea contractului, situaie n care cedentul va fi inut ca fideiusor pentru obligaiile contractantului cedat (art. 1320); garaniile reale sau personale constituite de teri anterior cesiunii de contract se sting, exceptnd cazul n care constituitorii sau fideiusorul au acceptat n mod expres meninerea acestora.

c) de regul, contractantul cedat poate opune cesionarului toate excepiile care rezult din contractul cedat, excepii pe care le-ar fi putut opune i cedentului (cauze de stingere a obligaiei, cauze de decdere din drepturi, excepia de neexecutare, prescripia dreptului la executare, excepia de neexecutare etc.); prin excepie, contractantul cedat nu poate invoca fa de cesionar vicii de consimmnt care ar fi afectat valabilitatea contractului iniial, precum i orice aprri sau excepii nscute din raporturile sale cu cedentul (de pild, compensaia pentru o crean pe care o avea fa de cedent), dect dac i-a rezervat acest drept atunci cnd a consimit la substituire (art. 1319 teza final), adic cedentul nu poate invoca fa de cesionar alte cauze de stingere a obligaiei dect plata.

Cursul nr. 8Stingerea obligaiilor.1. Moduri de stingere a obligaiilor. Noul Cod civil prevede c sunt moduri de stingere a obligaiilor urmtoarele: plata, compensaia, confuziunea, remiterea de datorie, imposibilitatea fortuit de executare, precum i alte moduri expres prevzute de lege (art. 1615).

Dei enumer plata alturi de celelalte moduri de stingere a obligailor, legiuitorul o reglementeaz n titlul destinat executrii obligaiilor, avnd prevalen n aceast opiune modul de stingere (prin executare de bunvoie a prestaiei) i nu efectul de stingere a obligaiei.

Modurile de stingere a obligaiilor au fost clasificate de doctrin dup dou criterii: a) dup rolul voinei prilor n stingerea raportului de obligaie i b) dup faptul c stingerea obligaiei a dus sau nu la realizarea creanei creditorului.

a) Dup rolul voinei prilor n stingerea raportului de obligaie se face distincie ntre: a 1) moduri de stingere a obligaiilor care presupun voina prilor, cum sunt: plata, remiterea de datorie, compensaia convenional, darea n plat i a 2) moduri de stingere a obligaiilor care exclud voina prilor, cum sunt: imposibilitatea fortuit de executare, confuziunea, compensaia legal i compensaia judiciar.

b) Dup faptul c stingerea obligaiei a dus sau nu la realizarea creanei creditorului se face distincie ntre: b1) moduri de stingere care duc la realizarea creanei creditorului, cum sunt: compensaia, confuziunea, darea n plat; b2) moduri de stingere care nu duc la realizarea creanei creditorului, cum sunt: remiterea de datorie, imposibilitatea fortuit de executare.

2. Compensaia.

2.1. Definiie. Compensaia este definit de lege ca fiind acel mod de stingere a obligaiilor care const n faptul c datoriile reciproce se sting simultan pn la concurena celei mai mici dintre ele (art. 1616).

Deci, compensaia presupune existena a dou raporturi de obligaie distincte, n cadrul crora aceleai persoane sunt concomitent creditor i debitor, una fa de cealalt, avnd obligaii reciproce. Dac obligaiile sunt de valoare egal ele se sting n ntregime, n caz contrar, se sting pn la concurena celei mai mici dintre ele, adic debitorul obligaiei care are valoare mai mare rmne obligat, ca urmare a compensaiei, s plteasc celuilalt debitor diferena dintre valoarea celor dou creane.

Compensaia are urmtoarele avantaje n practic:

a) simplific executarea obligaiilor, prin evitarea a dou pli efective, care presupun costuri, timp i riscuri;

b) sporete ansele de realizare a creanei creditorului: este nlturat riscul insolvabilitii debitorului care ar exista n cazul efecturii a dou pli efective (nu este exclus ipoteza ca, dup ce unul din debitori pltete datoria sa, cellalt debitor s devin insolvabil nainte de a-i plti datoria) i riscul concursului celorlali creditori chirografari cu care altfel ar trebui s intre n concurs (sub acest aspect, compensaia se prezint ca o cauz de preferin a unui creditor chirografar fa de ceilali).

2.2. Domeniul de aplicare a compensaiei legale. Compensaia este un mod de stingere a tuturor obligaiilor, contractuale sau extracontractuale, care au ca obiect o sum de bani sau o anumit cantitate de bunuri fungibile de aceeai natur (art. 1617 alin 1).

Compensaia nu opereaz n urmtoarele cazuri (1618):

a) cnd creana rezult dintr-un act fcut cu intenia de a pgubi; (de exemplu, victimei unei fapte ilicite nu i se poate opune compensaia unei datorii pe care o are fa de autorul acelei fapte; mai concret, dac Y datoreaz lui X o sum de bani, iar X incendiaz autoturismul lui Y i trebuie s-i plteasc o despgubire, nu poate s opereze compensaia ntre creanele reciproce ale celor doi);

b) cnd datoria are ca obiect restituirea bunului dat n depozit (art 2103) sau cu titlu de comodat (art. 2146); de exemplu, dac deponentul a dat n pstrare depozitarului bunuri fungibile, care au fost consumate de depozitar, la expirarea termenului contractual depozitarul va trebui s predea deponentului bunuri de aceeai natur i cantitate, neputnd s refuze restituirea acestora invocnd compensaia, chiar dac depozitarul este, la rndul lui, creditorul deponentului;

c) cnd compensaia are ca obiect un bun insesizabil; de exemplu creana privind pensia de ntreinere nu poate fi destinat plii creditorilor nici prin compensaie, pentru c este afectat nevoilor de ntreinere a titularului;

d) cnd ar avea loc n detrimentul drepturilor dobndite de un ter (art. 1622). Astfel, debitorul care, fiind ter poprit, dobndete o crean asupra creditorului su iniial nu poate opune compensaia fa de creditorul popritor. Efectul popririi fiind indisponibilizarea sumelor i bunurilor poprite, compensaia nu se poate face ntre o crean care a fcut obiectul popririi i o crean nscut ulterior acesteia; exemplul dat de doctrin este urmtorul: dac Primus este creditorul lui Secundus i debitorul lui Tertius care face poprire n minile lui Secundus , acesta devenind creditorul lui Primus, nu poate invoca compensaia fa de Tertius, n sensul c datoriile reciproce dintre el i Secundus s-ar fi stins prin compensaie, pentru c poprirea a fcut ca suma datorat de Secundus lui Primus s fie indisponibil.

2.3. Felurile compensaiei. Compensaia poate fi legal, convenional sau judiciar; ca i vechiul Cod civil, noul Cod civil reglementeaz doar compensaia legal, dar compensaia convenional i compensaia judiciar, consacrate de doctrin i jurispruden sub imperiul vechii legiuiri civile, nu sunt interzise de noul Cod civil, ba chiar art. 1617 alin 2 consacr n mod expres posibilitatea prilor unui raport juridic de a cere compensarea judiciar a creanelor.

2.3.1. Compensaia legal. Compensaia legal opereaz n puterea legii, dac sunt ntrunite condiiile prevzute n acest scop. De ndat ce sunt ndeplinite condiiile prevzute de lege, compensaia opereaz de plin drept (ipsa vi legis), adic automat, fr ca cei doi creditori s-i manifeste voina n acest sens (art.1617 alin1); compensaia opereaz chiar dac unul sau ambii creditori sunt incapabili.

Din prevederile legii, rezult c pentru a opera compensaia legal trebuie s fie ndeplinite urmtoarele condiii:

a) obligaiile trebuie s fie reciproce (art. 1617 alin 1); adic ambele creane trebuie s existe ntre aceleai persoane, care s fie, n acelai timp, creditor i debitor una fa de cealalt; de pild, debitorul unei societi comerciale nu poate opune acesteia n compensaie o crean pe care o are mpotriva asociatului unic al acesteia, ntruct creanele sunt ntre persoane diferite; pentru acelai motiv, persoana care este debitor fa de un tutore, nu poate opune acestuia n compensaie o crean pe care o are mpotriva minorului aflat sub tutela acestuia;

b) creanele trebuie s fie certe lichide i exigibile (art. 1617 alin 1); de altfel i pentru a se putea face executarea silit o crean trebuie s fie cert, lichid i exigibil (art. 662 alin 1 C. pr. civ. ); prin urmare, dac o obligaie nu poate face obiectul executrii silite, nu poate face nici obiectul compensaiei.

b1) creana este cert atunci cnd existena ei este nendoielnic din punct de vedere juridic; nu este cert creana afectat de o condiie suspensiv, pentru c de ndeplinirea acestei condiii depinde chiar existena creanei (de exemplu, i voi cumpra autoturismul dac voi lua permis de conducere);

b2) creana este lichid atunci cnd obiectul ei este determinat sau determinabil; de pild, nu este lichid creana a crei ntindere trebuie stabilit de instan;

b3) creana este exigibil dac obligaia debitorului a ajuns la scaden sau acesta este deczut din beneficiul termenului de plat.

Dac una dintre creanele reciproce este afectat de un termen, nu poate face obiectul compensaiei, pentru c ar nsemna c plata este fcut nainte de termen (de altfel, potrivit art. 662 alin 5 C pr civ, Creanele cu termen i cele condiionale nu pot fi puse n executare); de asemenea, creditorul unei obligaii naturale nu poare s invoce compensaia pentru a refuza plata datoriei sale, deoarece creana sa nu este exigibil.

Trebuie precizat faptul c numai termenul rezultat din lege sau din convenia prilor constituie obstacole n realizarea compensaiei. Termenul acordat de instana judectoreasc pentru plata uneia din datorii, adic termenul de graie, nu mpiedic realizarea compensaiei (art. 1619) pentru c el nu amn exigibilitatea creanei, ci este o favoare acordat de instan debitorului care nu-i poate plti datoria la termen; deci, dac n interiorul termenului de graie debitorul devine creditorul creditorului su va putea plti prin invocarea compensaiei;

c) creanele s aib ca obiect o sum de bani sau o anumit cantitate de bunuri fungibile de aceeai natur (art. 1617 alin 1); compensaia legal nu opereaz dac bunurile fungibile primite sunt de natur diferit, ntruct creditorii respectivi nu ar mai primi ceea ce li se datoreaz, pentru c s-ar schimba obiectul obligaiei. Per a contrario, obligaiile reciproce care nu au ca obiect bunuri fungibile nu pot fi stinse pe calea compensaiei legale; compensaia legal are ca obiect, de regul sume de bani;

d) prile s nu fi renunat, n mod expres ori tacit, la compensaie (1617 alin 3).2.3.1.1. Renunarea la compensaie.

Oricare dintre pri poate renuna, n mod expres ori tacit, la compensaie; renunarea este posibil pentru c dispoziiile legale care reglementeaz compensaia nu au caracter imperativ; renunarea la compensaie poate avea loc att nainte, ct i dup ndeplinirea condiiilor necesare pentru realizarea ei; au semnificaia unei renunri tacite la compensaie:

a) acceptarea de ctre unul dintre cei doi creditori, ale cror creane s-au stins prin compensaie legal, a plii datoriei fcut de bun voie de cellalt; n acest caz, renate i creana celui care a pltit datoria sa;

b) plata de ctre un debitor a unei datorii care s-a stins prin compensaie, ntruct este urmrit de creditor (care este, la rndul lui debitorul celui urmrit); dac debitorul pltete datoria, dei ar putea s-i opun compensaia creditorului su, se consider c a renunat la compensaie;

c) acceptarea de ctre debitorul cedat a cesiunii de crean (sau a unei ipoteci, adaug legea) pe care creditorul su a fcut-o unui ter cesionar (art. 1623 alin 1 i art. 1582 alin 3); acceptarea cesiunii pur i simplu de ctre debitorul cedat (adic fr s opun compensaia) fiind considerat o renunare tacit la compensaie, are drept consecin faptul c debitorul cedat nu mai poate opune terului cesionar compensaia pe care ar fi putut s o invoce mpotriva creditorului iniial nainte de acceptare, deci trebuie s plteasc ctre cesionar datoria contractat anterior cesiunii.

Dac cesiunea a devenit opozabil debitorului nu prin acceptare, ci prin notificare, trebuie fcut distincie ntre creanele dobndite de debitorul cedat mpotriva creditorului iniial dup data notificrii i cele dobndite nainte de data notificrii:

a) potrivit art. 1623 alin2, creanele dobndite de debitorul cedat mpotriva creditorului iniial dup data notificrii, nu pot face obiectul compensaiei, pentru c de la acea dat cesiunea de crean i-a devenit opozabil debitorului cedat;

b) per a contrario, creanele pe care debitorul cedat le-a dobndit mpotriva creditorului iniial nainte de notificare, fac obiectul compensaiei, aceasta putnd fi opus i cesionarului de ctre debitorul cedat, ntruct pn la data notificrii debitorul cedat este ter fa de operaia de cesiune i, deci, aceasta nu-i este opozabil.

n aceste cazuri (de renunare tacit), compensaia va fi rezolvit (desfiinat), considerndu-se c prile au svrit acte incompatibile cu stingerea prin compensaie a datoriilor reciproce.

Debitorul care a pltit datoria, dei putea s opun compensaia, nu se mai poate prevala, n detrimentul terilor, de privilegiile sau de ipotecile creanei sale (art. 1622 alin 3); per a contrario, dac debitorul nu putea s opun compensaia pentru c, din motive obiective, nu a cunoscut existena creanei cu care s-a compensat creana sa, va beneficia de privilegiile i de ipotecile creanei sale. Potrivit art. 1622 alin 1, debitorul nu poate renuna la compensaie n detrimentul drepturilor dobndite de un ter.2.3.2. Compensaia convenional. Dac dou creane reciproce nu ndeplinesc condiiile pentru a se realiza compensaia legal (de pild, una dintre creane nu este exigibil sau obiectul uneia dintre creane nu este fungibil), compensaia poate opera ca urmare a acordului de voin al prilor raportului juridic. Compensaia convenional se aseamn cu o dare n plat reciproc atunci cnd datoriile compensate au ca obiect prestaii de alt natur.

Dei nu este reglementat n mod expres de noul Cod civil, prile pot realiza compensaia convenional n orice situaie n care compensaia, n general, nu este exclus de lege (art. 1618).

Atunci cnd opereaz, compensaia convenional produce aceleai efecte ca i compensaia legal, dar, pe cnd compensaia legal opereaz din momentul n care exist cele dou datorii, compensaia convenional opereaz din momentul cnd s-a ncheiat convenia referitoare la compensaie.

2.3.3. Compensaia judiciar. Dac n urma soluionrii unui litigiu, instana stabilete obligaii reciproce n sarcina prilor, iar acestea nu ndeplinesc condiiile compensaiei legale (de exemplu, una dintre creane nu este lichid sau fungibil cu cealalt), partea interesat poate cere instanei compensarea judiciar a datoriilor (compensarea judiciar poate fi solicitat i prin cerere reconvenional). Instana judectoreasc poate decide fie convertirea datoriilor, pentru a le face s ndeplineasc condiiile compensaiei legale (de exemplu, o datorie care nu este lichid, este transformat, de instan, n cadrul judecii, ntr-o datorie lichid), fie compensarea datoriilor fr a le converti.

Compensaia judiciar produce efecte din momentul cnd rmne definitiv hotrrea judectoreasc prin care s-a dispus compensaia.

Temeiul legal al compensaiei judiciare este art. 1617 alin 2, potrivit cruia, O parte poate cere lichidarea judiciar a unei datorii pentru a putea opune compensaia.

2.4. Efectele compensaiei. Potrivit noului Cod civil, compensaia produce urmtoarele efecte:

a) stinge datoriile reciproce ale celor doi creditori, asemenea plii (art. 1616); compensaia nu opereaz dac dreptul la aciune al uneia dintre creane este prescris n momentul n care se opune compensaia (art. 2505);

b) odat cu stingerea obligaiilor se sting i garaniile i toate accesoriile lor; prin urmare, debitorul care a renunat la compensaie i a fcut plata datoriei sale, cnd va urmri plata creanei sale nu se poate prevala de garaniile creanei, n prejudiciul altor persoane, pentru c prin renunarea la compensaie nu se pot nltura efectele acesteia care s-au produs n beneficiul altor persoane;

c) cnd ntre doi creditori exist dou sau mai multe obligaii reciproce susceptibile de compensaie, se aplic regulile stabilite pentru imputaia plii (art. 1620);

d) fideiusorul poate opune creditorului unei obligaii garantate de el (de fideiusor) compensaia creanei pe care debitorul principal o dobndete mpotriva creditorului respectiv (art. 1621 alin 1); n schimb, debitorul principal nu poate, pentru a se libera fa de creditorul su, s opun compensaia pentru ceea ce acesta din urm datoreaz fideiusorului (art. 1621 alin 2);

e) n cazul codebitorilor solidari (solidaritii pasive) compensaia care se produce ntre creditor i unul dintre debitorii solidari stinge obligaia doar n limita prii din datorie ce revine acelui debitor solidar (art. 1450 alin 1); dup ce a operat compensaia, ceilali codebitori solidari nu sunt inui solidar dect pentru partea care a mai rmas din datorie (art. 1450 alin 2); fiecare codebitor solidar poate opune creditorului compensaia care a intervenit ntre acesta i unul dintre codebitori;

f) n cazul indivizibilitii, compensaia care opereaz n privina unui debitor stinge obligaia indivizibil i i libereaz pe ceilali debitori; acestora le revine obligaia s plteasc celui dinti echivalentul prilor lor (art. 1432);

g) fa de teri compensaia produce urmtoarele efecte (art. 1622): g1) nu se poate realiza compensaia n detrimentul drepturilor dobndite de un ter; g2) nu se poate renuna la compensaie n detrimentul drepturilor dobndite de un ter.

Sub aspectul dreptului internaional privat, legea prevede c orice compensaie este supus legii aplicabile creanei creia i se opune stingerea, parial sau total, prin compensaie (art. 2643 alin 2).

3. Confuziunea.

3.1. Definiie. Confuziunea const n ntrunirea n aceeai persoan att a calitii de debitor, ct i a celei de creditor, n cadrul aceluiai raport juridic obligaional (art. 1624 alin 1). Raportul juridic de obligaie presupune o legtur ntre dou persoane, una avnd calitatea de creditor, iar cealalt de debitor; dac creditorul devine i debitorul aceleiai obligaii (sau invers) nseamn c deine dou caliti incompatibile ntre ele i, n consecin, obligaia se stinge.

3.2. Domeniu de aplicare. Confuziunea se aplic tuturor obligaiilor, contractuale sau extracontractuale, putnd s intervin ntre persoane fizice i/sau juridice.

ntre persoanele fizice, de regul, confuziunea intervine n materie succesoral, cnd creditorul motenete pe debitorul su ori invers; ntre persoanele juridice confuziunea opereaz cu prilejul reorganizrii lor prin fuziune, divizare sau transformare (art. 232-243); de exemplu, raportul juridic de obligaie care ar exista ntre dou persoane juridice se stinge dac persoana juridic rezultat din fuziunea lor prin absorbie a devenit propriul su debitor.

Noul Cod civil dispune c dac datoria i creana se gsesc n acelai patrimoniu, dar n mase de bunuri diferite, confuziunea nu opereaz (art. 1624 alin 2). Per a contrario, condiia pe care o impune legea pentru a se realiza confuziunea este ca datoria i creana s se gseasc n acelai patrimoniu i n aceeai mas patrimonial (art. 31-33).

3.3. Efectele confuziunii. Efectele confuziunii sunt urmtoarele:a) stinge de drept obligaia (art. 1624 alin 1) cu toate garaniile i celelalte accesorii ale sale care devin lipsite de obiect (aceast concluzie se deduce din dispoziiile art. 2428 alin 2, referitoare la stingerea ipotecii);

b) confuziunea ce opereaz prin reunirea calitilor de creditor i debitor face s nceteze fideiusiunea, deci o asemenea confuziune profit fideiusorilor (art. 1626 teza 1), care vor fi liberai, ntruct garania dat de acetia se stinge;

c) confuziunea calitilor de creditor ipotecar i de proprietar al bunului ipotecat stinge dreptul real accesoriu de ipotec (art. 1625 alin1); de exemplu, dac creditorul ipotecar motenete sau cumpr imobilul care i garanteaz creana, ipoteca nceteaz. Dac creditorul este evins din orice cauz independent de el (adic pierde proprietatea asupra bunului pe care l dobndise) ipoteca iniial renate (art. 1625 alin2);

d) confuziunea care opereaz prin reunirea calitilor de fideiusor i creditor ori de fideiusor i debitor principal face ca fideiusiunea s nceteze, dar nu stinge obligaia principal a debitorului (art. 1626 teza 2); de asemenea, aceast confuziune nu stinge nici obligaia de garanie a celorlali fideiusori; n acelai sens sunt dispoziiile art. 2314 (confuziunea care opereaz prin reunirea calitilor de fideiusor i debitor principal, prin motenirea fideiusorului de ctre debitor sau invers, face ca fideiusiunea s nceteze, dar nu stinge aciunea creditorului nici mpotriva debitorului principal, nici mpotriva aceluia care a dat fideiusiune pentru fideiusor);

e) dac unul dintre creditorii solidari dobndete i calitatea de debitor, confuziunea stinge creana solidar numai n proporie cu partea din crean ce i revine acelui creditor. Ceilali creditori solidari i pstreaz dreptul de regres mpotriva creditorului n persoana cruia a operat confuziunea, proporional cu partea din crean ce i revine fiecruia dintre ei (art. 1439);

f) confuziunea (dar i novaia, remiterea de datorie ori compensaia) care opereaz ntre creditor i debitorul unei obligaii indivizibile stinge obligaia i i libereaz i pe ceilali codebitori, dar acetia sunt inui s plteasc debitorului devenit creditor echivalentul prilor lor (art. 1432 alin 1).

Confuziunea nu aduce atingere drepturilor dobndite de teri n legtur cu creana stins prin confuziune, dac drepturile s-au nscut anterior confuziunii (art. 1627); de exemplu, confuziunea calitii de locator i locatar, ca urmare a faptului c locatarul dobndete dreptul de proprietate asupra bunului pe care l are n locaiune, duce la stingerea raportului obligaional de nchiriere, dar sublocaiunea consimit de locatar va continua s-i produc efectele;

Confuziunea poate s nceteze ca urmare a dispariiei cauzei care a determinat confuziunea; n caz de desfiinare a confuziunii obligaia iniial renate cu efect retroactiv (art. 1628); de exemplu, cnd acceptarea succesiunii este anulat pentru viciu de consimmnt sau incapacitate. Odat cu renaterea obligaiei iniiale renasc i accesoriile, ce excepia cazului n care terii au dobndit drepturi asupra bunurilor care garantau obligaia iniial; de exemplu, nu vor renate garaniile asupra unor bunuri care au fost dobndite de teri nainte de desfiinarea confuziunii sau asupra crora s-au constituit ntre timp alte garanii.

Baias, 2012; IFPopa; P. Vasilescu, 2012. Aa cum remarca prof. Vasilescu, dei cesiunea de contract nu nfptuiete o transmisiune propriu-zis, ci o substituire de persoane, terminologia n materie este mprumutat de la cesiunea de crean, att pentru denumirea actului, ct i pentru actorii si (P. Vasilescu, 2012); participanii la cesiunea de contract sunt numii de legiuitor: cedent, cesionar i cedat (art. 1318 i urm.), ca i la cesiunea de crean.

Executarea parial nu vizeaz totalitatea laturii active sau a celei pasive a contractului (pentru c n aceste cazuri se pot utiliza mijloacele juridice specifice de transmitere a creanei sau a datoriei), ci ansamblul drepturilor i obligaiilor cedentului (Baias, 2012).

A se vedea, pentru comentarii, a se vedea IFPopa.

P. Vasilescu, 2012. Autorul demonstreaz c exist deosebiri eseniale ntre cesiunea de contract i sub-contractare (de exemplu, n materia contractului de nchiriere, a contractului de furnizare), ntre cesiunea de contract i transmisiunea patrimonial ordinar, ntre cesiunea de contract i subrogaia personal (pentru detalii, a se vedea P. Vasilescu, 2012).

P. Vasilescu, 2012.

IFPopa.

IFPopa.

Potrivit art. 1242 (1) Este lovit de nulitate absolut contractul ncheiat n lipsa formei pe care, n chip nendoielnic, legea o cere pentru ncheierea sa valabil. (2) Dac prile s-au nvoit ca un contract s fie ncheiat ntr-o anumit form, pe care legea nu o cere, contractul se socotete valabil chiar dac forma nu a fost respectat.

n legtur cu acest aspect, n doctrin s-a evideniat faptul c prin intermediul cesiunii de contract se pot realiza aceleai operaiuni juridice ca i n cazul cesiunii de crean (IFPopa).

IFPopa.

Baias, 2012.

IFPopa; P. Vasilescu.

P. Vasilescu.

n acest sens, n doctrin se precizeaz c dac cesiunea de contract presupune un pre sau alte obligaii adiionale rezultate din aceast convenie, prestaiile asumate trebuie executate ntocmai de cedent i cesionar (IFPopa).

Pentru eventualitatea calificrii conveniei dintre cedent i cesionar ca fiind o cesiune de crean sau o subrogaie consimit de creditor, a se vedea IFPopa.

Uneori clauza de cesibilitate a contractului este afectat de modaliti, cum ar fi clauza de agrement, prin care cedatul i rezerv dreptul de a aprecia asupra persoanei cesionarului, chiar dac contractul nu este intuitu personae (n legtur cu clauza de agrement n cazul cesiunii de crean, a se vedea L. Retegan, Cesiunea de crean n raport cu alte operaiuni juridice triunghiulare, n Studia Universitatis Babe-Bolyai nr.3/2009, n HYPERLINK "http://studia.law.ubbcluj.ro/articol.php?articolId=308" http://studia.law.ubbcluj.ro/articol.php?articolId=308, accesat n data de 7.12.2013.

n privina calificrii consimmntului contractantului cedat doctrina juridic nu este unanim; astfel, ntr-o opinie, consimmntul contractantului cedat a fost considerat ca fiind un element constitutiv al contractului de cesiune, fiind necesar pentru validitatea acestuia, spre deosebire de cesiunea de crean, unde consimmntul terului cedat nu este o condiie de validitate (P. Vasilescu; Baias); ntr-o alt opinie, ntr-o alt opinie, acest consimmnt este considerat o condiie de opozabilitate a cesiunii de contract, de realizare a efectelor acesteia (IFPopa); pentru prezentarea doctrinei i jurisprudenei italiene n aceast privin, a se vedea Baias, 2012.

n doctrin s-a evideniat c deosebirea dintre acceptarea general a cesiunii de contract (dedus din art. 1315) i acceptarea prevzut de art 1317 alin 1 (care este similar cu cea prevzut de art. 1578 alin 1 pentru cesiunea de crean) const n faptul c acceptarea general a cesiunii de contract nu poate fi nlocuit prin nici un alt act, pe cnd lipsa acceptrii cesiunii care a fost consimit anticipat poate fi suplinit prin simpla notificare a cesiunii (IFPopa).

Baias, 2012. Da altfel, autorul a remarcat c deosebirea titlului la ordin de contractul la ordinconst n faptul c dac n cazul cesiunii unui titlu la ordin se transmite numai latura activ a raportului obligaional, n cazul cesiunii contractului la ordin se transfer ntreaga poziie contractual a cedentului: att latura activ, ct i latura pasiv (Baias).

IFPopa; autorul d ca exemplu de exprimare tacit a consimmntului contractantului cedat faptul c acesta l acioneaz n justiie pe cesionar pentru plata datoriei sau l notific pentru a invoca mpotriva sa un remediu rezultat din contractul cedat, cum ar fi rezoluiunea contractului cedat pentru neexecutare.

n doctrina italian s-a exprimat opinia c declaraia contractantului cedat n sensul c nu l libereaz pe cedent are natura juridic a ofertei de a contracta, nefiind suficient prin ea nsi, meninerea rspunderii cedentului ulterior cesiunii trebuind s fie rezultatul acordului de voine al celor trei pri implicate n operaiune (Baias).

Termenul de decdere poate fi invocat nu numai de partea interesat (n condiiile prevzute de art. 1513, adic numai n prim instan, prin ntmpinare sau, n lipsa invocrii, cel mai trziu la primul termen de judecat la care prile sunt legal citate), ci i de organul de jurisdicie, care este obligat s invoce i s aplice din oficiu termenul de decdere, indiferent dac cel interesat l pune sau nu l pune n discuie, cu excepia cazului cnd acesta privete un drept de care prile pot dispune n mod liber (art. 2550).

Baias.

Baias.

Baias.

Potrivit vechiului Cod civil (art. 1091), obligaiile se puteau stinge prin plat, novaie, remitere voluntar, compensaie, confuziune, prin pieirea lucrului, prin anulare sau resciziune, prin efectul condiiei rezolutorii i prin prescripie.

Prin expresia: alte moduri expres prevzute de lege legiuitorul se refer la moduri de stingere a obligaiilor care sunt reglementate n alte texte legale dect cele cuprinse n titlul destinat stingerii obligaiilor. ntr-o opinie, fac parte din aceast categorie: executarea silit n natur, executarea prin echivalent, rezoluiunea sau rezilierea contractului, novaia, nulitatea, mplinirea condiiei rezolutorii, prescripia dreptului la aciune, decderea din drepturi (I.F. Popa). Aceste operaiuni juridice duc la ncetarea sau dispariia raportului de obligaie, dar cu efecte diferite, motiv pentru care unii autori au criticat includerea acestora n categoria modurilor de stingere a obligaiilor; astfel, profesorul Brsan aduce urmtoarele argumente: novaia este un mod de transformare a obligaiilor; nulitatea i rezoluiunea nu sunt mijloace de stingere a obligaiilor pentru c ele desfiineaz raportul de obligaie cu efect retroactiv, deci nu pot stinge obligaia unui raport juridic care nu exist; prescripia extinctiv, este mai degrab un mod de transformare a obligaiilor, pentru c duce doar la stingerea dreptului la aciune n sens material, dreptul subiectiv de crean continu s existe, iar obligaia corelativ lui degenereaz dintr-o obligaie civil ntr-o obligaie natural (C. Brsan).

Baias.

C. Brsan; un alt autor analizeaz mijloacele de stingere a obligaiilor avnd ca reper clasificarea lor dup cum au sau nu ca efect i realizarea drepturilor creditorului fa de debitorul su (L. Pop).

TRPopescu; C Brsan.

TRPopescu.

TRPopescu. Datorit avantajelor sale, compensaia este utilizat mai ales n cazul plilor prin cec i contractului de cont curent (art. 2171- 2183) folosit de comercianii care au un volum mare de afaceri, care convin ca lichidarea creanelor reciproce s se fac la un anumit termen prin achitarea soldului de ctre partea care va fi debitoare; de asemenea, n comerul internaional compensaia are un rol att de important nct au fost nfiinate camere de compensaie (clearing houses) pentru stingerea datoriilor reciproce dintre partenerii contractuali (TRPopescu). Mai mult, ntre contul curent i compensaie este o legtur indisolubil, astfel c, potrivit art. 2172, nu pot face obiectul unui cont curent creanele care nu pot face obiectul compensaiei i nu se vor nscrie n acesta sau, dac sunt nscrise, nscrierea se consider nescris.

Avnd n vedere rolul compensaiei de garanie a realizrii creanei creditorului, doctrina a asemnat aceast instituie cu excepia neexecutrii contractului i cu dreptul de retenie, instituii care permit creditorului (care este debitor al debitorului su, n cadrul unor obligaii reciproce) s aib unele prerogative asupra prestaiei pe care o datoreaz acestuia; dar spre deosebire de compensaie excepia neexecutrii contractului presupune existena unui contract sinalagmatic, iar dreptul de retenie existena unei legturi ntre datoria solicitat i lucrul reinut (TRPopescu).

Potrivit art. 783 C. pr. civ., privind efectul nfiinrii popririi, Din momentul comunicrii adresei de nfiinare a popririi ctre terul poprit sunt indisponibilizate toate sumele i bunurile poprite. De la indisponibilizare i pn la achitarea integral a obligaiilor prevzute n titlul executoriu, inclusiv pe perioada suspendrii urmririi silite prin poprire, terul poprit nu va face nicio alt plat sau alt operaiune care ar putea diminua bunurile indisponibilizate, dac legea nu prevede altfel; n categoria alt operaiune care ar putea diminua bunurile indisponibilizate trebuie inclus i compensaia. De notat faptul c, potrivit art. 783 alin 3 Indisponibilizarea se ntinde i asupra fructelor civile ale creanei poprite, precum i asupra oricror alte accesorii nscute chiar dup nfiinarea popririi.

Hamangiu, 1929, vol. II.

TRPopescu; n practica jurisdicional s-a statuat c nu este la latitudinea prilor s accepte sau nu producerea efectelor pe care compensaia le presupune, pentru c aceasta opereaz de drept (ICCJ, sec. com., dec. nr. 2934/2009, publicat pe site-ul web HYPERLINK "http://www.scj.ro" www.scj.ro, accesat n data de 30 august 2013).

Potrivit art. 1617 alin 1 Compensaia opereaz de plin drept de ndat ce exist dou datorii certe, lichide i exigibile, oricare ar fi izvorul lor, i care au ca obiect o sum de bani sau o anumit cantitate de bunuri fungibile de aceeai natur.

De asemenea, un fideiusor poate s invoce compensaia dac debitorul pe care l garanteaz are o crean fa de creditor; dar debitorul nu poate s invoce compensaia dac creditorul are o datorie fa de fideiusor, deoarece datoriile nu sunt reciproce ntre aceleai persoane (TRPopescu)

Potrivit art. 662 C. pr.civ. (2) Creana este cert cnd existena ei nendoielnic rezult din nsui titlul executoriu. (3) Creana este lichid atunci cnd obiectul ei este determinat sau cnd titlul executoriu conine elementele care permit stabilirea lui. (4) Creana este exigibil dac obligaia debitorului este ajuns la scaden sau acesta este deczut din beneficiul termenului de plat.

n schimb, creana sub condiie rezolutorie poate fi compensat, dar compensaia va fi i ea sub condiie rezolutorie i, prin urmare, n cazul n care se ndeplinete condiia rezolutorie compensaia va fi desfiinat retroactiv (L.Pop).

Dac pentru stabilirea valorii unei creane este necesar o expertiz ori o lichidare de conturi, compensaia nu poate opera; n practic, creditorul unei creane care nu-i lichid, dar care are mijloacele s obin n justiie ca ea s devin lichid, poate recurge la poprirea creanei n propria sa mn, evitnd astfel riscul de insolvabilitate a debitorului (TRPopescu).

TRPopescu.

TRPopescu.

TRPopescu; C Brsan.

Intr n aceast categorie obligaiile de a face, de a nu face i multe dintre obligaiile de a da (Baias).

TRPopescu.

TRPopescu; C Brsan.

n ce privete garaniile creanei stinse i renscute, art. 1622 alin 3 dispune c Debitorul care putea s opun compensaia i care a pltit datoria nu se mai poate prevala, n detrimentul terilor, de privilegiile sau de ipotecile creanei sale (potrivit art. 1153 din Codul civil din 1864, Acel ce a pltit o datorie stins de drept, prin compensaie, nu mai poate, repetnd plata creanei pentru care n-a invocat compensaia, sa pretind, n prejudiciul altor persoane, privilegiile sau ipotecile acestei creane, afar numai dac este o cauza evidenta, ce l-a fcut sa nu cunoasc creana care trebuia sa compenseze datoria sa).

Potrivit art. 1623 alin 1 Debitorul care accept pur i simplu cesiunea sau ipoteca asupra creanei consimit de creditorul su unui ter nu mai poate opune acelui ter compensaia pe care ar fi putut s o invoce mpotriva creditorului iniial nainte de acceptare, iar potrivit art. 1582 alin 3 n cazul n care cesiunea i-a devenit opozabil prin acceptare, debitorul cedat nu mai poate opune cesionarului compensaia pe care o putea invoca n raporturile cu cedentul.

n acelai sens, a se vedea C Brsan.

C Brsan.

Aceast excepie era prevzut expres de art. 1153 din vechiul Cod civil.

TRPopescu.

TRPopescu; I.F. Popa.

n acest sens, profesorul P Vasilescu afirm c Compensaia convenional rmne i pe viitor o aplicaie concret a unor principii generale (de la actul juridic, dar i de la compensaia legal). n sprijinul admisibilitii compensaiei convenionale doctrina a adus i argumentul c dac imputaia convenional a plii (art. 1506) se poate face, n principiu, fr limite, atunci i prile pot s convin asupra compensaiei n cazurile n care compensaia nu este exclus de lege (I.F. Popa).

TRPopescu; n acelai sens, a se vedea C Brsan; I.F. Popa.

De exemplu, reclamantul-locatar cere prin justiie obligarea prtului-chiria la plata chiriei, iar acesta cere despgubiri pentru reparaii care nu erau n sarcina sa; dei creana din cererea reconvenional nu este lichid, ea poate fi fcut lichid prin justiie, iar instana va dispune stingerea celor dou creane reciproce prin compensaie pn la concurena celei mai mici dintre ele (C Hamangiu, vol.II).

TRPopescu; n doctrin s-a evideniat faptul c atunci cnd au fost ndeplinite condiiile compensaiei legale i, deci, compensaia a operat de drept, n caz de litigiu, prtul trebuie s o invoce formal n faa instanei, ntruct compensaia nu este o chestiune de ordine public i nu poate fi ridicat din oficiu de judectori; dac neglijeaz s o invoce, prtul risc s fie condamnat la plata creanei sale (C Hamangiu, vol. II)

n cazul compensaiei convenionale efectele specifice compensaiei se produc de la data cnd s-a ncheiat convenia referitoare la compensaie, iar efectele compensaiei judiciare se produc de la data cnd hotrrea judectoreasc prin care s-a dispus compensaia rmne definitiv.

TRPopescu.

Potrivit noului Cod civil, patrimoniul poate face obiectul unei diviziuni sau unei afectaiuni (art. 31 alin 2); patrimoniile de afectaiune sunt masele patrimoniale fiduciare, cele afectate exercitrii unei profesii autorizate, precum i alte patrimonii determinate potrivit legii (art. 31 alin 3).

n doctrin s-a afirmat c creditorul care ntrunete i calitatea de debitor n acelai raport de obligaie, ca urmare a confuziunii, nu mai poate cere plata de la fideiusor, pentru c acesta i-ar putea cere restituirea plii prin aciune n regres (Hamangiu, vol II).

Doar eviciunea care duce la pierderea proprietii duce la renaterea ipotecii; eviciunea care nu duce la desfiinarea contractului prin rezoluiune i la desfiinarea titlului cumprtorului (de exemplu, eviciunea generat de existena unei servitui ascunse cumprtorului, a unei locaiuni etc.) nu genereaz renaterea ipotecii (I.F. Popa).

Tot astfel, n cazul unei obligaii solidare, cnd confuziunea se produce ntre creditor i unul dintre codebitori, creana se stinge numai pentru partea acestui debitor, care, dobndind calitatea de creditor, va putea s urmreasc pe ceilali codebitori pentru restul datoriei (TRPopescu).

Baias, 2012.

Hamangiu, vol II.

I.F. Popa.

PAGE 11